Якименко (Купира) Зінаїда

Чи захищає профспілка медпрацівників?

13.08.2021

Дуже дивно, але адміністрації закладів охорони здоров’я та представники профспілки цих підприємств не захищають права медичних працівників, які захворіли на COVID-19. Здається, тільки представникам управлінь Держпраці не байдуже до долі потерпілих.

За результатами голосування спеціальна комісія з розслідування випадку інфікування на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, що стався з молодшою сестрою пульмоалергологічного відділення комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна інфекційна лікарня» (далі – Лікарня), дійшла висновку, що інфікування медсестри сталося не під час виконання трудових обов’язків. За таке рішення голосували колеги потерпілої та представники профспілки.

У 2020 році Верховна Рада України внесла зміни до статті 39 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей). У разі смерті медпрацівника, який працює в умовах підвищеного ризику зараження, його родина може розраховувати на суму в 750-кратний прожитковий мінімум. Це приблизно 1,5 млн гривень. Страховку виплачують разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям померлого протягом місяця.

Чи справді виплачують страховку родичам медпрацівників, які померли від COVID-19?

В єдиному реєстрі судових рішень є рішення у справі № 520/14878/2020 від 02.02.2021, винесене Харківським окружним адміністративним судом, у якому міститься відповідь на це запитання. Щоб отримати страхові виплати, потрібно посудитися!

Потерпіла – молодша медсестра

А. працювала молодшою сестрою пульмоалергологічного відділення Лікарні та контактувала з хворими на COVID-19. 28 травня 2020 року А. померла. Заключний діагноз – коронавірусне захворювання, спричинене SARS-CoV-2.

Того ж дня від Лікарні до Го­ловного управління Держпраці у Харківській області (далі – ГУ Держ­праці) надійшло екстрене повідомлення про цей випадок смерті. Наказом ГУ Держпраці від 03.06.2020 № 04-04/71-НВ було призначено склад комісії із спе­ціального розслідування гострого професійного захворювання зі смертельним наслідком.

Під час засідання спеціальної комісії 15.07.2020 року слухали інформацію голови комісії про розгляд матеріалів, отриманих під час розслідування випадку інфікування на гостру респіраторну хворобу COVID-19 молодшої сестри А. Комісія запросила доньку потерпілої до участі в засіданні. Донька надавала усні пояснення, їй було роз’яснено її права щодо участі в засіданні, внесення пропозицій, подання документів, одержання інформації від голови комісії щодо подальшого ходу розслідування.

Висновок

Розглянувши матеріали спеціального розслідування, причини та об­ставини захворювання, 17.07.2020 спеціальна комісія за допомогою голосування дійшла висновку, що цей випадок інфікування на COVID-19 не пов'язаний з виробництвом, тому що інфікування А. на гостру респіраторну хворобу COVID-19 сталося не під час виконання нею трудових обов'яз­ків, контактів із хворими із підтвер­дженим результатом аналізу на COVID-19 на роботі вона не мала.

У це важко повірити, адже А. працювала в інфекційній лікарні в розпал пандемії!!! 

Статтю повністю читайте в журналі № 8/2021

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда