Фандєєв Олександр

Подолати паперову бюрократію може цифровізація

12.10.2021

Цифрові технології в Україні успішно впроваджують у всіх галузях життя, зокрема у сфері безпеки праці та здоров’я. Що вже зроблено в цьому напрямі та яких подальших кроків з діджиталізації можна очікувати, журналу розповів заступник міністра економіки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра.

– Ігорю Григоровичу, уряд розпочав реалізацію кількох проєктів з цифровізації, які мають змінити відносини держави та суб’єктів підприємництва. Розкажіть, будь ласка, про ці проєкти.

– Одним із пріоритетних завдань державної політики є розвиток підприємництва, що, своєю чергою, передбачає створення сприятливих умов для провадження господарської діяльності. Створення сприятливого бізнес-клімату в Україні – одне з ключових завдань міністерства. Значні часові та організаційні витрати підприємців, які прагнуть провадити господарську діяльність, що підлягає ліцензуванню, пов’язані з поданням заяв та інших документів для отримання адміністративних та інших послуг у сфері ліцензування. Переведення процедури надання таких послуг в електронну форму дає змогу побудувати більш прозорі та відкриті відносини між підприємцями і державою, позбутися бюрократизації, хабарництва
і корупційних схем, економити час, сприятиме підприємцям у веденні бізнесу.

Проєкт «Е-дозвіл», що розпочав уряд, має на меті переведення в електронний формат дозвільно-ліцензійних процедур. Для участі у цьому експериментальному проєкті на підставі таких критеріїв, як кількість суб’єктів, які отримали ліцензії (розповсюдженість), частота отримання (для ліцензій з терміном дії), можливість отримання ліцензії в електронній формі (наявність такої можливості та супутні проблеми або відсутність такої можливості) ми обрали топ-13 ліцензій:

  • роздрібна торгівля алкогольними напоями  (крім столових вин);
  • роздрібна торгівля тютюновими виробами;
  • роздрібна торгівля рідинами, що використовуються в електронних сигаретах;
  • оптова торгівля алкогольними напоями;
  • оптова торгівля тютюновими виробами;
  • оптова торгівля рідинами, що використовуються  в електронних сигаретах;
  • оптова торгівля пальним;
  • зберігання пального (тільки для потреб власного споживання чи промислової переробки);
  • провадження туроператорської діяльності;
  • провадження господарської діяльності з ветеринарної практики;
  • провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;
  • провадження господарської діяльності у сфері дошкільної освіти;
  • посередництво у працевлаштуванні за кордоном.

Для отримання однієї з 13 найпопулярніших ліцензій бізнесу достатньо буде подати онлайн-заявку через застосунок або портал «Дія». І це лише перший крок. Найближчим часом заплановано розширити перелік дозволів, зокрема, додати ліцензії на ігрову діяльність та акредитацію і сертифікацію лабораторій. Незабаром система повноцінно запрацює, і підприємці зможуть оформити перші ліцензії.

Реалізація проєкту «Е-дозвіл» передбачає цифровізацію повного циклу процедур: надання адміністративних послуг у сфері ліцензування (видача, зупинення, відновлення дії ліцензії, анулювання тощо), подачу звітів на виконання ліцензійних умов, скарг на дії органів ліцензування, одержання інформації про перевірки, генерування ліцензійних справ та автоматичну видачу ліцензії там, де не передбачено додаткових перевірок документів під час подачі заяви. Достатньо буде без черг та зайвих документів подати онлайн-заявку через «Дію».

Експеримент триватиме до 31 жовтня 2023 року. Після його завершення заплановано внесення до Верховної Ради України проєкту закону щодо спрощення умов надання ліцензій.

Статтю повністю читайте в журналі № 10/2021

Журналіст Фандєєв Олександр