Решетняк Віталій

Про управління комплексною безпекою будівельних робіт

11.05.2022

Щоб будівельний процес був безпечним на кожному етапі, в усьому світі замовники робіт уже на ранніх стадіях будівництва замовляють послуги інжинірингових компаній. Це призводить до додаткових витрат, але в результаті захищає від витрат незмірно більших.

Управління комплексною безпекою виробництва складається з великої кількості різноманітних процесів, що спираються на нормативно-­правове регулювання, організаційні процедури, технологічні регламенти, дослідження навколишнього та робочого середовища, інноваційні технології захисту працівників… Але що робити, коли нормативно-правові акти застаріли, у роботах беруть участь одночасно кілька організацій (кожна із своїми про­цедурами), технології виробництва робіт змінюються щодня та змінюють робоче середовище, а бюджет не передбачає використання інноваційних технологій захисту? І саме така ситуація є типовою для будівельного виробництва.

Ця стаття – про актуальність залучення фахівців з управління безпекою до участі у проєктах будівни­цтва. Та про місце інжинірингу з питань комплексної безпеки в сучасному будівництві з огляду на досвід світових інжинірингових компаній.

Цілі та завдання інжинірингу з безпеки

Оскільки основною місією інжинірингу з безпеки є максимальне підняття рівня комплексної безпеки будівельних робіт, можна виокремити такі його цілі:

  • забезпечення фахової підтримки з питань комплексної безпеки всіх учасників проєкту будівництва (і замовника, і решти підрядників);
  • інтеграція процесів управління комплексною безпекою в управління всіма стадіями проєкту будівництва. Залучення будівельного інжинірингу – вже поширена практика. Але інжиніринг саме з питань комплексної безпеки навіть на світовому рівні є не дуже сталим;
  • упровадження передового світового досвіду управління комплексною безпекою та сучасних інноваційних технологій. Ми беремо участь у світових проєктах, і можемо робити висновки, де і що можна запозичити нам, а чого можуть повчитися в нас;
  • створення єдиного простору вимог безпеки для всіх організацій, що беруть участь у проєкті. Великі будівельні проєкти мають водночас багато підрядних, субпідрядних організацій, збирають на одному будмайданчику десятки тисяч працівників, і всі вони мають перебувати в єдиному просторі вимог;
  • створення комфортного та безпечного робочого та побутового середовища для всіх учасників проєкту. Іноді проєкти реалізуються у віддалених місцях, де є вахтові містечка. А як робітники відпочивають, так вони і працюють.

Для досягнення означених цілей потрібно виконати такі завдання:

  • створити систему локальних нормативних актів проєкту з питань комплексної безпеки;
  • перенести вимоги комплексної безпеки у тендерну документацію та контракти з підрядниками. Щоб провести ефективний відбір і закріпити питання безпеки на договірному рівні;
  • донести вимоги комплексної безпеки до відома всіх робітників, що беруть учать у будівництві;
  • створити та підтримувати систему оперативних комунікацій усіх учасників проєкту будівництва з питань безпеки. Оскільки саме через брак оперативних комунікацій часто стаються нещасні випадки. Щодо цього можна згадати найбільшу авіакатастрофу на острові Тенерифе, коли один літак вже почав злітати, а другий ще не встиг залишити злітної смуги. Унаслідок цього зіткнення загинуло 583 людини, а причина – брак комунікацій диспетчера та двох екіпажів;
  • контролювати дотримання вимог безпеки всіма учасниками проєкту;
  • упровадити ефективну систему управління інцидентами проєкту. Адже як би ми добре не працювали, інциденти можливі, тому потрібно завжди бути напоготові.

Водночас під комплексною безпекою ми маємо на увазі об’єднані питання:

  • професійної безпеки та здоров’я працівників;
  • промислової безпеки під час використання небезпечного обладнання;
  • пожежної безпеки на будівельному майданчику;
  • безпеки дорожнього руху;
  • охорони будівельного майданчика від протиправних дій як працівників, так і сторонніх осіб;
  • охорони навколишнього середовища від негативного впливу внаслідок будівництва.

Поняття «комплексна безпека» у ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва» визначається як «Безпека будівництва, яка охоплює: техногенну і пожежну безпеку прилеглих об’єктів і об’єкта будівництва, екологічну та геологічну безпеку прилеглої території, безпеку осіб, що перебувають у небезпечних зонах під час виконання будівельно-монтажних робіт, безпеку дорожнього руху, безпечність виробничого процесу з вико­нання будівельно-монтажних робіт».

Проте крім забезпечення безпеки будівельно-монтажних робіт є ще надважлива інженерна місія – підвищення рівня безпеки об’єкта будівни­цтва – будівлі або споруди.

Адже відбувається постадійне зниження рівня безпеки об’єкта будівни­цтва протягом його життєвого циклу.

Для кожної із цих стадій характерні помилки та проблеми, що негативно впливають на безпеку. Серед них: недосконалість методів вишукування, проєктування, контролю якості, недосконалість технологій будівництва або виготовлення обладнання, організаційні помилки та помилки виконавців, а також вплив зовнішніх природних або техногенних факторів.

Отже, від того цільового рівня, який ми мали на увазі, коли задумували об’єкт, із кожною стадією його життя природа, технології, люди «забирають по шматку». Ця дельта, яку ми маємо на ранніх стадіях (передпроєктна, проєктування), дуже серйозно впливає на подальшу експлуатацію об’єкта. Небезпечні події, які стаються через проєктні недоліки, – це потенційні катастрофи. Усе, що ми прогледіли до початку експлуатації, дуже складно виправити, і це є міною з часовим механізмом.

Статтю повністю читайте в журналі № 2/2022  або в КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Передплати КАБІНЕТ ОХОРОНИ ПРАЦІ або Електронну версію журналу "Охорона праці" та підтримай бійців ЗСУ

З кожної передплати ми перерахуємо 20% на допомогу бійцям ЗСУ та тероборони.

Обирай свій продукт та період від 1 до 12 місяців,

сплачуй та відстежуй на нашому сайті звіти про СВОЮ допомогу ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ.

Обрати продукт

З яких продуктів ми перераховуємо допомогу:

Журнал «Охорона праці» та додаток «На допомогу спеціалісту з охорони праці» електронна версія 

КАБІНЕТ ОХОРОНИ ПРАЦІ 

Замовити

Як це буде організовано

1. Ви замовляєте та передплачуєте ЖУРНАЛ або КАБІНЕТ за рахунком, що ми надаємо.

2. Ми відправляємо 20% від сплаченої суми без ПДВ на рахунок благодійного фонду «Ветеран Богунівець».

Реквізити фонду
Найменування організації: БО «ВЕТЕРАН-БОГУНІВЕЦЬ» БФ
Код отримувача: 38807934
Назва банку: АТ КБ «ПРИВАТБАНК»
Рахунок отримувача у форматі IBAN: UA813052990000026005016218431

3. Отриману суму фонд буде спрямовувати на рахунки підтримки військових та тероборони в регіони, де йдуть бойові дії.

4. Звіти про перераховані кошти ми будемо публікувати на нашому сайті

Передплатити

Експерт Решетняк Віталій