Редакція журналу «Охорона праці»

Цифровізація & паперізація?

01.06.2022

Ще одна думка на користь того, що підприємствам варто витрачати свої ресурси на створення безпечних і нешкідливих умов праці, а не на бюрократичну тяганину з метою надання пільг працівникам.

Друзі, пам’ятаєте, в Ільфа і Петрова було: «Этим полукреслом мастер Гамбс начинает новую партию мебели». Це й моя перша спроба, на прохання редакції, «виготовлення власних цвяхів для труни совєцького підходу» щодо безпечної праці. Отже, спробую, і, можливо, перший «цвях» не буде «кривим».

Папери, папери, папери… Непотрібна бюрократична макулатура. І з кожним роком їх кількість зростає. А разом із ними збільшується кількість людей, які ці папери пишуть, реєструють, зберігають, копіюють, надсилають, отримують, візують, «діроколять», «степлерять», архівують…

Тепер ближче до нашої паперової реальності. Конституція України гарантує і відправляє нас до конкретного закону. Закон України конкретизує, що саме гарантує Конституція. Постанова Кабміну розтлумачує, кому саме і за яких умов Закон ­гарантує те, що вже гарантовано Конституцією. Порядок ­(Методичні рекомендації) ­дотепно пояснює нам, як саме застосовувати Постанову, яка тлумачить Закон, який конкретизує статтю Конституції… Утомилися? А це лише початок ­«будинку, який збудував Джек».

На кожному підприємстві (щоб увесь цей ланцюг запрацював) потрібно видати Наказ, який зобов’язує нас розробити Положення, яке передбачає існування Інструкції, яку необхідно закріпити Протоколом засідання… Продовжувати далі не буду. Огидно. Тому що це стосується будь-чого, зокрема охорони праці. Не вірите? Тоді те саме, але тепер уже з конкретикою. Наприклад, людина працює в умовах шуму,і їй за це надають один день додаткової відпустки. А далі – дивіться цей паперово-законодавчий шлях.

  1. Конституція України. Стаття 43. «Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці...»
  2. Закон про відпустки. Стаття 7. «Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та її тривалість».
  3. Постанова Кабміну № 1290 «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці».
  4. Постанова Кабміну № 442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці».
  5. Методичні рекомендації № 41 для проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Далі – щоб людина отримала той клятий ОДИН ДЕНЬ до відпустки, власне і проводять атестацію робочого місця. Два накази, чотири протоколи, лист спостереження, фотографія робочого часу, Карта умов праці…

Ні, це ще ми не міряли рівень самого шуму! А його можуть виміряти тільки ті, хто має на це право. Тобто акредитовані лабораторії, з якими також потрібно укласти договір і відповідно створити численні, але вже бухгалтерські папери.

Приїхали. Виміряли. Склали протокол замірів… Утомилися? І люди втомилися. Адже все це для того, щоб додати працівнику лише ОДИН день до відпустки. ОДИН ДЕНЬ!

«…стільки було свиней і стільки ­собак. Воно не те, щоб ці створіння на свій спосіб не працювали. Як невпинно пояснював Квікун, при догляді і організуванні хутору було безконечно багато праці. Велика частина тієї праці була така, що її інші тварини-невігласи не в силі були б збагнути. Наприклад, ­Квікун розказував їм, що свині посвячували багато виснажного труду таємничим речам, що називались «акти», ­«звіти», «протоколи», «меморандуми». Це все були великі клапті паперу, що їх треба було густо вкрити письмом, а як тільки вони були вже вкриті, їх вкидали у піч і палили».
Джордж Орвелл «Скотоферма (Ферма тварин)», 1944 рік

Якщо в когось є можливість, донесіть цю «секретну» інформацію до Уряду і Верховної Ради! Може, вони не знають? Може, у турборежимі потрібно не ухвалювати по 400 НОВИХ законів за одну сесію, а навпаки – скасовувати по 400 СТАРИХ?

Костянтин Каріх, начальник служби охорони праці ТОВ «Гуала Кложерс Технологія Україна

Ще більше цікавих матеріалів читайте у 4-му номері журналу "Охорона праці" за 2022 рік

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»