Чеберячко Сергій

Як працювати в організації з авторитарним стилем управління?

09.02.2024

«Секрет успіху багатьох людей лежить у їхній здатності вловити настрій інших і належно поводитися з ними».

Джозайя Гілберт Холланд, письменник

Тільки прогнозуючи небезпеки та керуючи ризиками реалізації цих небезпек. Як це робити на практиці – могли б поділитися досвідом дружини короля Англії Генріха VIII. Серед них вижили лише ті, хто прораховував та упереджував загрози.

Ми всі хочемо досягти успіху, навіть маленького, але щодня. Та як це зробити? Особливо за умов авторитарного стилю керівництва, якому притаманні висока централізація влади, жорсткий диктат волі, домінування єдино­начальності. Не секрет, багато хто з таких керівників тримаються своєї думки до останнього, відстоюють її всіма силами, а в поводженні з підлеглими прямолінійні, рвучкі та не схильні прощати помилок. Саме ці якості допомогли їм опинитися на тому місці, яке вони посідають. Та водночас вони роблять неймовірно складною будь-яку взаємодію персоналу із собою. А ще вони добре знають, як навіяти страх на оточення. Тож постає проблема, що робити підлеглому, щоб продуктивніше виконувати свої обов’язки й утриматись на посаді?

Відповідь на це запитання можна знайти у життєписах короля Англії Генріха VIII і його шести дружин. Хоча декому може здатись, що цей приклад у проєкції на трудові відносини моделює тільки стосунки керівника та його секретарки. Не хочу, щоб ви так думали! Дивіться ширше. Король і королева – це ж посади, а все приватне життя королівської родини є публічним. Усі все знають, обговорюють, а хтось навіть наслідує.

Школярі у Великій Британії запам’ятовують такий вислів: divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived (звільнили, стратили, померла, звільнили, стратили, вижила). Це крилатий вислів про долю жінок короля Англії Генріха VIII. На рис. 1 схематично зображено історію його одружень та їх наслідків (а життєпис кожної з королев можна прочитати у відкритих джерелах). Постає запитання: чому остання дружина вижила, другу і п’яту стратили, а з першою і четвертою монарх розірвав шлюб? Згаданий вище вислів можна перефразувати з проєкцією на трудові відносини. Наприклад, «звільнили, засудили, понизили, оштрафували, підвищили, нагородили». Можливі й інші варіанти.

Думаю, що аналіз життєпису монарха дасть багато цікавої інформації про те, як поводитися із запальним, нетерпимим, жорстоким і тиранічним керівником, яким став в останні роки життя Генріх VIII. Розумієте, саме шостій дружині випало жити з найбільшими викликами: до всіх вад характеру короля додалися ще й хвороби (ожиріння та гангрена ноги). Її поведінка може слугувати найкращим прикладом щодо виживання за авторитарного стилю правління. Та прикладом взаємодії з керівником – не важливо, буде це чоловік чи жінка. Бо розглядаються небезпеки, які виникають під час виконання функціональних обов’язків, і способи їх усунення, чи принаймні зниження імовірності небезпечної події (звільнення, переведення, стягнення). До речі, долі інших жінок – це теж урок, як не потрібно діяти, щоб не наразитись на небезпеку, чи як можна убезпечити себе від гніву керівника.

Для аналізу скористаємося підходом «краватка-метелик» з урахуванням небезпечних чинників, запропонованим у статті В. Цопи «Чинники і ризики: удосконалення процесу керування ризиками небезпек та можливостей у СУОЗіБП» (опубліковано в журналі № 9/2022, с. 30), який дає змогу встановити причинно-­наслідкові зв’язки між небезпеками й інцидентами та їхніми наслідками (рис. 2).

Статтю повністю читайте в журналі "Охорона праці" № 1/2024 та КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Експерт Чеберячко Сергій