Богданова Ольга

IOSH відкрито для фахівців з охорони праці України

23.04.2020

Глобалізація є настільки стрімкою, що українським фахівцям з охорони праці варто вже сьогодні замислитися над тим, як стати членом якогось міжнародного професійного співтовариства. Настане день, коли і в Україні не можна буде знайти хорошу роботу без кваліфікації, яку присвоюють професійні організації.

Чи може український інженер з охорони праці стати частиною всесвітнього професійного співтовариства? ­Члени Європейського співтовариства з охорони праці відповідають ствердно і запрошують до них приєднатися.

IOSH докладає всіх зусиль для запобігання смертельним нещасним випадкам і травмуванню людей під час роботи. Щороку у світі помирає понад 2 млн осіб унаслідок травм і профзахворювань. У Євросоюзі кожні три хвилини помирає одна людина. Однією з основних функцій інституту є підтримка високих стандартів у сфері охорони праці. IOSH працює з широким колом організацій: це і школи, і підприємства, і транснаціональні компанії з мільйонами працівників – і навіть із цілими країнами.

ПРОФЕСІЙНА БІОГРАФІЯ

Для підвищення обізнаності та сприяння роботі сертифікованих консультантів з охорони праці IOSH разом з іншими органами охорони здоров’я і безпеки ­Великобританії у 2011 році розробив Регістр консультантів з безпеки праці та охорони здоров’я (OSHCR). Про експертний рівень говорить їхній практичний досвід, досягнення та рівень навчання. Звісно, що ні «домовитися», ні «купити» рівень кваліфікації в IOSH неможливо. Завдяки цьому IOSH отримав всесвітнє визнання.

Для чого потрібне навчання в IOSH? Роботодавець має бути впевнений, що його фахівець (консультант, тренер) – це дійсно професіонал у сфері безпеки. І таку характеристику йому можуть дати фахівці аналогічного рівня. Як правило, відповідальні роботодавці­багатьох країн беруть на роботу фахівців з охорони праці не нижче рівня Технічного експерта (рівень 3 згідно із класифікацією IOSH).

Важливий момент. Належність до кожного рівня потрібно доводити постійним навчанням і розвитком. Починаючи з третього рівня кожен член IOSH зобов’язаний виконувати програму безперервного професійного вдосконалення (CPD – Continuous Professional Development). У межах цієї програми на сайті IOSH потрібно записувати всі свої тренінги (які ви проводите і які проходите самі), виступи, статті, виробничі програми тощо.

CPD – це свого роду професійна біографія, яка може розповісти про вас усе як про фахівця.

Слід зазначити, що автори цієї статті, перебуваючи на рівнях 3 і 5 за кваліфікаційною лінійкою IOSH, також продовжують професійно розвиватися. І хоча належність до IOSH для українського фахівця нині є більше винятком, ніж правилом, з огляду на щораз вищі у всьому світі вимоги до професіональної підготовки, їм слід готуватися до викликів майбутнього. Настане день, коли і в Україні не можна буде знайти хорошу роботу за нашою спеціальністю, не маючи потрібної кваліфікації.

Ось приклад Об’єднаних Арабських Еміратів, які після вибуху нафтової платформи  Deepwater Horizon у 2010 р. оголосили, що рядовий фахівець з охорони праці повинен мати кваліфікацію рівня 3 (Tech IOSH). Саме це зробило курс NEBOSH IGC всесвітньо популярним. Минулого року в ОАЕ підвищили вимогу. Тепер кваліфікаційну вимогу для інженерів з ОП – рівень 4 (Grad IOSH). А це диплом з безпеки праці, який, безумовно, можна захистити без відриву від виробництва, але вимагає серйозної й сумлінної дво-трирічної праці.

Не хочеться розчаровувати тих, хто вже вважає себе експертом міжнародного рівня. Суб’єктивно він може вважати себе хоч Наполеоном, але, якщо немає підтвердження від професійної організації, ніхто у світовій спільноті не буде з ним спілкуватися як із фахівцем з безпеки праці.

Ольга Богданова, TechIOSH – Технічний фахівець Інституту професійної безпеки і здоров’я (Великобританія), голова правління Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH)

Дмитро Григоренко, CMIOSH – Привілейований член Інституту професійної безпеки та гігієни праці (Великобританія), в. о. директора з охорони праці та промислової безпеки ТОВ «Метінвест Холдинг»

Повний текст статті читайте в журналі № 4/2020.

Експерт Богданова Ольга