Фандєєв Олександр

На 1% безпечніше

31.05.2024

Якщо ми всі втілимо хоча б одну ідею, зробимо одну корисну справу, поліпшимо безпеку на робочому місці лише на один відсоток, то 29 000 людей повернуться додому живими і здоровими.

Європейська школа керування ризиками Джаннет Аршимової отримала вагому підтримку – грант на розвиток  від відомого у світі фонду «One Percent Safer Foundation» (далі – Фонд).

Чим відомий One Percent Safer Foundation? Тим, що його ідея – геніально проста, механізми втілення – загальнодоступні, масштаби – планетарні, і до нього долучилися величезна кількість висококласних професіоналів, не байдужих до питань безпеки та здоров’я людей.

У цьому русі беруть участь керівники підприємств, фахівці з БЗР, провідні науковці, політики з багатьох країн, представники авторитетних міжнародних організацій: ВООЗ, ООН, МОП. Загалом – 142 ідейних лідери. Серед них всесвітньо відомі авторитети у сфері безпеки: Сідні Деккер, Скотт Геллер, Герд Гігеренцер, Маршалл Голдсміт, Леандро Ерреро, Герт Ян Гофстеде, Ерік Голлнагель, Ендрю Гопкінс, Патрік Гадсон, Евелін Кортум, Дайан Паркер, Едгар Шайн, Пол Словік, Юкка Такала і багато інших.

Невеликі, проте постійні поліпшення

Сьогодні, як зауважив Ендрю Шарман, засновник Фонду, професор, президент Інституту безпеки та гігієни праці (IOSH), люди втрачають через роботу, яку вони виконують, 2,93 млн. життів на рік. Тобто одне життя кожні десять секунд. Через трагічні випадки живі люди перетворюються на… статистику. За словами засновника Фонду, він ініціював створення книги та One Percent Safer Foundation тому, що не може погодитися з такою важкою статистикою і вірить, що всі ми маємо в собі силу змінити цю жахливу ситуацію та зробити світ безпечнішим.

Проста гуманістична математика: якщо ми всі втілимо хоча б одну ідею, зробимо одну корисну справу, поліпшимо безпеку на робочому місці лише на один відсоток, то 29 000 людей повернуться додому живими і здоровими. 29 000 чоловіків, дружин, партнерів, матерів, батьків, братів, сестер, синів, дочок, друзів і колег.

Пошук нових підходів і нетипових рішень наштовхнув засновника Фонду на ідею об’єднати знання з безпеки у формі своєрідного компендіуму (лат. сom­pen­dium – скорочення; скорочений, прямий шлях; сукупність знань, що стосується певної галузі інтересів чи зусиль людини). Інакше кажучи, створити таке потужне джерело знань, до якого будь-який фахівець з БЗР чи лідер організації легко отримає доступ та зможе застосувати знання на практиці, забезпечуючи поступовий прогрес з безпекою та здоров’ям у світі праці.

Так народилася концепція книги, яку наповнили фаховими знаннями і життєвою мудрістю видатні академіки, першокласні вчені, бізнес-лідери. Їхні історії, а таких дописів усього 142 (!), і є цією книжкою. Це своєрідний набір інструментів від 142 найвдумливіших світових лідерів. За словами Ендрю Шармана, завдяки творчій праці авторів цієї особливої книги та діяльності Фонду «разом, тисячами маленьких кроків, ми рятуватимемо життя сьогодні, завтра, щодня».

Можна прочитати дописи усіх авторів добірки чи лише один, або ті, що припадуть до вподоби. Важливо інше – книга мотивує зробити щось корисне для поліпшення безпеки. Втілити хоча б одну ідею. Японська концепція Кайдзен, в основі якої невеликі, але постійні поліпшення, – ключовий принцип, на який спирається проєкт. Ця філософія, що застосовується, зокрема, у сфері безпеки праці, мотивує працівників усіх ланок пропонувати, експериментувати, випробовувати, втілювати нові ідеї. Зважаючи на маленькі кроки – з мінімальними витратами. Навіть якщо щось не спрацювало, завжди можна повернутись до попередніх значень і почати з нової ідеї.

Безпекові знання, досвід і життєва мудрість

У книзі 137 розділів, вона має чітку, зручну структуру. У кожному розділі сформульовано стисло й змістовно одну ідею, один концепт, що допоможуть зробити компанію, організацію на один відсоток безпечнішою. Ця книга – посібник, мета якого поінформувати, допомогти, надихнути, дати, як іноді жартують, «чарівного пенделя», що підштовхує до рішучих вчинків і дій. Вона своєрідний агент-провокатор зі знаком плюс, який заохочує думати про безпеку. І не лише думати, а й діяти: ефективно працювати над питаннями безпеки праці і здоров’я на роботі, піклуватися про працівників, мотивувати їх до навчання, керувати ризиками й загалом підвищувати культуру безпеки. Вона допомагає фахівцям з БЗР рухатись уперед, розвиватись та вдосконалювати світ безпеки на підприємстві й поза ним.

Для кого книга може стати справжнім відкриттям? Насправді вона є цікавою і корисною для всіх фахівців з БЗР. Але щонайперше, як вважають у Фонді, – для спеціалістів, яких свого часу орієнтували на те, що головне – дотримуватися правил та інструкцій. Тих, які не повірили і дійшли висновку, що цього замало для створення безпечного робочого середовища.

Вона – для здатних думати, діяти, змінювати, вдосконалювати. Для бізнес-лідерів, менеджерів, керівників усіх ланок, фахівців з БЗР, експертів – усіх, хто щиро прагне робити більше, ліпше, змінювати ситуацію, нехай за допомогою невеликих, але постійних кроків.

Щодо One Percent Safer Foundation, Фонд є незалежною благодійною організацією, якою керує Комісія з питань благодійності. Увесь прибуток від продажу книги «На один відсоток безпечніше» та супутніх продуктів, інформація про які міститься на сайті проєкту, перераховують до Фонду на потреби благодійної діяльності організації. 142 співавтори книги, усі, хто бере участь в адмініструванні проєкту, у доставці та розповсюдженні продуктів, працюють як волонтери та не отримують жодної винагороди.

Фонд надає підтримку в трьох напрямах

  • Запобігання бідності або її подолання. Фонд надає фінансову підтримку фахівцям з БЗР, які її потребують, в усьому світі, щоб вони могли навчатися, професійно вдосконалюватися.
  • Поліпшення освіти. Фонд надає фахівцям з БЗР кваліфіковані поради, рекомендації та інструкції щодо розроблення й упровадження нових ідей, принципів, підходів, практик, інструментів у сфері БЗР. А також спрямовує кошти на підтримку професійної освіти для розширення можливостей працевлаштування спеціалістів, які втратили роботу.
  • Просування громадськості та розвиток громади. Кошти спрямовують на надання грантів або підтримку освіти та розвитку для організацій третього сектору, волонтерських або благодійних установ та некомерційних організацій, які хочуть реалізувати проєкт, що поліпшить здоров’я та безпеку їхньої громади. Ідеться про проєкти, які впливають на здоров’я та безпеку на робочому місці й поза ним.

Проєкт  очима його учасників

Тім Елдрідж, довірена особа:

– Я глибоко усвідомлюю, що треба підтримувати тих, хто хоче захистити людей на роботі, але не має для цього всіх ресурсів і навичок. «На один відсоток безпечніше» – це і мантра, і методологія, що допомагають досягти цього. І я пишаюся тим, що можу підтримувати людей у всьому світі та втілювати наше бачення.

Кевін Барр, довірена особа:

– Як батько, я розумію, наскільки важливо, щоб кожен працівник повернувся додому після робочого дня живим і здоровим. Мої дружина та дочка є центром мого світу, і їхній добробут є моїм пріоритетом. Саме тому я взяв на себе нову роль довіреної особи One Percent Safer. Місія цієї благодійної організації глибоко резонує з моїм світобаченням.

Девід Шарман, доставка та розподіл:

– Коли мій син пояснив мені ідею One Percent Safer, я відшукав спосіб допомогти врятувати 29 000 життів щороку. Запакував першу 1000 книжок і відніс їх усі на пошту. Це хороший спосіб для 78-річного хлопця залишатися активним, і я радий бути волонтером.

Ось кілька ідей, якими люди поділилися з One Percent Safer: 

Делвін Каттліан:

– Я й надалі намагатимусь вести розмови з людьми у моєму колі спілкування, особливо зосереджуючись на психічному здоров’ї та добробуті. Я поставив перед собою завдання запитувати щодня трьох людей: «Як ти сьогодні?» І за потреби підтримувати їх.

Фетхі Межері:

– Я ділюся своїми знаннями про секрети безпечного водіння автомашини. Наприклад, про те, як зниження швидкості на 1 км/год зменшує ймовірність аварій. Я починаю з себе, демонструю свої навички, досвід і впливаю на своє оточення. Щоб люди задумались про свою безпеку і здоров’я та поводилися відповідальніше.

Журналіст Фандєєв Олександр