Богданова Ольга

Професіонали проти COVID-19

08.04.2020

Пандемія коронавірусу – тема номер один у світі: як і що обговорюють у професійних спільнотах в Україні та за кордоном, і  що корисного можна почерпнути з досвіду колег.

Рік тому спільно з колегами ми створили в Україні співтовариство для фахівців з охорони праці (ЄСОП) з метою поширення найкращих практик з безпеки та гігієни праці. Нині кількість учасників ЄСОП наближається до 700, а наша фейсбук-сторінка вже давно стала платформою для обміну думками. І хоча позитивні моменти професійного об’єднання були зрозумілі із самого початку, наразі переваги взаємодії просто колосальні і перевершили всі наші сподівання. 

У період пандемії нова інфор­мація надходить щогодини. Подекуди поради експертів щодо одного й того ­самого питання (наприклад, носити чи не ­носити маски здоровим людям) кардинально відрізняються.

До чиєї ж думки прислухатися інже­нерові з охорони праці, який на своєму підприємстві часто є для працівників єдиним авторитетним джерелом інформації? З ким йому порадитися щодо того, який дезін­фікувальний засіб використовувати, які режими пропуску працівників на підприємство будуть доцільними, як ­годувати робітників, де брати маски в умовах тотального дефіциту, як ізолювати працівника з підозрою на COVID-19 і як уникнути скупчення людей під час проведення медичних оглядів?

Усі ці та багато інших питань ми обговорюємо в ЄСОП і доходимо спільної думки, беручи за основу три такі інструменти:

Разом з тим можу порівняти взаємодію в нашій спільноті із взаємодією в подібних фахових співтовариствах Великої Британії, ­зокрема в Health and Safety UK (5600 учасників), Health and Safety Practitioners (UK) (1500 учасників), учасницею яких я також є. І ось мої спостереження.

Як і що обговорюють британські колеги у зв’язку з епідемією коронавірусу? Що у такому обміні думками схожого з українським професійним співтовариством й що відмінного?

Повний текст статті читайте в № 4/2020.

Експерт Богданова Ольга