Редакція журналу «Охорона праці»

Третя платіжка за газ – плата за безпеку

24.01.2024

Запровадження третьої платіжки за газ має остаточно розв’язати питання відповідальності за експлуатацію та утримання в належному стані внутрішніх газових мереж, газових приладів, димових та вентиляційних каналів тощо.

У НКРЕКП 27 листопада 2023 р. відбулося відкрите обговорення зауважень та пропозицій до проєкту постанови НКРЕКП «Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та внесення змін до Кодексу газорозподільних мереж» (далі – Постанова). Тож очікуються зміни, що стосуватимуться споживачів природного газу. Про порівняльний аналіз чинних та нових вимог до технічного обслуговування ВБСГ та новації, передбачені порядком № 292, читайте у статті М. Федоренка «Обслуговування ВБСГ по-новому» у додатку до цього номера журналу.

Значна кількість аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті, трапляється через порушення внутрішньобудинкових систем газопостачання (далі – ВБСГ). Це наслідок того, що протягом тривалого часу технічне обслуговування (далі – ТО) ВБСГ не проводили. Про це не раз писалося на сторінках журналу «Охорона праці»*.

* Н. Чумакова «Про нову редакцію Правил безпеки систем газопостачання», № 7/2015 с. 13.
С. Колесник «Газ у побуті: серйозні проблеми»,
Т. Касьяненко «Що потрібно знати про угоду з ГРМ», № 7/2019, с. 34.
С. Колесник «Раптом що – винних немає», № 2/2020, с. 32, у КАБІНЕТІ ОЗОРОНИ ПРАЦІ
С. Колесник «Чи буде ринок газу в Україні безпечним?», № 10/2020, с. 34 
С. Колесник «Опалювальний період: чи убезпечені споживачі?», № 10/2021, с. 40, у КАБІНЕТІ ОЗОРОНИ ПРАЦІ
С. Колесник «Так не повинно бути», № 2/2022, с. 28, у КАБІНЕТІ ОЗОРОНИ ПРАЦІ
С. Колесник «“Децентралізація” газу в побуті», № 9/2022, с. 44, у КАБІНЕТІ ОЗОРОНИ ПРАЦІ
С. Джігімон «Врегульовано низку питань з газопостачання», № 2/2023, с. 36, у КАБІНЕТІ ОЗОРОНИ ПРАЦІ
 

Історія питання

Україна з 2015 р. запровадила функціонування цивілізованого ринку газу – це була одна з вимог Угоди про асоціацію з ЄС. До цього моменту і ще протягом наступних трьох років за безпеку експлуатації ВБСГ, а також за їхнє ТО та ремонт відповідали оператори газорозподільної мережі (далі – ГРМ), тобто облгази.

У червні 2018 р. набув чинності ЗУ «Про житлово-­комунальні послуги» (далі – Закон про ЖКП), який створив певну невизначеність, оскільки в ньому прямо не сказано, що саме облгази мають відповідати за технічну справність ВБСГ, власниками яких є мешканці багатоповерхових та приватних будинків.

2020 року плату за газопостачання розділили – окремо за спожитий газ, окремо за його транспортування, а от плата за ТО ВБСГ зовсім випала.

До 2015 р. в єдиному платежі за газ була також плата за ТО ВБСГ, про що споживачі могли навіть і не знати. А вже у 2018 р. НКРЕКП вилучила з тарифу облгазів кошти на обслуговування ВБСГ. Тому договори, які відтоді підписували зі споживачами про обслуговування мереж, обмежувалися так званою межею балансової належності, тобто до входу газової труби в будинок. ­Хоча межу балансової належності згідно з Кодексом газорозподільних систем дозволяється за домовленістю сторін перенести навіть усередину будинку.

Що тепер

Нинішнє нововведення – запровадження третьої платіжки – має остаточно розв’язати питання відповідальності за експлуатацію та утримання в належному стані внутрішніх газових мереж, газових приладів, димових та вентиляційних каналів тощо.

Розв’язання цього питання затягувалося протягом останніх кількох років. У грудні 2020 р. Верховна Рада внесла зміни до Закону про ЖКП, згідно з якими ТО ВБСГ має фіксуватися окремим договором. Міненергетики мало до 1 липня 2021 р. розробити та затвердити Порядок ТО ВБСГ, НКРЕКП повинна була розробити та затвердити Типовий договір на ТО ВБСГ, а також методологію розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт і послуг.

Тож тепер, після прийняття Постанови НКРЕКП, побутові споживачі зобов’язані будуть підписати договір з газорозподільним підприємством або із суб’єктом господарювання, що має дозвіл центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю на ТО ВБСГ у багатоквартирних і приватних будинках. Тоді й почне приходити третя платіжка.

Перелік робіт з ТО ВБСГ, вартість яких буде в третій платіжці, визначено наказом Міненерго від 29.09.2023 № 292 «Про затвердження Порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку». Однак у ньому не передбачено регулювання питання щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання приватних будинків. Документ також регламентує відповідальність сторін за порушення вимог безпеки систем газопостачання.

Що передбачає ТО

Наказом Міненерго від 27.05.2020 № 342 затверджено Перелік видів робіт, які входять до ТО ВБСГ. Один раз на рік спеціалісти повинні проводити візуальний огляд газопроводів, перевіряти наявність вільного доступу до них, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявність футлярів у місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стан ущільнення міжтрубного простору, очищати його від бруду та за потреби відновлювати.

Однак періодичність проведення деяких таких робіт у багатоповерхівках та в приватних будинках відрізняється. У багатоквартирних будинках один раз на 6 місяців (до початку та після закінчення опалювального
сезону) повинна проводитися перевірка на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу. У приватних будинках та квартирах така опція повинна здійснюватися раз на рік.

Раз на три роки в багатоповерхівках повинні випробовуватися на щільність під певним тиском ділянки газопроводів. У приватних будинках та квартирах такі випробування здійснюються лише за умови, якщо протяжність внутрішнього газопроводу становить більше ніж 5 м.

Один раз на рік слід перевіряти роботоздатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах, очищувати їх від корозії й залишків мастила.

Відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виготівників, однак не рідше ніж один раз на рік потрібно проводити ТО газового обладнання. А саме: прочищення пальників та системи видалення продуктів згорання газу, регулювання режимів роботи (подача води, спалювання газу), перевірку параметрів спрацювання автоматики безпеки та відповідності робочого тиску перед газовими приладами, перевірку щільності газових комунікацій та усунення наявних витоків газу.

Щороку одночасно з ТО газового обладнання слід перевіряти наявність тяги в димових та вентиляційних каналах. Не рідше як один раз на рік надавач послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.

Сергій Джігімон, начальник відділу експертиз ПрАТ «МЕТЦ» 

Sergiy Dzhygimon

The third payment for gas is a payment for security

The introduction of the third payment for gas should finally resolve the issue of responsibility for the operation and maintenance of internal gas networks, gas appliances, smoke and ventilation ducts.

Статтю повністю читайте в журналі "Охорона праці" № 1/2024 або КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»