Ільницька Інна

Як уберегти дитину від опіків

01.03.2024

Кухня

На кухні небезпеку становлять плита, чайник, чашки з гарячими напоями та каструлі. Маленькі діти можуть вилазити на стільці та столи, діставати руками набагато вище й далі, ніж ви розраховуєте.

Каструлі можуть здаватись дитині цікавою забавкою. Відверніть каструлі ручками від краю столу або кухонної плити й зафіксуйте так, щоб дитина не змогла їх перекинути чи потягнути на себе.

Шнур від чайника також може зацікавити дитину, але якщо ви змотаєте його й заховаєте за обмежувачем на підставці або будете використовувати чайник з коротким шнуром, то знизите ризик того, що дитина потягне за нього й виллє на себе окріп. Не залишайте гарячу воду в чайнику, кип’ятіть невелику кількість та одразу використовуйте її, а чайник нехай буде порожній.

Діти можуть перекинути гарячі напої, до того ж чашка чаю може обпекти навіть через деякий час після приготування. Тому, коли ви берете свій гарячий напій, тримайте дитину на такій відстані, щоб вона не могла торкнутися чашки, не переносьте чашку та інший гарячий посуд над головою малюка, і ставте його в недоступному місці.

Конфорки плити, каструлі, дверцята духовки можуть довго залишатись гарячими після вимкнення. Хоч ви й можете навчити дітей, як безпечно поводитися поруч з ними, але вони не завжди зможуть це зрозуміти або згадати про небезпеку, то ж ліпше не допускати їх до цих місць.

Мікрохвильова піч нагріває продукти не так, як плита. У пляшечці для немовлят молоко може нагріватись нерівномірно, утворюючи дуже гарячі шари, які можуть обпекти ротик дитини. Тому добре струсіть пляшечку після розігрівання та переконайтеся, що молоко тепле, а не гаряче.

Фритюрниці особливо небезпечні, адже температура олії може бути 200 0С. Тож переконайтеся, що робоча ємність заповнена лише на 1/3, і не залишайте її без нагляду.

Сірники, запальнички та свічки – тільки для дорослих. Зберігайте їх у недоступному місці, а найкраще замикайте на ключ. Не залишайте дитину без нагляду в кімнаті, де запалено свічку. Пам'ятайте, що навіть якщо запальнички мають запобіжники, багато 3–4-річних малюків зможуть упоратися з ними протягом декількох секунд; захисні механізми не стануть перешкодою і для дітей старшого віку.

Візьміть собі за правило зачиняти кухню, коли виходите звідти, адже там можуть залишатися гарячі предмети та рідини, а дитина може дістатися туди і обпектися менше ніж за хвилину.

Ванна кімната

Шкіра дитини набагато тонша, ніж у дорослих, тож гаряча вода може становити реальну небезпеку для дітей.

Випробування ліктем – це найшвидший спосіб перевірити температуру води.  Лікоть повинен відчувати тепло, а не гаряче або холодне.

Термостатичні змішувальні клапани допоможуть контролювати температуру води. Ці пристрої повинен встановлювати тільки професіонал.

Багато випадків опіків стається, коли дитина заходить у ванну і, перш ніж вода буде готова до купання, бавиться зі струменем гарячої води або нахиляється по іграшку й падає в гарячу воду. Гаряча вода може спричинити настільки серйозні опіки, що потрібні будуть роки на лікування, а шрами залишаться на все життя. Тому наливайте у ванну спочатку холодну воду, а потім додавайте гарячу, щоб отримати потрібну температуру. Та не залишайте без нагляду навіть на короткий час дитину у ванні, щоб убезпечити її, а також добре провести час разом.

Вітальня

Не недооцінюйте здатність маляти дістатися до цікавого предмета, навіть якщо воно тільки почало повзати.

Так, як і на кухні, у кімнаті не можна забувати про небезпеку від гарячих напоїв. Ставте чашку на верхню полицю, а не на низький журнальний столик. Якщо ви хочете відпочити за чашкою чаю, попросіть кого-небудь потримати дитину або посадіть її в дитяче крісло.

Обігрівачі й каміни. Полум'я привертає увагу немовлят і дітей молодшого віку. Встановіть захисний щиток, щоб запобігти контакту дітей з вогнем. Будьте уважні та не залишайте дитину без нагляду, коли працює електрообігрівач. Адже він може бути дуже гарячим.

Праска залишається гарячою довго після того, як її вимкнули. Навіть старші діти можуть випадково доторкнутися до гарячої праски. Після того, як ви закінчили нею користуватись, поставте прилад подалі – поза досяжністю й полем зору дитини.

Прилади для завивання та вирівнювання волосся залишаються гарячими після вимкнення, тому зберігайте їх тільки в недоступних місцях.

Перша допомога у разі опіків

  • Збити вогонь з дитини треба за допомогою ковдри, води або перекочуванням по землі.
  • Під час ураження електричним струмом насамперед слід розімкнути електричний ланцюг.
  • Охолоджуйте місце опіку водою упродовж 10-15 хвилин. Вода повинна мати температуру не нижчу за 15 °С, інакше дитина може переохолодитися. Охолодження такою водою має й знеболювальний ефект.
  • Негайно викличте бригаду швидкої допомоги за телефоном 103.
  • Не можна недооцінювати тяжкість опікової травми – унаслідок зневоднення та болю вона може спричинити швидке погіршення стану дитини.
  • Не обробляйте опік борошном, зубною пастою, олією, спиртом та іншими «народними» засобами.
  • Пам’ятайте, що дитина перебуває в шоковому стані. Не залишайте її без нагляду до прибуття швидкої допомоги.
  • Зверніться по консультацію до лікаря, навіть якщо вам здається, що дитина отримала незначний опік, особливо якщо він поширюється на обличчя, шию, кисті, стопи, ділянки суглобів.
Автор Ільницька Інна