Фандєєв Олександр

Богдан Міненко: «Україна має створити справді інклюзивне суспільство»

16.10.2023

За прогнозами Міністерства у справах ветеранів, після перемоги в Україні налічуватиметься близько трьох млн ветеранів та ветеранок війни, яким українці завдячують життям і свободою. Державні структури та суспільство вже сьогодні мають подбати про те, щоб зробити їхнє повернення з війни та адаптацію до цивільного життя максимально комфортними, забезпечити можливості для працевлаштування, створити гідні умови праці. 

Про інклюзію, як вона може змінити життя ветеранів, про роль держави та кожного з нас у цьому процесі розмовляємо з психологом, волонтером, співзасновником благодійного фонду «Майнді» Богданом Міненком.

– Богдане, розкажіть, будь ласка, як виникла ідея фонду, як він розвивався, чим займається?

– Благодійний фонд ми заснували разом з моїм другом Тарасом Єрмаковим 1 червня 2022 року. Ідея його створення виникла, коли ми замислились над тим, чим можемо бути корисними для людей, які потребують допомоги в умовах війни. Як ефективно застосувати наші знання, ділові зв’язки, компетенції, ресурси, зокрема, досвід у сфері IT-технологій і робототехніки, побудові бізнес-процесів. 
Коли почалося повномасштабне вторгнення рф, чи не найбільш потрібним і важливим було надання психологічної допомоги. Тож ми швиденько розгорнули онлайн-платформу, зібрали пул з 20 психологів (це було нескладно, позаяк одна з моїх та Тараса спеціальностей – психологія), залучили донати. Ми пішли простим шляхом і створили систему, у якій практичні психологи 50% часу інвестують у соціальний проєкт безоплатно, а за решту 50% робочого часу ми сплачуємо їм певні кошти. Отже, вони зацікавлені у довгостроковій співпраці. 
Створивши фонд, ми поширили інформацію про нього через соцмережі, до нас почали звертатися люди, і потроху платформа запрацювала. Нині психологічну допомогу від фонду надають понад 20 фахівців – цивільні, військові психологи, психіатри, які мають досвід травмотерапії. 
Місяці через три ми з Тарасом задумались, чим іще можемо бути корисними. Окрім спеціальності психолога, ми обидва маємо досвід роботи в бізнесі, створенні 
стартапів, знання та навички з менеджменту, маркетингу, продажів, ефективних комунікацій. Зважаючи на ці надбання та коло ділових зв’язків, вирішили спрямувати діяльність фонду на допомогу ветеранам війни, які пожерт­вували заради українців здоров’ям, зазнали поранень, травм опорно-рухового апарату, каліцтва, ампутації. 
Вони повертаються в суспільство, проте нерідко стикаються з бюрократією, упередженим ставленням, дискримінацією під час працевлаштування, іншими труднощами. І до того ж частині з них доводиться налагоджувати своє життя з нуля. Надання їм психологічної допомоги – базова річ, водночас вони потребують подальшої комплексної підтримки. Тож ми почали добирати фахівців, які системно займаються аналізом стану людини, фізичною терапією, кадровим менеджментом, юридичним супроводом. Тобто крім психологічної допомоги фонд почав працювати у напрямах фізичної реабілітації, супроводу протезування, проф­орієнтації та кар’єрного зростання, правової підтримки, допомоги з працевлаштування. Усі послуги БФ ­«Майнді» надає безкоштовно. Аналізуємо стан людини, у якому вона до нас приходить, спілкуємося з нею та її родиною, вибудовуємо план реабілітації та починаємо працювати. 

– За даними Генштабу ЗСУ, 60% травм під час бойових дій – це поранення кінцівок. Що зараз відбувається у галузі протезування? 

– Раніше українці змушені були протезуватися за кордоном, зокрема в США, Німеччині. Дев’ять років війни дали поштовх якісному вітчизняному протезуванню і виготовленню протезів в Україні. Завдяки сучасним технологіям поранені можуть скористатися протезами від механічних до інноваційних біонічних та жити повноцінним життям.
Фонд співпрацює з українським центром протезування, ортезування та реабілітації «Без обмежень», що налагодив власне виробництво протезів і постачання вітчизняного комплектовання. А також з Allbionics, компанією, яка розробляє та впроваджує інноваційні рішення у сфері протезування та реабілітації і має на меті забезпечити повний цикл протезування верхніх кінцівок від розроблення дизайну протезів, їх виготовлення до сервісного обслуговування. 
Завдання дуже непросте, тому що верхня кінцівка, на відміну від нижньої, є більш багатофункціональною. З такими протезами складніше працювати, вони дорожчі. Ми також запрошуємо до фонду фахівців, які вчать людей правильно ходити з протезами та користуватися протезами верхніх кінцівок. 

Коли є мета, немає перепон

Основна мета фонду – адаптувати ветеранів до цивільного життя. Фокус нашої діяльності спрямований на людей, які живуть у невеликих містечках, де ­недостатньо психосоціальних та реабілітаційних послуг. У соціально-гуманітарній програмі фонду ми чітко окреслили саме цей напрям роботи як головний. Адже після проходження курсу реабілітації в обласних чи районних центрах люди повертаються додому переважно в невеликі поселення, і в більшості випадків потребують подальшої допомоги. Плануємо саме там відкривати реабілітаційні простори. Пілотний проєкт такого багатофункціонального простору ми реалізували в Києві, в Юніт Сіті, на площі 65 кв. метрів. Із зоною для очікування, вбиральнею з інклюзією, реабілітацій­ною залою, приміщеннями для роботи психолога, кейсменеджера, масажиста. 
Щоб розвивати цей напрям, потрібне стандартизоване рішення. Тому ми розробили проєкт мобільного багатофункціонального реабілітаційного центру у формі модульного будиночку. Його можна виготовити та обладнати всім потрібним упродовж місяця, швидко встановити, під’єднати до комунікацій і відкрити. Хочемо організувати відкриття таких реабілітаційних просторів по всій країні. Тоді після активної реабілітації ветерани матимуть можливість вторинного відновлення й адаптації, що триває значно довше. Звісно, усім допомогти ми не зможемо, проте для тих, хто хоче далі працювати зі своєю проблемою, повернутися до цивільного життя, потрібно створювати інфраструктуру вже сьогодні, а не колись у невизначеному майбутньому державним коштом. Тому шукаємо гранти та інвестуємо їх у цей проєкт. 

– Що треба зробити, аби отримати послуги фонду?

– У нас є сайт https://mindyfoundation.com.ua/, фонд представлений у соцмережах Facebook, Instagram. На цих комунікаційних майданчиках ми розповідаємо про наші проєкти, про все, що робимо, публікуємо новини та корисну інформацію. Можливо, хтось скаже, що це вже старомодно, проте ми надрукували також звичайнісінькі листівки зі стислою інформацією про БФ «Майнді», його контактами і поширили їх через волонтерів і знайомих у лікарнях, госпіталях, ЦНАПах, інших державних установах. Для зручності в листівках є QR-код, який можна відсканувати і заповнити форму, відповівши на декілька простих запитань. Коли звернення надходить до фонду, кейсменеджер спілкується з бенефіціаром (набувачем благодійної допомоги) чи членами його родини та збирає інформацію. Далі, залежно від завдань, які потрібно виконати, формує команду зі спеціалістів, які надаватимуть допомогу саме цьому ветерану, координує їхню співпрацю, організовує весь процес. 

– Ви згадували про донати, проте абсолютно очевидно, що фонд не може працювати лише за рахунок добровільних пожертв. 

– У нас є кілька джерел фінансування. Перше – власні внески, з яких ми починали фінансувати проєкт. Окрім цього, залучаємо кошти міжнародних організацій, виграли декілька грантів. Фінансово нам допомагають також українські компанії і бізнеси, що поділяють наші цінності та є соціально відповідальними. І четверте джерело – донати від фізичних осіб в Україні та за кордоном, людей небайдужих, готових надати життєво необхідну допомогу постраждалим унаслідок бойових дій. 

– Починати нову справу, особливо неприбуткову, завжди непросто. Чий досвід став для Вас у пригоді? 

– Знаєте, мабуть, найголовніше, що в нас є внутрішня мотивація та розуміння, що треба робити. Це такий драйвер, який надає неймовірних сил і снаги «проламувати» усі двері та стіни, що стають на шляху до мети. Звісно, в пригоді став мій та Тараса досвід роботи в бізнесі, зокрема у сфері менеджменту, продажів, маркетингу, розвитку бізнесу, комунікацій, також із зарубіжними компаніями, знання іноземних мов. Нам довіряють. Усе це дає змогу спілкуватися без бар’єрів, швидко розв’язувати питання, щоб динамічно рухатись. 

– Як Ви аналізуєте й оцінюєте результативність та ефективність діяльності фонду?

– Для оцінювання роботи ми збираємо різноманітні дані. Завдяки онлайн-платформі маємо змогу відстежувати кількість відвідувань, проведених сесій, їх середню тривалість, вік відвідувачів, з якими проблемами вони звертаються, яку кількість консультацій отримують (на сьогодні фахівці фонду надали близько трьох тисяч консультацій), наскільки вони задоволені нашими послугами тощо. Наразі рівень задоволеності становить 4,1 бала за п’ятибальною шкалою. Іноді отримуємо негативні відгуки. Вони допомагають нам зрозуміти, де ми недопрацьовуємо, виправити ситуацію та поліпшити послуги. Зараз у нашій команді працює 16 волонтерів, залучили також близько 40 фахівців різноманітних спеціальностей, які працюють за всіма напрямами діяльності БФ «Майнді». 

Інтерв’ю провів Дмитро Матвійчук, головний редактор. Підготував Олександр Фандєєв, спецкор

Статтю повністю читайте в журналі № 10/2023 та Кабінеті охорони праці

Bohdan Minenko: Ukraine must create a truly inclusive society

According to the Ministry of Veterans' Affairs, after the victory in Ukraine, there will be about three million war veterans to whom Ukrainians owe their lives and freedom. Government agencies and society should already take care to make their return from war and adaptation to civilian life as comfortable as possible, provide employment opportunities, and create decent working conditions.

We talk about inclusion, how it can change the lives of veterans, and the role of the state and each of us in this process with Bohdan Minenko, a psychologist, volunteer, and co-founder of the Mindy Charitable Foundation.

Журналіст Фандєєв Олександр