Якименко (Купира) Зінаїда

Чого чекати від наглядовців у 2024 році?

18.01.2024

У грудні набрав чинності закон, який скасовує мораторій на проведення податкових перевірок. «Повнокровна» діяльність податкової служби передбачає також перевірку факту оформлення трудових стосунків. Цілком можливо, що незабаром відновлять також планові перевірки Держпраці.

Незадекларована праця до оголошення в Україні воєнного стану і нині, під час війни, залишається під пильним наглядом органів Державної податкової служби України (далі – ДПС) та Державної служби України з питань праці (далі – Держпраці).

10 лютого 2022 року Держпраці та ДПС підписали Меморандум про співробітництво та партнерство. Це дозволило організовувати та проводити спільні заходи, спрямовані на детінізацію ринку праці, а також обмінюватися інформацією та вдосконалювати контроль за оформленням трудових відносин з найманими працівниками.

Відповідальність суб’єктів господарювання за порушення трудового законодавства передбачено ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпПУ), а штрафні санкції накладають голова Держпраці, його заступники, керівники територіальних органів Держпраці та їх заступники.

Відповідно до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2013 № 509, однією з підстав для накладення штрафних санкцій, передбачених ст. 265 КЗпПУ, є акт перевірки ДПС, її територіального органу, у ході якої виявлено порушення законодавства про працю.

Копії матеріалів перевірок з інформацією про порушення трудового законодавства надсилаються в територіальні органи Держпраці разом з описом цих порушень для розгляду та притягнення порушників до відповідальності.

Перевірки під час воєнного стану

Постановою КМУ від 13.03.2022 № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» (далі – Постанова № 303) було припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64.

Водночас, згідно з пунктом 2 Постанови № 303, протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових перевірок на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах, за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України.

Відповідно до вимог Постанови № 303 та наказу Міністерства економіки України від 16.06.2023 № 5782 «Про здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) протягом періоду воєнного стану» з червня 2023 року частково відновлено право проводити перевірки, але тільки в разі:

  • звернення працівників про порушення їх трудових прав;
  • доручення Прем’єр-міністра України, зокрема щодо дотримання строків виплати заробітної плати;
  • настання нещасного випадку на виробництві.

Протягом періоду воєнного стану підлягають перевірці такі аспекти:

  • оформлення трудових відносин;
  • законність припинення трудових договорів;
  • дотримання вимог ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

6 грудня 2023 року Президент підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок» (далі – Закон), який Верховна Рада ухвалила 9 листопада 2023 року. Закон набув чинності з дня опублікування (8 грудня 2023 року), попри те що парламент проголосував за відновлення перевірок з 1 грудня. Планові перевірки торкнуться не всіх суб’єктів господарювання. У Законі прописано, до кого прийдуть з плановою перевіркою податківці.

Що буде з плановими перевірками Держпраці?

Державна регуляторна служба України наказом від 14.11.2023 № 183 затвердила План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) органів державного нагляду (контролю) на 2024 рік. Держпраці перевірятиме суб’єктів господарювання щодо додержання законодавства про працю, здійснюватиме нагляд (контроль) у сфері охорони праці, у сфері гігієни праці, виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю.

Нагляд (контроль) здійснюватимуть також інші контролюючі органи:

  • Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів – у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення;
  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій – у сфері техногенної та пожежної безпеки;
  • Державна екологічна інспекція України – у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

Однак, як зазначено вище, мораторій на планові перевірки, зокрема й перевірки Держ­праці, поки ще діє. Напевне, потрібно бути готовим до того, що уряд на початку 2024 року може його скасувати.

У будь-якому разі – відновлять планові перевірки Держпраці чи ні – позапланові однозначно будуть, і до них потрібно бути готовими.

Статтю повністю читайте у Додатку до журналу "Охорона праці" № 1/2024 та КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда