Матвійчук Дмитро

Міцніємо завдяки співпраці

12.04.2023

Кінець лютого й увесь березень були насичені надзвичайно цікавими заходами у сфері охорони праці, які відбулися завдяки Проєкту МОП за підтримки ЄС «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні». Щотижня для фахівців з охорони праці та інших зацікавлених осіб за участі знаних міжнародних експертів з різних країн світу проводилися навчальні тренінги з питань безпеки та здоров’я на роботі (БЗР) «Компетенції з безпеки праці. Базовий курс». Сім вебінарів і восьмий, завершальний, із підбиттям підсумків навчання і нагородами для найактивніших слухачів. Загалом ці заходи відвідали понад 3000 осіб.

Серед тем – упровадження міжнародного стандарту ISO 45001:2018 у СУОП підприємств; лідерство в безпеці праці; психосоціальні ризики на робочих місцях; керування ризиками, найкращі практики; роботи в замкнених просторах; розслідування інцидентів; хімічні речовини, зменшення впливу шкідливих факторів на робочих місцях; захист на машинному обладнанні, система блокування та маркування; роботи на висоті; приклади управління підрядниками. Я не випадково перераховую теми навчального курсу – виступи та матеріали тренерів буде опубліковано на сторінках журналу та в електронному КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ. Тож передплата на друге півріччя наших продуктів зробить ці матеріали доступними кожному з вас.

Проєкт МОП за підтримки ЄС працює в Україні кілька останніх років.
І завдяки його координаторам – Жолту Дудашу та Софії Литвин – і всій команді Проєкту сфера праці та охорони праці в Україні динамічно рухалася. Без перебільшення, саме ця група була ініціатором та проводила багато важливих заходів як з питань трудових відносин, незадекларованої праці, так і з питань безпеки та здоров’я на роботі. Найбільший труд експертів – надання технічних коментарів і зауважень до проєктів законодавчих та нормативних актів у сфері ОП, зокрема й до проєкту закону про БЗР. Не менш важлива робота представників МОП щодо розбудови та зміцнення інституційної спроможності Держпраці, інформаційно-навчальних заходів для профспілок щодо моделі побудови їх відносин з державою та соціальними партнерами, налагодження взаємодії всіх сторін соціального діалогу.

З початком війни Проєкт МОП переорієнтував напрями своєї підтримки України – так з’явилися настанови «Безпека і здоров’я на роботі під час і після збройного конфлікту. Збірка перспективних підходів і практик: досвід України», які ось-ось будуть завершені та стануть доступними не тільки в Україні, а й в інших країнах Європи та світу. Проведено цикл навчальних заходів для роботодавців та профспілок щодо впровадження психосоціальної підтримки на робочих місцях у воєнні та післявоєнні часи. Напрацювання цього підпроєкту будуть масштабуватися на всі зацікавлені підприємства та організації в Україні. Адже нині зусилля роботодавців та служб охорони праці підприємств зосереджені на збереженні психічного здоров’я працівників.

Це геть не повний перелік напрямів допомоги Україні у сфері трудових та працеохоронних відносин. Докладно про це читайте в моєму інтерв’ю з Жолтом Дудашем, де він розповів про головні здобутки Проєкту, та в інших публікаціях журналу.

На жаль, у квітні Проєкт МОП завершує свою місію в Україні. Але не завершується підтримка України з боку ЄС, МОП, інших міжнародних організацій. Адже Україна – це вже частина Європи та всього цивілізованого світу, де сповідують і відстоюють демократичні цінності.

Дякуємо за співпрацю Міжнародній організації праці в Україні та її Проєкту «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні».

Головний редактор Матвійчук Дмитро