Фандєєв Олександр

Нові можливості завдяки інноваційним технологіям

21.12.2023

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі налічується понад 1 мільярд людей з інвалідністю.

Людство активно рухається в бік інклюзивності, але й прогрес не стоїть на місці та створює нові можливості. Інноваційні технології допомагають людям з інвалідністю бути більш активними та ефективними в повсякденному житті, на робочому місці, поліпшують якість життя. Ось лише декілька прикладів таких неймовірних винаходів.

Британська компанія The Kenguru розробила перший у світі електромобіль для людей, які пересуваються на колісному кріслі. Він має максимальну швидкість 28 миль/год і запас ходу від 43 до 68 миль. У цьому електромобілі лише одні двері, які займають всю задню панель. Одним натисканням кноп­ки задня панель піднімається, а пандус автоматично висувається. Коли водії вмикають запа­лювання, рампа забирається, а двері закриваються.

Замість традиційного кермаі педалей в електромобіля від The Kenguru кермо, як у мотоцикла. Елементи керування мають кноп­ки, які дають змогу водіям прискорюватися та гальмувати за допомогою рук. Є також механізм блокування крісла колісного, який не дозволить автомобілю увімкнутися, доки крісло водія не буде надійно закріплено на місці. Вартість такого електрокара – близько 25 тис. доларів, тоді як інші транспортні засоби, обладнані для колісного крісла, коштують від 40 до 100 тис. доларів.

Двоє студентів Університету Вашингтона Навід Азоді та Томас Прайор розробили пару рукавичок SignAloud, що можуть розпізнавати жести рук, які відповідають словам і фразам американської жестової мови.

Кожна рукавичка містить датчики, які реєструють положення і рух руки та надсилають дані бездротовим способом через Bluetooth на центральний комп’ютер. Комп’ютер переглядає дані жестів за допомогою різних послідовних статистичних регресій (метод створення математичних моделей на основі набору даних), подібно до нейронної мережі. Якщо дані збігаються з жестом, пов’язане слово або фраза вимовляється через динамік.

Розробники стверджують, що смарт-рукавички – легкі, компактні, достатньо ергономічні, щоб використовувати їх як щоденний аксесуар, подібний до слухових апаратів або контактних лінз.

Електронні стабілізатори – корисна річ не лише для кінооператорів і відеографів. Компанія Liftware, що спеціалізується на створенні проєктів, які полегшують життя людям із порушенням координації, тремором та слабкою рухливістю рук, розробила електронну стабілізуючу ложку та набір додатків, що включають супову ложку, звичайну ложку та виделку. Ці аксесуари спрощують приймання їжі людьми з тремором рук, який може бути пов’язаний з хворобою Паркінсона або спадковим тремтінням рук.

Ефективність столового приладдя винахідники продемонстрували під час клінічного дослідження за участю одинадцяти пацієнтів з найбільш поширеним есенціальним (доброякісним) тремором. Вони виконували три завдання – тримати, їсти і переносити предмет. Під час включення технології, що використовується в Liftware, амплітуда тремору знижувалася в середньому на 72% під час тримання предметів, 76% – приймання їжі і 71% – перенесення предметів. На жаль, ложка від Liftware підходить не всім і є найбільш ефективною для людей з постуральним (виникає в разі утримання пози) тремором рук легкого та помірного ступеня тяжкості (від 4 до 12 Гц).

Втім люди з інвалідністю у сучасному світі мають можливості не лише їздити, а й ходити. І в цьому їм допомагають роботизовані пристрої екзоскелети. Прототипи екзоскелетів з’явилися ще у 60-х, та нині розробники їх значно вдосконалили завдяки розвитку технологій. Розробкою екзоскелетів займається група з Каліфорнійського технологічного інституту, яку очолює Аарон Еймс. Однією з відомих компаній, що спеціалізуються на екзоскелетах є також Wandercraft. Вона була заснована у 2012 р. французьким інженером Жаном- Луї Констанца. Син інженера Оскар, який пересувається за допомогою крісла колісного, якось запитав батька, чи не може той зробити для нього робота, що допоможе йому гуляти. І в 2019 р. паризька фірма випустила Atalante – самобалансувальний екзоскелет із 12 ступенями свободи, що використовує алгоритми ходьби для визначення ходи користувача. Станом на 2021 рік екзоскелет від Wandercraft вартістю приблизно 150 тис. євро за одиницю придбали десятки лікарень у Франції, Люксембурзі та Сполучених Штатах.

У світі налічується, за даними ВООЗ, близько 39 млн незрячих людей. Водночас 90% з них мають той чи інший ступінь чутливості до світла. Цю здатність використав невролог з Оксфордського університету Стівен Гікс. У 2010 р. він почав працювати над створенням «розумних окулярів», які підсилюють контраст між світлими й темними об’єктами. Прозорі комп’ютерні дисплеї для окулярів розробила фірма Epson. Вони допомагають передавати навколишній світ простими і недвозначними зображеннями, що з’являються у реальному часі. Найближчий об’єкт – яскравий, тоді як решта поля темна, а контраст між ними підкручений до максимуму. Щоб окуляри не були надто важкими, розробник помістив батарею і процесорний блок в окремий наручний пристрій, під’єднаний до окулярів тонким кабелем.

За матеріалами ЗМІ), фото з інтернету

Журналіст Фандєєв Олександр