Федоренко Микола

Війна як привід для навчання

12.08.2022

7–8 липня 2022 р. у місті Хуст Закарпатської області відбувся навчальний тренінг на тему «Основи та практика формування ризикоорієнтованого мислення працівників підприємств-підрядників у лісовій галузі». Захід організовано редакцією журналу «Охорони праці» спільно з Держлісагентством України.

Участь у ньому взяли заступник начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Кірик, головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Держлісагентства Андрій Мусійовський, представники Управління мисливського та лісового господарства, Управління Держпраці, Фонду соціального страхування в області та 75 працівників місцевих приватних суб’єктів господарювання, що надають послуги, пов’язані з лісовим господарством.

Програма тренінгу передбачала таку тематику:

  • стан виробничого травматизму у лісовій галузі в мирний час та умовах дії воєнного стану;
  • особливості змін чинного законодавства (зокрема й розслідування нещасних випадків на виробництві), що стосуються умов дії воєнного стану;
  • використання ризикоорієнтованого мислення та процесу керування ризиками небезпек у системах управління гігієною і безпекою праці;
  • надання домедичної допомоги потерпілим під час виконання робіт у лісовій галузі;
  • особливості інфікування на лайм-бореліоз, засоби профілактики та лікування інфікованих осіб.
  • упровадження національного стандарту системи ведення лісового господарства FSC;
  • інші наболілі питання, пов’язані з функціонуванням лісового господарства в умовах дії воєнного стану.

Спікерами виступили експерти журналу «Охорона праці», зокрема, міжнародний аудитор Віталій Цопа, доцент кафедри ОП та інженерії середовища Національного університету біоресурсів і природокористування України Тамара Білько, доцент кафедри інфекційних хвороб Тернопільського національного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського Марія Шкільна, директор Національного представництва FSC в Україні Павло Кравець.

Під час тренінгу вирішувались практичні завдання: проведення розслідування нещасного випадку, що стався під час лісосічних робіт, традиційним методом (за Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 № 337) та методом ідентифікації небезпек та оцінки ризиків; а також відпрацювання на манекені навиків із надання домедичної допомоги.

Більшість учасників тренінгу вважають, що його мета досягнута – працівники у галузі лісівництва отримали практичні знання та розуміння змін чинного законодавства, основних підходів до розроблення та впровадження систем управління гігієною і безпекою праці на основі керування ризиками.

Автор Федоренко Микола