Колесник Сергій

Війна – не привід для послаблення безпеки

28.09.2022

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну спеціалісти Державного воєнізованого гірничорятувального загону (далі – ДВГРЗ) ДСНС виконують аварійно-рятувальні роботи: після обстрілів і руйнувань будівель розбирають завали, шукають у них людей, надають їм першу допомогу тощо. Але водночас не послаблюють увагу й до завдань, які вони виконують і в мирний час.

12 серпня 2022 р. на базі провідного гірничого підприємства Кіровоградщини було проведено семінар з питань постійного та обов’язкового аварійно-рятувального обслуговування гірничих підприємств та їх підготовки до ліквідації можливих аварій.

Крім рятувальників у заході також взяли участь представники Управління Держпраці та Управління ДСНС у Кіровоградській області, керівники та головні спеціалісти провідних гірничодобувних підприємств регіону.

На семінарі розглядали нагальні питання, а саме: законодавчі вимоги щодо здійснення аварійно-­рятувального обслуговування ­гірничих підприємств, порядок атестації аварійно-рятувальних формувань, порядок розробки плану ліквідації аварій та інші.

Начальник Управління ­Держ­­­праці у К­і­ро­во­градській області Олександр Кухаренко нагадав учасникам заходу, що постійне та обов’язкове аварійно-рятувальне обслуговування гірничих підприємств відповідно до вимог законодавства здійснюють державні спеціалізовані аварійно-рятувальні служби гірничорятувального напряму. Такі підрозділи складаються з підготовлених рятувальників і мають відповідні засоби та ­обладнання для проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт.

На семінарі йшлося й про заходи щодо запобігання настанню аварій. Зокрема, на кожному кар’єрі з видобутку залізної, марганцевої і сірчаної руд, солей калійних добрив, флюсодоломітів, нерудних будівельних матеріалів продуктивністю понад 50 тис. куб. м гірничої маси на рік, на хвостосховищі, шламонакопичувачі, дразі, земснаряді, а також гірничому підприємстві, яке проводить підривні роботи, має бути складено план ліквідації аварій, яким передбачено ризики на конкретному підприємстві.

Під час практичної частини тренінгу представники ДВГЗ розповіли про причини настання та запобігання аварійним ситуаціям, ­продемонстрували можливості гірничорятувальних та пожежнорятувальних підрозділів щодо спільної ліквідації аварій на гірничих підприємствах. Здійснили імітацію реальних дій під час тушіння загоряння навантажувача, рятування потерпілих з-під завалу внаслідок порушення правил під час робіт ­на висоті та надання домедичної допомоги потерпілому в разі ­настання нещасного випадку на виробництві.

Результатом зустрічі стало розроблення плану дій щодо взаємодії та спільного реагування на надзвичайні ситуації відповідно до позицій плану ліквідації аварій.

Кореспондент Колесник Сергій