Матвійчук Дмитро

Виживемо, переможемо, переборемо!

13.12.2022

Слово УКРАЇНЕЦЬ стало цього року визнаним символом і прикладом незламності та сили духу для всього світу. Прорахувався ворог, недооцінили потенціал нашого народу партнери та друзі. Та ми й самі себе не знали достеменно, не уявляли, які сили нації викристалізувалися в глибинах її душі за століття жертовної боротьби за незалежність і свободу.

Випробування проходять усі, від немовлят до урядовців. У кожного свій фронт: на передовій, у сирому окопі та бліндажі під шквалом бомб, снарядів і куль; на об’єктах енергетики та всієї інфраструктури, по яких ворог підступно б’є, щоб позбавити українців засобів до існування, зламати їхній героїчний опір рашизму. Країна мужньо тримає удар, виробляє потрібну для перемоги продукцію, підприємці платять податки, зарплати, волонтери оперативно надають бійцям необхідні засоби для підтримання боєздатності, безліч дрібних і вкрай важливих справ роблять українці, яких міцно згуртувала ця клята війна.

Скрутною й важкою буде для всіх нас нинішня зима. Це чергове випробування, на яке штовхнув нашу країну ворог свідомо, дійсно – по-фашистськи. Загроза залишитися цілим містам, і столиці зокрема, без тепла, світла, води та зв’язку цілком реальна. Усі ці наслідки російської агресії вимушено спонукають українців до пошуку джерел енергії, щоб обігріти та освітити оселі, соціальні заклади, офісні приміщення та промислові підприємства. Щоб підтримати життєдіяльність і не здатися та не загинути. Кмітливі українці самостійно знаходять рішення.

В Україні – бум на генератори. Дизельні та бензинові, пересувні та стаціонарні, з різними габаритами й потужністю. Українці стають у чергу, щоб придбати обладнання, яке дає світло й допомагає отримати тепло. Водночас подекуди дивує «дрімучість» окремих споживачів, які, установлюючи це обладнання, навіть не заглядають до інструкції з його експлуатації, нехтують небезпекою. Так, уже в листопаді у ЗМІ стали з’являтися повідомлення про нещасні випадки – смерті та отруєння цілих сімей чадним газом від генераторів, що працюють. Усі вони були встановлені в закритих приміщеннях, де перебували мешканці, які й поплатилися життям і здоров’ям за власну безрозсудність.

Небезпеку становлять і потужні стаціонарні генератори. Передусім для екології – через викиди речовин, що забруднюють довкілля, або їх сумішей. Для обслуговчого персоналу та інших працівників – через ризики виникнення пожежі, ураження електрострумом, отруєння чадним газом. Та й для всього оточення генератори, які працюють, створюють незручності – вони дуже шумні й так чи інакше впливають на самопочуття та якість життя громадян.

Зважаючи на гостру потребу й недостатнє відображення в нормативно-правових актах питань експлуатації та безпечної роботи таких джерел енергії, журнал зібрав у цьому номері все, що потрібно знати про безпеку їх експлуатації. Зокрема, і зразки внутрішніх документів для підприємства, якими регламентовано встановлення та експлуатацію такого обладнання, інструкцію для машиніста електрогенератора.

Виживемо, переможемо, переборемо! Упевнений, що ви будете з журналом і в новому році, ми разом професійно дбатимемо про безпеку життя та здоров’я працівників. Люди – це кров нашої країни. Наше життя щоденно захищають Збройні Сили України.

Слава Україні! Героям Слава!

Головний редактор Матвійчук Дмитро