Фандєєв Олександр

«Завдяки ШІ почуваюся щасливішим!»

23.06.2023

Про таке відчуття від взаємодії зі штучним інтелектом (далі – ШІ) розповів під час нашого інтерв’ю Дмитро Григоренко, консультант  з упровадження ризикоорієн­тованих СУОП, автор унікальної книги про застосування генеративного штучного інтелекту для спеціалістів з БЗР.

– Дмитре, звідки у Вас такий глибокий інтерес до технологій ШІ?

– Штучним інтелектом я зацікавився ще під час навчання в університеті. Темою моєї магістерської роботи було програмування моделей ШІ. Учені у сфері комп’ютеризації давно намагаються змоделювати людський мозок, який є найпотужнішою з відомих обчислювальних машин. Його внутрішня робота моделюється навколо концепції нейронів і їх мереж, відомих як біологічні нейронні мережі. Мозок містить близько 100 мільярдів нейронів, які пов’язані цими мережами. На високому рівні вони взаємодіють один з одним. Першу концептуальну модель штучної нейронної мережі вчені Уоррен С. МакКаллох і Уолтер Піттс розробили ще у 1943 році. Це була обчислювальна модель, що працює за принципом функціонування мозку для вирішення широкого кола завдань.

Не вдаючись у тонкощі, скажу, що ця тема мені дуже близька. Тому з появою у листопаді минулого року перших моделей генеративного штучного інтелекту ChatGPT (Generative PreTrained Transformer – генеративний попередньо навчений перетворювач) мій інтерес до ШІ розгорівся з новою силою. Уявіть, ChatGPT здатен зберігати і переробляти неймовірну кількість інформації – більшість текстових матеріалів з інтернету та мільярди найменувань книг. Його інтелект охоп­лює різні сфери знань, зокрема науку, технології, історію, культуру, спорт, мистецтво. Утримувати такий обсяг інформації та обробляти її – поза межами людських можливостей. Водночас великі корпорації, керуючись власними потребами, можуть виготовляти моделі ChatGPT різної конфігурації, навчені на різних базах знань, з різними можливостями, призначені для виконання різноманітних завдань.

Одним словом, я так заглибився у цю тему, що вже не міг зупинитися. Так з’явилася книга про те, як ефективно використовувати ШІ у діяльності фахівців з БЗР. Тобто я поєднав знання і досвід, набуті у сфері безпеки праці, зі знаннями про штучний інтелект. Водночас вивчав та опановував GPT і писав книгу про можливості застосування ШІ у сфері БЗР.

– На Всесвітньому економічному форумі 2023 року в Давосі лунали думки, що генеративний ШІ змінить світ, подобається нам це чи ні.

– У мене немає сумнівів, що ШІ змінить наше життя. Адже його призначення – не просто вести з нами бесіду, він – наші додаткові руки. Він може взяти на себе виконання великого обсягу завдань, здебільшого технічних, і це найбільш цікава та корисна для нас його властивість. Насправді генеративний ШІ відкриває нечувані можливості. Учені можуть послуговуватися цією технологією в дослідженнях, аналізі даних, визначенні тенденцій і закономірностей, створенні моделей прогнозування. ChatGPT – чудовий інструмент для генерації ідей. А також для автоматизації більшості повторюваних завдань у діяльності спеціаліста з БЗР. Його можливості можна використати для написання різноманітного змісту текстів і навіть віршів на обрану тему.

Чат-бот допомагає вирішити багато поточних робочих питань: скласти й написати план роботи, технічну документацію, звіти, ділові листи, написати пост для Facebook-сторінки тощо. Він не має достатньої кількості суб’єктивних знань щодо робочого контексту, тому його тексти потрібно коригувати, доповнювати, розвивати. Однак така співпраця заощадить багато часу і зусиль.

Людина продукує ідеї, ставить йому завдання, і вже впродовж кількох хвилин він генерує відповіді, використовуючи гігантський обсяг інформації. ШІ надає просто фантастичні можливості – моя власна продуктивність праці завдяки взаємодії з ним виросла в рази! Для прикладу, книгу я написав та підготував до публікації впродовж двох місяців, не полишаючи основної роботи. Багато кропіткої технічної роботи допоміг виконати ШІ. На додачу встигав публікувати до 20 постів на тиждень у соцмережах. З таким помічником працювати легко, і робота приносить справжнє задоволення. Ба більше, завдяки співпраці зі ШІ в останні місяці я навіть став почуватися більш щасливим. Тому що займаюся неймовірно цікавою креативною роботою.

ШІ – для створення нового

– Наші читачі вже, напевне, згорають від нетерпіння та бажання дізнатися, як це працює.

– Аби це збагнути, слід розуміти, що штучний інтелект – це галузь комп’ютерних наук з розробки машин і систем, здатних виконувати завдання, які зазвичай вимагають людського інтелекту. А саме: прийняття рішень, розв’язання проблем, розпізнавання мови, людських облич, мовний переклад, навчання тощо. Простими словами, в основі ШІ лежить ідея створення машин, що можуть мислити та міркувати як люди, а також вчитися на власному досвіді, щоб підвищувати свою продуктивність.

ШІ розділяють на кілька різних типів, кожен з яких має свої унікальні характеристики та сфери застосування: машинне навчання, глибоке навчання, обробка природної мови, комп’ютерний зір, розпізнавання візуальних образів (наприклад, номерів автомобілів, облич людей). Ці технології використовують, щоб навчити машини розпізнавати закономірності в даних, робити прогнози або приймати рішення на основі цих даних і взаємодіяти з людиною за допомогою мови або тексту. ChatGPT не є пошуковим сервісом на зразок Googlе, пошук є лише однією з його опцій. Він створений для генерації нових продуктів, того, чого ще не було.

Найпривабливішими для роботи у сфері БЗР є великі мовні моделі, тобто моделі ШІ, розроблені для інтерпретації та створення людської мови. Такі моделі навчаються на незмірних масивах даних, таких як вебсторінки, книги, документи. Вони здатні розуміти тонкощі людської мови, отже, можуть створювати контент, генерувати текст, відповідати на запитання та виконувати низку інших завдань. Найбільш прогресивною та популярною мовною моделлю на сьогодні є ChatGPT. Він допомагає виконувати приблизно 80% обсягу наших завдань, пов’язаних з текстами, й, окрім того, реалізувати інші завдання, які раніше спеціалісту з БЗР були не до снаги.

– Наведіть, будь ласка, кілька конкретних прикладів взаємодії з ШІ у сфері БЗР.

– Скажімо, без допомоги ChatGPT фахівець мав змогу підготувати один, у ліпшому разі – два варіанти тестів для перевірки знань працівників. Тоді як ШІ може за короткий час підготувати для кожного індивідуальний тест. Списати відповіді вже не вдасться, а отже, ми матимемо об’єктивні дані про результати навчання працівників. Так само можна без особливих зусиль та витрат часу підготувати програму індивідуального навчання для окремої групи. Для цього слід запропонувати ШІ перелік посад, спеціальностей людей у групі, завдань навчання, і він, відповідно до запиту, адаптує тренінг саме для людей цих спеціальностей, зробить його цікавим, з прикладами та практичними вправами за вказаними темами і напрямами.

Або потрібно створити комунікацію, невеличкий тренінг з безпеки праці щодо кількох інцидентів чи випадків порушень правил БЗР в організації, що вимагають оперативного реагування та інформування. Надаємо чат-боту форму, у якому вигляді слід підготувати комунікацію, приклади подібних випадків, що сталися раніше, та просимо згенерувати таку саму комунікацію, але на основі даних про нові випадки. Кілька хвилин очікування – і отримуємо готову комунікацію.

ШІ чудово впорається також зі створенням переліку питань або чек-листа для інспектора праці. Припустимо, інспектор планує на завтра перевірку з питань БЗР. Під час інспектування має намір звернути увагу на певні специфічні питання та має декілька питань з попередньої інспекції, що теж потрібно перевірити. ChatGPT допоможе швидко і грамотно згенерувати новий докладний чек-лист. У запиті для ChatGPT просимо переглянути та доповнити наявний перелік запитань для інспекції з БЗР, вказуємо сфери з БЗР, для яких ChatGPT має створити додаткові запитання (наприклад, безпека риштувань, заходи захисту від падіння і т. д.), додаємо до списку перелік запланованих заходів з безпеки, які були ініційовані під час попе­редньої інспекції цього підрозділу та потребують повторної оцінки. Далі за справу береться ChatGPT – і вуаля! – індивідуальний чек-лист готовий.

ChatGPT може значно спростити і прискорити роботу зі створення нормативного документа. Надаємо йому тематично подібний попередній НПА, вказуємо, що ми хочемо змінити, перелічуємо позиції, за потреби просимо створити новий розділ – і за кілька хвилин чернетка документа готова. Необхідність створювати його з нуля, переробляти структуру тексту, робити купу чорнової роботи відпадає. Потрібно лише доопрацювати документ. У результаті роботу, на яку потрібно було витратити тиждень, можна виконати за пів дня. І таких прикладів застосування ChatGPT фахівцями з БЗР дуже багато.

Alexander Fandeev

"Thanks to AI, I feel happier!"

Dmitry Hryhorenko, a consultant in implementing risk-oriented OHS management systems, author of a unique book on the application of generative artificial intelligence for OHS professionals, discussed the use of AI in their work in an interview. He explained how to learn to interact with AI, how to improve work efficiency, and simultaneously reduce the workload on OHS engineers.

Статтю повністю читайте в журналі № 6/2023 та Кабінеті охорони праці. А також реєструйтеся на Поглиблений курс із застосування генеративного ШІ для спеціалістів з БЗР

Журналіст Фандєєв Олександр