Якименко (Купира) Зінаїда

Чи для всіх Закон один?

20.01.2023

Потерпілим на виробництві інколи здається, що держава неоднаково дбає про них. Хтось лікується щороку, а хтось отримує путівки тільки раз на три роки і в незручний для оздоровлення час. До журналу «Охорона праці», як до останньої інстанції з пошуку справедливості, звернувся інвалід ІІІ групи.

До нас у редакцію звернувся громадянин М., ім’я якого, посаду та місце роботи, на його прохання, ми не називаємо.

У 2009 році М. дістав виробничу травму і згідно з висновком МСЕК йому було встановлено ІІ групу інвалідності. В індивідуальній програмі реабілітації було прописано право працювати на обійманій посаді неповний робочий день, відновлювальне лікування, але без права лікуватися в санаторії. Не рекомендувалось залишати населений пункт, де М. перебував під наглядом лікарів.

За чотири місяці після травми М. повернувся на роботу, де, за його словами, співробітники не дуже толерантно ставились до нього як людини, що має обмежені фізичні можливості. Тому в М. виникло бажання довести всім, що він такий як всі. Прикладом для нього є паралімпійці, які вражають своїми досягненнями в спорті. Два роки успішної роботи над собою дали змогу майже повністю відновити свій фізичний стан. Після переогляду рішенням МСЕК йому було встановлено ІІІ групу інвалідності та в індивідуальній програмі реабілітації прописано санаторно-курортне лікування. М. не приховує, що й раніше бажав оздоровлюватися в санаторії. Але, як зазначалося вище, його програма реабілітації цього не передбачала.

Уперше до санаторію М. потрапив тільки у 2013 році. Він був у захопленні, адже санаторій розташовувався за триста метрів від берега моря, яке він вперше в житті побачив. Оздоровчі процедури пробуджували енергію й повертали до повноцінного життя. У санаторії М. познайомився з подружжям похилого віку із заходу України, вони вже не вперше тут оздоровлювалися. З новими силами М. повернувся до роботи.

Наступне санаторно-курортне лікування М. зміг отримати в тому ж санаторії на березі моря вже за чотири роки. Причина – бюрократичні процедури щодо направлення.

У санаторії М. зустрів тих же знайомих, які, як виявилось, відвідували це місце частіше. М. почав задумуватись, що держава неоднаково ставиться до людей з різних регіонів України. Його турбувало питання, чому жителі непромислового регіону оздоровлюються щороку, а шахтарі Донбасу – один раз на чотири роки. Отже, у держави є «улюблені діти» і не дуже?

Після другої поїздки в санаторій М. повернувся зовсім в іншому настрої. Тепер він був пригнічений своїми думками про несправедливе ставлення держави до людей. Після чергового огляду МСЕК М. встановили ІІІ групу інвалідності довічно, але у програмі реабілітації відмовились прописати щорічне санаторно-курортне лікування. Однак М. домігся, щоб під час наступного огляду МСЕК лікарі вказали про необхідність оздоровлюватись щороку.

Але тут настав 2020 рік, коли всю планету охопив коронавірус. Того року М. не вдалося отримати таке потрібне санаторно-курортне лікування. У 2021 році М. подав документи до місцевого відділення Фонду соціального страхування України (далі – Фонд) на отримання путівки, вказавши період оздоровлення «серпень–вересень». Однак йому повідомили, що є путівки із датою заїзду «20 вересня». Обміркувавши, що закінчення лікування збігається з піком карантину, М. відмовився від путівки, таким чином знову втративши свій шанс на оздоровлення в санаторії.

М. звернувся до редакції, щоб отримати відповіді на запитання щодо прав на санаторно-курортне лікування потерпілих на виробництві.

Поки верстався номер 
21 вересня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яким передбачено приєднання Фонду соціального страхування  України до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року та внесено зміни до Законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» 
і «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Закон набирає чинності з 1 січня 2023 року. 
Про те, які умови отримання санаторно-курортного лікування будуть з набранням чинності новим Законом і чи буде можливість отримання такого лікування потерпілими, розповімо в іншому матеріалі.

Статтю повністю читайте в журналі № 12/2022. та Кабінеті охорни праці

Передплати КАБІНЕТ ОХОРОНИ ПРАЦІ або Електронну версію журналу "Охорона праці" та підтримай бійців ЗСУ

Акції на передплату у 2023 році

Передплати  КАБІНЕТ ОХОРОНИ ПРАЦІ на 2023 рік і отримай два подарунки: Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці + доступ до архіву Е-журнала за 2018-2021 р.р. 

Передплатити

20% знижки на комплект 3в1 "Журнал «Охорона праці» друкований +електронний  + КАБІНЕТ ОПта подарунки - ФЛЕШКА + доступ до архіву Е-журнала за 2018-2021 р.р.

Передплатити

10% знижки на комплект 2в1 "Журнал «Охорона праці» електронний  + КАБІНЕТ ОП"  та подарунок "ЕЛЕКТРОННИЙ КОМПЛЕКТ 5В1 РОЗРОБЛЕННЯ ІНСТРУКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ"

Передплатити

10% знижки на комплект 2в1 "Журнал «Охорона праці» друкований  + КАБІНЕТ ОП"  та подарунок "ЕЛЕКТРОННИЙ КОМПЛЕКТ 5В1 РОЗРОБЛЕННЯ ІНСТРУКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ"

Передплатити

10% знижки на комплект 2в1 "Журнал «Охорона праці» друкований + електронний"  та подарунок "ЕЛЕКТРОННИЙ КОМПЛЕКТ 5В1 РОЗРОБЛЕННЯ ІНСТРУКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ"

Передплатити

З кожної передплати КАБІНЕТУ ОХОРОНИ ПРАЦІ та ЕЛЕКТРОННОЇ версії журналу "Охорона праці" ми перерахуємо 20% на допомогу бійцям ЗСУ та тероборони.

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда