Фандєєв Олександр

Автоматика на службі безпеки

31.12.2021

Виробництво якісної продукції та надання послуг, забезпечення безпеки машин, а отже й працівників, – такою є головна мета діяльності міжнародної компанії Pilz, яка спеціалізується на автоматизації машин і виробничих ліній. Про стратегію завоювання українського ринку розповів журналу «Охорона праці» Даріуш Ковальські, голова правління Pilz Polska sp. z o. o., куратор представництва Pilz в Україні.

– Пане Даріушу, хто є конкурентом Pilz в Україні та в чому, на Вашу думку, переваги компанії?

– Відповідь на це запитання залежить від того, про яку зі сфер діяльності компанії йдеться. Pilz пропонує широкий спектр технічних рішень та продуктів для безпечної автоматизації виробничих процесів, і в цьому нарівні конкурує із провідними постачальниками продукції в галузі автоматики. Можна однозначно стверджувати, що всі виробники компонентів автоматики також пропонують продукти безпеки, хоча асортимент може відрізнятися. Проте, на відміну від багатьох виробників, Pilz до того ж пропонує якісні послуги в галузі аудиту безпеки та навчання. У компанії працюють досвідчені тренери міжнародного рівня з багаторічним досвідом. Під час навчання використовують практичні приклади, вправи, наприклад, з використанням 3D-моделей машинного обладнання. Після успішного проходження курсу спеціалісти отримують сертифікат TÜV міжнародного зразка.

Саме в цьому полягають переваги компанії Pilz – ми єдина компанія на ринку, яка може запропонувати своїм клієнтам як великий вибір продуктів, так і широку гамму послуг, пов’язаних з безпекою: професійне встановлення та обслуговування обладнання, навчання, аудит, оцінка машин і виробничих ліній, консультації. Ці два напрями діяльності гармонійно доповнюють один одного. Наші спеціалісти досконало обізнані з вимогами виробничої безпеки (компанія Pilz Poland щороку оцінює кілька сотень машин), тому ми можемо підібрати оптимальне технічне рішення для наявних загроз.

Фахівці з охорони праці – наші партнери

– Які з цих послуг є найбільш популярними на українському ринку?

– Український ринок на іншому етапі розвитку, ніж польський, але думаю, що на ньому будуть такі самі обов’язкові вимоги й правила у сфері охорони праці, які діють у Польщі. Усе починається з усвідомлення серед працівників і керівників, у всьому суспільстві, важливості питань безпеки. Це спонукає до дій. Зокрема, до впровадження у законодавство країни сучасних міжнародних норм і стандартів у сфері безпеки праці й здоров’я.

Я працюю на українському ринку понад три роки і бачу, що зміни поступово відбуваються, запроваджені норми та стандарти узгоджуються з європейським законодавством або навіть є їх точною копією. Україна модернізує законодавчу та нормативно-правову базу з питань БЗР,  тому наступним логічним кроком є отримання знань про нові законодавчі та нормативно-правові акти, а також навичок їх практичного застосування. Отже, найбільш важливими і популярними видаються навчальні курси. Вони дають змогу отримати знання й ефективно використовувати їх на практиці. Окрім того, досить затребуваними є аудити з безпеки, під час яких ми виконуємо оцінку ризиків для машин або виробничих ліній.

– Хто є вашими клієнтами в Україні?

– Кожна організація, підприємство, що має виробничі лінії й машини, може стати клієнтом Pilz. Тому нашими клієнтами є виробники, які представляють майже всі галузі. Дуже часто це міжнародні компанії, які намагаються підтримувати єдині стандарти на всіх своїх підприємствах, незалежно від країни їх розташування.

Багато залежить від специфіки виробництва в тій чи іншій галузі. Ми майже не надаємо послуг клієнтам, чиє виробництво має процесовий характер. Тобто якщо неможливо зупинити виробництво навіть у разі загрози, оскільки це може призвести до незворотного пошкодження машин, або якщо зупинка машини/лінії не зменшить ризики. Водночас усіх наших клієнтів об’єднує те, що вони справді хочуть підвищити рівень безпеки виробництва, забезпечити безпеку праці на робочих місцях.

Статтю повністю читайте в журналі № 1/2022.

Журналіст Фандєєв Олександр