Цопа Віталій

Четверта промислова революція

10.03.2021

В Україні створено потужний рух «Industry 4.0 в Україні», що пропагує цифровізацію процесів усього ланцюга створення виробів, перехід до смартвиробництва та зміну бізнес-моделей. Здобутки четвертої промислової революції спрямовані, зокрема, і на зниження професійних ризиків у сфері безпеки праці та виробництва.

Концепцію центрів Industry 4.0 (далі – Центри 4.0) у 2018 році ініціювала Асоціація підприємств промислової автоматизації України. Її підтримало Міністерство освіти і науки України. Кожен Центр 4.0 має чотири головні напрями діяльності: нетворкінг, створення нових навчальних курсів, розвиток ринку послуг з упровадження технологій Industry 4.0 і розвиток R&D. Такі центри розглядаються як головний інструмент у розвитку четвертої промислової революції в Україні.

В Україні у 2018 році засновано два регіональні Центри 4.0 – у Харкові та Одесі. У 2019 році в КПІ ім. Ігоря Сікорського відкрито ще одну локацію, що позиціонується як національна та забезпечує покриття широкого спектру розвитку Industry 4.0.

У 2019 році в межах запуску платформи Industry4Ukraine відбувся бізнес-форум учасників платформи. У ньому взяли участь близько 80 представників з різних категорій промислових і хайтек-ринків. Головним результатом можна вважати початок реальної консолідації промислових та хайтек-секторів навколо ключових, стратегічних питань розвитку, які відображено в Маніфесті платформи.

23–27 листопада 2020 року в Україні відбувся Trans4mation week – форум, присвячений практиці Industry 4.0. Керівники українських компаній розказали про використання та впровадження технологій четвертої промислової революції. Досвідом поділилися INTERPIPE, «Донбасенерго», FED, Метінвест – ЗЛМЗ. Протягом тижня компанії проводили відеоекскурсії на підприємствах і показували результат та ефект від упровадження технологій Industry 4.0 на робочих місцях. Кожен день було присвячено одному з підприємств. Після відеоекскурсій відбулися обговорення та сесії запитань і відповідей з керівниками підприємств. Форум організувала компанія IT-Enterprise – провідний український постачальник рішень для управління підприємствами.

ІСТОРІЯ ПРОМИСЛОВИХ РЕВОЛЮЦІЙ

Людство пережило три промислові революції і живе в епоху завершення третьої, цифрової революції, особливістю якої є розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, автоматизація та роботизація виробничих процесів, яка почалася в другій половині минулого століття, та початку четвертої промислової революції.

За оцінками консалтингової компанії Roland Berger, економіка ЄС може недоотримати найближчими роками 605 млрд доларів, якщо не запровадить рішення, які диктує четверта промислова революція. А ось у разі їх виконання потенційний прибуток може досягти 1,25 трлн доларів.

В Японії створено Japan Institute for Promotion of Digital Economy and Community, JIPDEC (­Національний інститут просування цифрової економіки і цифрового суспільства). Найбільші компанії США – AT&T, Cisco, GE, IBM та Intel – у 2014 році створили Industrial Internet Consortium TM (Консорціум промислового інтернету) – відкриту некомерційну групу, яка станом на початок 2017 року об’єднувала 250 компаній з 30 країн. Головне завдання Консорціуму – створення екосистеми компаній, наукових центрів і державних структур, сприятливої для впровадження індустріального інтернету.

У роботі «Design Principles for Industrie 4.0 Scenarios» визначено чотири складники Industry 4.0:

  1. кіберфізична система – це вбудовані комп’ютерні та мережеві технології, що дають змогу спостерігати й керувати процесом фізичного виробництва та отримувати зворотну інформацію;
  2. інтернет речей – поєднання різних складників (сенсори, смартфони і т. д.) через інтернет, що робить можливою їхню взаємодію між собою для досягнення спільних цілей;
  3. інтернет-послуги – надання послуг постачальниками через інтернет;
  4. розумний завод (англ. smart factory) – це завод, обладнання на якому автоматизоване, ним управляє комп’ютер, і яке може отримувати зворотну інформацію про стан об’єкта у фізичному просторі за допомогою сенсорів.

За прогнозами останнього Всесвітнього економічного форуму, більшість технологій четвертої революції стануть звичними вже у 2027 році. А це означає, що з’являться не тільки розумні будинки, а й розумні міста, безпілотні автомобілі на вулицях, штучний інтелект в офісах і суперкомп’ютери в кишенях, а також розумні заводи.

Статтю повністю читайте в журналі № 3/2021

Експерт Цопа Віталій