Мусійовський Андрій

За досвідом у Женеву

30.11.2019

За статистикою, працівники лісового сектору країн Євросоюзу вдвічі частіше травмуються, ніж працівники будівельної галузі. Чому так?

Проблема травмування спонукала Міжнародну організацію праці зібрати в Женеві (Швейцарська Конфедерація) секторальну зустріч зі сприяння гідній праці та охороні праці в лісовому господарстві. Участь у засіданні взяла делегація з України у складі автора та головного спеціаліста Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Василя Степанишина.

Зустріч була організована у формі тристороннього діалогу між групами представників уряду, роботодавців і працівників. Обговорювались питання безпеки та гігієни праці (БГП) у лісовому господарстві та сприяння гідній праці. Цікавим було висвітлення передового досвіду країн з БГП у лісовій галузі. Зокрема, розглядали:

  • міжнародні стандарти праці та інші інструменти охорони праці в лісовому секторі;
  • вплив на розвиток галузі нових технологій, демографічних і кліматичних змін;
  • розвиток навичок і можливостей навчання для поліпшення системи охорони праці у секторі лісового господарства;
  • наявність достовірної порівняльної інформації щодо БГП;
  • заходи з БГП у лісовому секторі.

Як представник України я виступив з доповіддю про досвід забезпечення безпеки та гігієни праці у національній лісовій галузі.

Крім того, проведено неофіційні обговорення з представниками урядів Бельгії, Ірландії, Німеччини, Чеської Республіки тощо.

Виклики лісової галузі

У світі понад 540 млн людей працюють у лісовому господарстві, зокрема 12,7 млн – на лісозаготівельних роботах, і їхня зайнятість зростає.

У кожній країні, що була представлена на заході, є свої особливості щодо створення гідних умов праці. Проте є й спільні проблемні питання. Насамперед проблеми щодо діяльності приватних суб’єктів господарювання. Якщо державні підприємства мають потрібні ліцензії, дозволи на проведення лісо­заготівельних робіт, усі працівники оформлені згідно із встановленими вимогами, умови праці відповідають нормативам, то з приватними підприємствами ситуація набагато складніша.

Зі слів представника уряду Німеччини Едгара Кастенгольца, змусити приватника дотримуватись встановлених нормативів дуже проблематично. Також складна ситуація і з так званими фізичними особами – підприємцями (мікропідприємствами), а тим паче підрядниками, що працюють за субпідрядом і неохоче отримують потрібні ліцензії. Умови праці в них не відповідають вимогам, трапляються випадки неоформлення працівників на лісосіці, а про спецодяг і спецвзуття взагалі не йдеться. Аналогію із ситуацією в нашій країні легко простежити.

Ще одне проблемне для України питання, яке порушив представник Німеччини, – це несумісність окремих принципів і критеріїв стандарту FSC з національним законодавством.

Річ у тім, що окремі аспекти екологічного напряму діяльності аудиторів FSC (збереження ґрунтового покриву під час механізованої заготівлі лісу в Німеччині, залишення небезпечних сухостійних дерев на лісосіці в Україні) стоять на першому місці, відсуваючи на другий план питання безпеки праці робітників.

Щодо рівня травматизму, то в Німеччині вдалося його знизити завдяки переходу (хоча й тяжкому) від ручної заготівлі лісу до механізованої валки. Хоча є й зворотний бік – значне скорочення робочих місць.

Менеджер з питань праці FSC Пол Стефан Опанга чітко висловив позицію організації: усі аудитори та представники FSC повинні дотримуватися принципу пріоритетності життя та здоров’я робітника й лише після цього розглядати екологічні та економічні аспекти діяльності підприємства.

Наступна проблема характерна передусім для африканських країн. Більшість жителів Сьєрра-Леоне, Габоні, Нігерії працюють у неформальній економіці. Вони не вступають до профспілок і не мають соціального захисту.

Представники урядів Ірландії та Бельгії повідомили, що в їхніх країнах немає правил охорони праці в лісовому господарстві, через що з року в рік можна спостерігати зростання виробничого травматизму. Також зазначали низький рівень знань інспекторів з питань праці й недостатню кількість навчальних закладів для проведення навчання та підвищення кваліфікації.

Представниця уряду Малайзії поінформувала про низький рівень знань працівників лісової галузі цієї країни з питань охорони праці, що призводить до значної кількості нещасних випадків.

В Іспанії для конт­ролю за безпекою праці у важкодоступних районах почали використовувати без­пілотні літальні апарати. Представники уряду Індонезії розповіли про створення штучних комерційних плантацій, до розробки яких залучають великі компанії з розвинутими новітніми технологіями.

Як бачите, викликів для лісового господарства надзвичайно багато, і їх вирішення потребує чималих зусиль.

В України вчаться

Що стосується висвітлення передового досвіду та найкращої практики з БГП у лісовому секторі, приємно повідомити: роботу України визнано позитивною та ефективною для впровадження в інших країнах, про що мене проінформували представники Бельгії, Ірландії, Німеччини та Індії.

Іноземні колеги були вражені нашою системою управління охороною праці та ризиками, що ефективно діє на підприємствах лісового господарства, проведеним аудитом безпеки праці та роботою з ідентифікації всіх ризиків на робочих місцях, організацією навчання та перевірки знань з питань охорони праці, а також інформуванням наших працівників про небезпеку на їхніх робочих місцях.

Також я повідомив про те, що в нашій галузі успішно функціонують шкільні лісництва, і вже з дитинства ми прищеплюємо любов до лісу та, зокрема, навчаємо безпеки праці.

За результатами зустрічі її учасники дійшли висновку про потребу організовувати та впроваджувати практику проведення соціального діалогу у форматі «уряд – роботодавці – профспілки».

Глобальні зміни клімату

У країнах Південної та Північної Америки посушливе літо призводить до великих лісових пожеж, під час гасіння яких травмуються та гинуть працівники. У Європі (Німеччина, Бельгія) останнім часом все частіше можна почути, що внаслідок штормових вітрів і буревіїв дерева травмують працівників.

Зміна клімату на більш сухий і теплий сприяє розмноженню короїда. Зокрема, в Чеській Республіці та Україні він знищує величезні площі лісів, тому під час здійснення лісозаготівельних робіт ризик настання нещасного випадку зростає в кілька разів.

Фото автора та з інтернету

Експерт Мусійовський Андрій