Фандєєв Олександр

Переможці конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей» – 2021

06.04.2021

Авторитетне журі визначило переможців X Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей» – 2021.

Щоб не наражатися на небезпеку, журі (представники Центру громадського здоров’я МОЗ України, Київського національного університету культури і мистецтв, Інституту модернізації змісту освіти, Державної служби України з питань праці) працювали окремими групами, дотримуючись усіх заходів безпеки. Оцінювання малюнків відбувалося 1 квітня, але журі було не до жартів. Бо талановитих художніх робіт так багато, а відібрати належало лише дев’ять – найкращих з переможців за результатами регіонального туру.

Особливість цьогорічного конкурсу, як і минулорічного, у тому, що його проводили за жорстких умов карантину. Тому привітання, вручення дипломів, нагород і призів, інші радісні та урочисті моменти знову довелося перенести в онлайн-формат.

Епідемія позначилася і на тематиці конкурсних робіт. Якщо у 2020 році коронавірусу, що лише почав поширюватися світом, діти присвятили кілька малюнків, то цього разу – близько чверті від загальної кількості представлених до другого туру. Стільки намальованих вірусів, масок, лікарів і шприців, що навіть трохи лячно до експозиції підходити. Але тема й справді «гаряча», зважаючи на реальну небезпеку і численні втрати людських життів.

Прикметно, що інтерес до всеукраїнського соціального проєкту з кожним роком зростає. Автори малюнків знаходять свіжі ідеї, застосовують оригінальні художні техніки, дивують нестандартними підходами до розкриття теми безпеки в усіх сферах життя та людської діяльності. Одну з таких цікавих самобутніх творчих робіт ми не змогли розмістити поряд з іншими, бо вона має вигляд теки і її неможливо віднести до категорії малюнків.

Про зростання в суспільстві уваги до питань безпеки праці і здоров’я говорить те, що вперше за всю історію конкурсу він привернув увагу багатьох регіональних ЗМІ, зокрема телевізійних каналів. Підтвердженням значущості проєкту є також участь у конкурсних комісіях представників місцевих органів влади, закладів освіти, соціальних партнерів. До того ж конкурс уже здобув міжнародне визнання завдяки участі переможців та їхніх творів у Все­світньому телемарафоні до 100-річчя Міжнародної організації праці.

Кількість агентів впливу зростає

І це зрозуміло, адже відображення через дитяче світосприйняття актуальних питань безпеки і здоров’я на роботі має величезний вплив на формування культури охорони праці. За словами Володимира Рожанського, начальника Головного управління Держпраці у Харківській області, дуже важливо формувати ставлення до безпеки праці і здоров’я на робочому місці з дитинства. Культивувати в молодого покоління – майбутніх працівників та роботодавців – серйозне ставлення до охорони праці та особисту відповідальність за безпеку на робочих місцях – одне з надважливих завдань конкурсу. Під час творчого процесу над темою безпеки на виробництві та в повсякденному житті замислюються і діти, і дорослі. Тому всіх їх можна назвати справжніми агентами впливу.

Зрештою, конкурс – соціальний проєкт, який працює постійно, бо малюнки продовжують жити і впливати на колективну свідомість із календарів, брошур, альбомів, обкладинок нашого журналу, ілюстрацій до публікацій. Цікавою нам видається також ідея онлайн-аукціону дитячих малюнків. Це дало б змогу залучити більше художніх робіт до популяризації теми безпечної і здорової праці, а кошти спрямувати на організацію конкурсу і благодійну діяльність.

Ювілейна дата, вочевидь, надихнула юних художників, і цьогоріч вони встановили рекорд – надіслали 14 316 малюнків (зазвичай їхня кількість близько 10 тис.). Найбільшу творчу активність виявили мешканці Запорізької (1500 малюнків), Львівської (1398), Хмельницької (1258), Херсонської (1056), Харківської (914) областей.

Конкурс уже має свою багату історію. Упродовж 10 років його учасниками стали понад 100 тисяч дітей з усіх куточків України, а з урахуванням їхніх родин, вчителів, поціновувачів дитячої творчості, інших учасників, кількість агентів впливу – сотні тисяч небайдужих. Десять років – 99 переможців конкурсу. Звісно, першість здобувають одиниці. Проте в цьому творчому змаганні, зважаючи на його значення у формуванні культури безпеки праці, виграють усі. Конкурсу виповнюється 10 років, тож усі його учасники, безперечно, влучили у десятку.

Переможці – 2021

І вікова група (від 6 до 10 років):

  • І місце – Лідія Шевцова, м. Кременчук, Полтавська обл.;
  • ІІ місце – Ірина Киричук, м. Нововолинськ, Волинська обл.;
  • ІІІ місце – Ольга Коваленко, с. Дейкалівка, Полтавська обл..

Дивитись малюнки

ІІ вікова група (від 11 до 14 років):

  • І місце – Аліса Гвоздкова, м. Маріуполь, Донецька обл.;
  • ІІ місце – Михайло Мельниченко, м. Токмак, Запорізька обл.;
  • ІІІ місце – Віктор Головенко, с. Вереси, Житомирська обл..

Дивитись малюнки

ІІІ вікова група (від 15 до 18 років):

  • І місце – Анна Литвин, м. Красноград, Харківська обл.;
  • ІІ місце – Ірина Колісниченко, с. Братське, Миколаївська обл.;
  • ІІІ місце – Аліна Кондращенко,м. Борзна, Чернігівська обл..

Дивитись малюнки

Журналіст Фандєєв Олександр