Редакція журналу «Охорона праці»

Регіональний тур майже завершено

24.05.2022

Майже завершився регіональний тур Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей». Конкурс організовано редакцією журналу «Охорона праці» та Державною службою України з питань праці, він проводиться 11 років поспіль.

Хоч із затримкою (через війну) більшість областей, де на базі управлінь Держпраці відбулися засідання конкурсної комісії, надіслали творчі роботи своїх переможців до редакції. І незабаром ми розмістимо їх на сайті видання.

Фінальний тур, який ми зазвичай проводимо напередодні Всесвітнього дня охорони праці, відтерміновано до закінчення воєнного стану в Україні. Ми обов'язково переможемо та проведемо всі заходи, передбачені умовами конкурсу дитячого малюнка, нагородимо найталановитіших юних художників.

А поки що коротко про результати першого етапу конкурсу. Нагадаємо, що участь у ньому беруть юні таланти віком від 6 до 18 років, переможців визначають у трьох вікових категоріях. Тематикою конкурсу є безпека праці та здоров’я працівників у будь-яких галузях і сферах діяльності: вугільній, деревообробній промисловості, сільському, лісовому та ліфтовому господарствах, у медичній сфері, будівництві, на транспорті тощо, протидія COVID-19 на робочих місцях та в побуті.

Цьогоріч для участі у Всеукраїнському конкурсі дитячого малюнка у Волинській області надійшло 205 робіт. У них діти показали актуальність та сучасну проблематику питань збереження життя та здоров’я. Кожна робота вражає авторським стилем і баченням дитиною недитячих питань.

Для участі у конкурсі до Управління Держпраці у Полтавській області надійшло понад 600 творчих робіт. Найактивнішими учасниками стали навчальні заклади Лубенського району та Горішньоплавнівської ОТГ, с. Розсошенці, с. Заводське та міста Миргород. До участі у полтавському регіональному турі цього року приєдналися юні художники зі Львівської, Кіровоградської, Черкаської, Сумської, Дніпропетровської, Рівненської та Тернопільської областей. І дві з цих робіт – серед переможців.

Від Хмельницької області участь у конкурсі взяли 675 дитячих малюнків. До змагань долучилися діти з усіх куточків регіону, які прагнули звернути увагу батьків до безпечної праці.

До Управління Держпраці у Черкаській області на регіональний етап конкурсу дитячого малюнка надійшло 468 творчих робіт. Учасники привертали увагу суспільства до виробничих небезпек і ризиків на роботі, до тематики запобігання нещасним випадкам за допомогою формування у працівників високої культури безпеки праці. Зазвичай журі обирають по три переможці на кожну вікову категорію, проте особливістю цього регіону стало те, що було додатково відзначено ще кілька малюнків, котрі не увійшли до складу переможців. Журі пішло на це задля активізації творчого потенціалу дітей і молоді, сприяння розвитку дитячої творчості.

Для участі у конкурсі на Сумщині надійшло 258 робіт з усіх куточків області.

Наступний регіон – Закарпаття з його 112 талановитими учасниками. Малюнки цих дітлахів говорять про їх широкі знання в галузі безпеки у різних життєвих і виробничих ситуаціях. Роботи спрямовані на популяризацію безпечної життєдіяльності. Журі зазначило активну участь учнів та вихованців навчальних закладів Мукачівського, Хустського, Ужгородського, районів, міст Ужгород та Хуст. У цій області декілька малюнків настільки вразили журі, що було прийнято рішення розділити декілька місць між різними учасникам. Так, у першій категорії третє місце посіли двоє учасників, у другій – між собою поділили друге місце дві юні художниці, а у третій категорії було розділено перше і третє місця.

Одеська область цьогоріч надіслала 70 малюнків. Діти продемонстрували фантазію, розуміння потреби у безпечній праці. За кожною роботою стоїть праця педагогів та культура безпеки в родині.

У Дніпропетровській області до Головного управління надійшло 694 творчі роботи з усіх куточків області. Додамо, що кожна надіслана робота у цьому регіоні була по-своєму унікальна і заслуговує на увагу та відзнаку.

Столиця зібрала понад сто малюнків. Організатори повідомляють, що дітлахи з Київщини у своїх роботах розкрили тему безпеки праці та здоров’я працівників у різних галузях і сферах діяльності: легкій, харчовій промисловості, сільському господарстві, у медичній сфері, будівництві, на транспорті тощо. Чи не найбільше малюнків присвячено темі протидії COVID-19 на робочих місцях та в побуті.

Після підбиття підсумків у районах до Управління Держпраці у Житомирській області надійшло 310 дитячих малюнків. До речі, юний художник саме з цієї області першим надіслав свій малюнок для участі у конкурсі.

У Запорізькій областітакож підбили підсумки конкурсу дитячого малюнка – до ГУ Держпраці в області надіслано 150 робіт. Серед переможців найбільше жителів нині окупованого Енергодара. Юні художники розкрили тему безпеки праці та здоров’я працівників у різних галузях і сферах діяльності – від атомної енергетики до медицини.

А що на Вінниччині? У цій області – 350 малюнків. Додамо, що вибірково у територіальних громадах Вінницької області також відбулись місцеві засідання журі з визначення переможців першого етапу конкурсу. Отже, на конкурс було подано значно більше малюнків. Це говорить про увагу у багатьох родинах та навчальних закладах Вінниччини до безпеки праці.

Таланти з Івано-Франківщини надіслали 250 малюнків. Кожна робота вражає індивідуальним стилем, авторською фантазією, розумінням питань безпеки та охорони праці. Діти використовували для виконання своїх робіт олівці, олійні та акварельні фарби, гуаш.

У Кіровоградській області діти розкрили тему безпеки праці у травмонебезпечних галузях: гірничодобувній, будівництві, деревообробці, медицині, електрогосподарстві тощо. Роботи учасників містять слогани та поради про переваги безпечної праці: здоров'я та життя замість інвалідності та самотності. Участь у першому етапі взяли 234 роботи.

На Рівненщині також завершено обласний відбірковий етап. У цій області Управління Держпраці отримало 400 робіт, а найбільше малюнків надіслали діти віком від 11–14 років. Окрема подяка за активну просвітницьку позицію вчителям Глиннівського ліцею Березівської сільської ради Сарненського району. Учні цього навчального закладу передали до Управління Держпраці майже 80 малюнків. Серед них троє – серед переможців області.

21 квітня тернопільське журі на регіональному рівні теж визначило 9 переможців. Загалом цьогоріч участь у конкурсі взяло 267 учнів навчальних закладів та юних художників Тернопільської області віком від 6 до 18 років, які творчо виразили власне бачення тематики з питань охорони праці.

І у Чернівецькій області визначили переможців. Журі під головуванням Івана Гордея, першого заступника начальника Управління Держпраці в області, обрало 9 робіт для участі у другому етапі конкурсу.

У Львівській області було обрано та відзначено 9 юних художників віком від 6 до 18 років.

Попри бойові дії, з Луганської та Донецької областей малюнки було вивезено до Дніпра, де журі під головуванням заступника начальника Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці Ганни Зуб обрали переможців.

На жаль, через військову агресію росії діти з Херсонської, Харківської, Миколаївської та Чернігівської областей досі не дізналися результатів. Проте малюнки збережені, а журі ось-ось має повідомити імена переможців.

Каріна Захарчук

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»