Фандєєв Олександр

Дев’ять плюс три

12.04.2023

Переможці XII Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей – 2023» уже відомі, проте (сюрприз!) не всі. Учора до компанії з дев’яти переможців доєдналися ще три автори найкращих художніх робіт. Річ у тім, що в редакції журналу опинилося чимало дитячих малюнків, які не потрапили до відбіркового регіонального туру із цілком поважних причин. Через війну багато дітей були вимушені виїхати за кордон або опинилися в окупації та не мали фізичної можливості надіслати малюнки поштою. І як виняток, редакція приймала фото таких малюнків в електронному вигляді. Дехто просто не зорієнтувався, і, замість надіслати малюнки в регіональні підрозділи Держпраці, відразу направив їх в редакцію журналу. Тобто відбіркового туру в регіонах такі роботи не пройшли, і, відповідно, до участі у фіналі конкурсу теж не потрапили. Але ж юні митці творили заради нашої з вами безпечної праці!! Хіба могли ми залишити без уваги дітей, які проявили інтерес до суспільно значущої теми конкурсу, знайшли час, сили, надихнулися питаннями безпеки.

Зваживши всі ці «обтяжуючі» обставини воєнного часу, редакція журналу «Охорона праці» вирішила, як виняток, провести ще один паралельний з основним конкурсом міні-тур. Малюнки, що надійшли в журнал (загалом їх 114), оцінювало журі у складі всього колективу редакції (понад 20 осіб). Оцінювали роботи, як і в основному конкурсі, за десятибальною системою. І, зауважимо, це була досить кропітка й скрупульозна робота.

Отже, у трьох вікових групах конкурсу перемогли:

  • Супрунюк Матвій, Волинська обл.;
  • Кришевич Яна, Житомирська обл.;
  • Лихацька Марія, Київська обл. (зараз вона перебуває в Німеччині).

Марія – авторка яскравого і неповторного малюнка на тему героїв-енергетиків. Її батько, інженер-енергетик, загинув унаслідок нещасного випадку на виробництві. У цій роботі відчувається біль дівчинки та стійкість і незламність українського народу.

Журналіст Фандєєв Олександр