Редакція журналу «Охорона праці»

Положення. Конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей»

09.11.2020

ЗАТВЕРДЖУЮ
Головний редактор ТОВ «Редакція журналу «Охорона праці»
Д. Матвійчук
11 січня 2024 року

ПОЛОЖЕННЯ

про проведення ХІІI Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей – 2024»

Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей – 2024» (далі – Конкурс) присвячений Дню охорони праці в Україні. Ця дата відзначається щороку 28 квітня – у Всесвітній день охорони праці згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 р. № 685/2006.

1. Цілі та завдання Конкурсу

1.1. Головна мета Конкурсу – привернути увагу суспільства, зокрема дітей і молоді, до питань охорони праці.

1.2. Основні завдання Конкурсу:

  • акцентування уваги дітей та молоді як майбутніх працівників на виробничих небезпеках і ризиках; формування їх свідомої позиції щодо забезпечення власної безпеки;
  • профілактика виробничого травматизму через залучення до творчості дітей та їх батьків, формування високої культури безпеки праці у суспільстві;
  • активізація творчого потенціалу дітей і молоді, сприяння розвитку дитячої творчості;
  • виявлення та підтримка талановитої молоді.

2. Організація Конкурсу

2.1. Конкурс організовує та проводить Товариство з обмеженою відповідальністю «Редакція журналу «Охорона праці» (далі – ТОВ «Редакція журналу «Охорона праці») спільно з Федерацією профспілок України (далі – ФПУ), територіальними профоб’єднаннями, Профспілкою працівників освіти і науки України за інформаційної підтримки Міністерства освіти та науки України, органів місцевого самоврядування, інших підприємств, установ, організацій.

2.2. Конкурс проводиться в два етапи:

  • І етап – відбіркові регіональні тури: січень – березень;
  • ІІ етап – фінальний тур та оголошення переможців: квітень.

3. Умови участі в Конкурсі

3.1 Учасниками Конкурсу є учні, вихованці закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти у трьох вікових групах:

  • перша група – віком від 6 до 10 років;
  • друга група – віком від 11 до 14 років;
  • третя група – віком від 15 до 17 років.

3.2. Конкурс проводиться за напрямом художньої творчості – малюнок.

3.3. Конкурсні роботи мають висвітлювати тему створення безпечних і здорових умов праці в усіх галузях економіки.

3.4. Приймаються лише індивідуальні оригінальні авторські роботи, що відповідають умовам Конкурсу.

3.5. Авторські роботи, надіслані на Конкурс, не рецензуються і не повертаються авторам. Наданням авторської роботи (твору образотворчого мистецтва) на Конкурс автор (виконавець) підтверджує цілковиту згоду з умовами та вимогами Конкурсу, а також надає свою згоду на відчуження авторського права, використання матеріального об’єкта і виключного права на конкурсну роботу з передачею його у власність ТОВ «Редакція журналу «Охорона праці» без будь-яких претензій щодо порушення майнового авторського права надалі.

3.6. Роботи можуть використовуватися ТОВ «Редакція журналу «Охорона праці» для виготовлення друкованої продукції та тиражування під час організації в Україні та за кордоном конференцій, семінарів, нарад, презентацій, виставок, для реалізації на благодійних аукціонах, транслювання на телебаченні та передачі до дитячих будинків, реабілітаційних центрів, соціальних закладів тощо.

4. Вимоги до малюнків

4.1. На Конкурс подаються малюнки у довільній графічній, живописній формах, виконані олівцями, олійними, акварельними фарбами, гуашшю тощо.

4.2. Розмір роботи: формат А-3.

4.3. Роботи не оформлювати рамкою, наклейками тощо.

4.4. Малюнки учасників конкурсу можуть залучатися до міжнародних виставок та аукціонів.

4.5. На зворотному боці кожної конкурсної роботи потрібно зазначити розбірливо українською мовою:

  • назву роботи (українською та англійською мовами);
  • прізвище, ім’я, по батькові (українською та англійською мовами) та дату народження автора;
  • місце проживання (повна адреса) автора, контактний телефон, електронна адреса;
  • назву закладу освіти;
  • прізвище, ім’я, по батькові, контактний телефон керівника.
  • сферу діяльності батьків;
  • вказати, що робота надсилається на ХІIІ Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей – 2024».

5. Критерії оцінювання конкурсних робіт

5.1. Конкурсні роботи оцінюють за такими критеріями:

  • відповідність роботи тематиці конкурсу;
  • практичне значення;
  • втілення творчої ідеї та задуму автора;
  • оригінальність виконання роботи;
  • ступінь самостійності автора під час виконання роботи.

6. Відбіркові регіональні тури Конкурсу (І етап)

6.1. Відбіркові тури Конкурсу проводяться в областях України та у м. Києві упродовж січня – березня.

6.2. Організаторами відбіркових регіональних турів Конкурсу є територіальні профоб’єднання, обласні та Київська міська організації Профспілки працівників освіти і науки України.

6.3. Конкурс проводиться за участі та сприяння місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, дитячих і молодіжних громадських організацій, благодійних фондів та інших, що передбачає, зокрема, інформування через офіційні інтернет-ресурси та інші канали комунікацій потенційних учасників Конкурсу про умови та терміни проведення регіонального та фінального турів, адреси, куди надсилати малюнки, тощо.

6.4. У межах проведення Конкурсу на регіональному рівні творчі роботи надсилаються до обласних та міста Києва організацій Профспілки працівників освіти та науки України до 20 березня.

6.5. Для оцінювання малюнків та визначення переможців відбіркових регіональних турів Конкурсу створюються регіональні журі.

До складу журі входять представники організаторів і залучаться представники підприємств та організацій культурно-мистецької сфери, громадських об’єднань, підприємств, установ і організацій, що сприяють соціальному становленню та розвитку дітей і молоді (за згодою).

6.6. Засідання регіонального журі оформлюють відповідними протоколами.

6.7. Регіональне журі визначає роботи, що посіли І, ІІ і ІІІ місця в кожній віковій групі, не пізніше ніж 30 березня поточного року.

6.8. Переможців та призерів відбіркових регіональних турів Конкурсу нагороджують спеціальними дипломами від ТОВ «Редакція журналу «Охорона праці».

6.9. Списки переможців та призерів оприлюднюють у ЗМІ, на офіційних сайтах організаторів.

6.10. Рекомендується провести виставки кращих робіт учасників Конкурсу, розмістити публікації про проведення Конкурсу та його переможців у регіональних ЗМІ, поширювати відповідну інформацію на офіційних сайтах організаторів.

6.11. Для участі у фінальному турі Конкурсу до 10 квітня поточного року роботи переможців і призерів відбіркових регіональних турів Конкурсу, що посіли І, ІІ і ІІІ місця у трьох вікових групах, разом із відповідними копіями протоколів журі організатори направляють на адресу ТОВ «Редакція журналу «Охорона праці».

Контактні телефони: (044) 333-73-93;  (066) 354-33-53;  перший заступник головного редактора Солодчук Людмила Миколаївна -.(050) 355-45-64 

E-mail: mail@ohoronapraci.kiev.ua

7. Фінальний тур Конкурсу (ІІ етап)

7.1. Проведення фінального туру Конкурсу організовує ТОВ «Редакція журналу «Охорона праці» у період з 10 по 30 квітня.

7.2. Для визначення переможців фінального туру Конкурсу не пізніше ніж 20 квітня проводиться засідання журі, склад якого формує та затверджує головний редактор ТОВ «Редакція журналу «Охорона праці».

7.3. До складу журі фінального туру Конкурсу входять представники організаторів та залучаються (за згодою) представники Міністерства освіти і науки України, експерти з охорони праці, художники, представники організацій роботодавців і профспілок, дитячих і молодіжних громадських організацій, ЗМІ, спонсори та переможці Конкурсу минулих років тощо.

7.4. До участі у Конкурсі залучаються малюнки дітей із країн – членів ЄС, які надходять на адресу редакції безпосередньо від авторів. Кращі роботи обирають на засіданні журі фінального туру Конкурсу в окремій міжнародній номінації.

7.5. Журі визначає роботи, що посіли І, ІІ і ІІІ місця у трьох вікових групах. Урочисте нагородження переможців та призерів фінального туру Конкурсу дипломами та цінними подарунками відбувається в межах відзначення Всесвітнього дня охорони праці.

7.6. Про дату, час та місце нагородження переможців редакція журналу повідомляє в соцмережах, на своєму сайті (https://ohoronapraci.kiev.ua) та на сайтах співорганізаторів Конкурсу з 20 по 25 квітня.

7.7. Списки переможців і призерів оприлюднюються в медіа та на офіційних сайтах організаторів Конкурсу.

7.8. Фінальний тур Конкурсу проводить ТОВ «Редакція журналу «Охорона праці» за рахунок коштів спонсорів, коштів, отриманих від аукціонів дитячих малюнків, благодійників, чистого прибутку підприємства та інших джерел, не заборонених законодавством.

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»