Редакція журналу «Охорона праці»

8 березня – Міжнародний жіночий день

08.03.2023

Це свято відзначають у багатьох країнах світу.

У США березень вважають місяцем історії жінок. Щороку президент проголошує промову, в якій вшановує досягнення американських жінок. У Польщі та Німеччині чоловіки обов’язково несуть своїм рідним і знайомим жінкам букети квітів. У Литві 8 березня вважається святом приходу весни, яке асоціюється з коханням та красою жінок. Однак багато литовців не бачить сенсу у відзначенні цього свята, адже воно пов’язане з радянськими часами.

В Італії жінкам на 8 березня дарують мімозу. Ця традиція зародилася в Римі після Другої світової війни. Чоловіків у жодному разі не пускають в жіночу компанію. Саме так італійки святкують «день солідарності та незалежності» від представників сильної статі. У Греції ж жінки традиційно обливають чоловіків водою, користуючись своєю тимчасовою владою. У Китаї в цей день жінки працюють чотири години замість восьми, але рекомендація Держради КНР не є законом, тому деякі роботодавці її ігнорують.

В Україні цього дня жінкам дарують подарунки та квіти. Але багато українців вважають, що нарешті настав час скасувати радянські свята. Уже кілька років поспіль в українському суспільстві обговорюється відмова від святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня.

14 лютого 2023 року до Верховної Ради надійшов законопроєкт, що передбачає заміну низки свят радянського походження на нові, що матимуть суто українське коріння. Зокрема, його автори пропонують відмовитися від святкування 8 Березня.

Та, попри різні думки в суспільстві, це свято символізує початок весни, початок життя в природі, перше тепло.

Дорогі жінки, нехай це тепло і мир оселяться у ваших домівках і в душах. Нехай краса природи надихає, а початок весни символізує початок чогось прекрасного у вашому житті! Зі святом!

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»