Фандєєв Олександр

Якщо хочеш змінити світ – змінися сам

02.11.2023

Ви ще вагаєтеся, чи піти навчатися до Європейської школи керування ризиками Джаннет Аршимової?

17 жовтня стартувала навчальна програма «Risk management в умовах війни в Україні» Європейської школи керування ризиками Джаннет Аршимової. Ця Школа – спільний проєкт журналу «Охорона праці» та експерта з безпеки і здоров’я на роботі (БЗР) міжнародного рівня, викладача NEBOSH, члена Institution of Occupational Safety and Health (IOSH) та Cambridge Behavioural Center Джаннет Аршимової, який успішно працює в Україні понад три роки.

Навчання за програмою «Risk management в умовах війни в Україні» триватиме 2,5 місяця, містить 4 модулі та 32 зустрічі з викладачами, за його результатами випускники отримають сертифікат Школи.

З нагоди старту навчання наприкінці вересня у ZOOM відбувся презентаційний вебінар «Безпека та здоров’я на роботі: відкрийте Європейську школу керування ризиками Джаннет Аршимової». Що корисного отримають спеціалісти з охорони праці, керівники та підприємці від навчання в Школі? Які відкриття чекають на учасників програми? Про це розповіли провідні викладачі Школи Джаннет Аршимова, Віталій Цопа, Сергій Росс та випускники її попередніх навчальних сесій. Під час зустрічі вони зосередили увагу на тих основних напрямах, що є фундаментом для побудови успішної системи управління БЗР і входять до програми навчання.

Ідеться, зокрема, про активне лідерство, потрібне для створення безпечного робочого середовища, мотивації працівників до безпечної праці, формування культури БЗР. Про те, як вибудовувати успішне системне управління у сфері БЗР. Про інструменти та поетапні кроки, потрібні для створення ефективної системи керування ризиками. А також про такий актуальний в умовах війни напрям, як забезпечення ментального здоров’я і психологічної безпеки працівників.

Школа здобула міжнародне визнання

У вітальному слові Дмитро Матвійчук, головний редактор журналу «Охорона праці», наголосив, що сьогодні Школа є єдиною в Україні, яка готує фахівців з охорони праці, випереджаючи проєвропейські зміни в українському законодавстві, навчаючи методів та підходів у сфері БЗР згідно з європейськими і міжнародними принципами і стандартами. Вчить самостійно мислити, генерувати ідеї, приймати рішення, творити.

Слухачі Школи, продовжила думку Джаннет Аршимова, стають справді класними спеціалістами. Адже вони безпосередньо спілкуються з експертами міжнародного рівня, отримують сучасні знання і компетенції, які істотно підвищують їхній фаховий рівень. Проте поваги заслуговують, зауважила вона, не лише знання, але й особистісні якості спеціалістів з БЗР, їхнє уважне ставлення до людей, прагнення вчитися і розвиватися навіть в умовах війни.

Нещодавно на Всесвітньому конгресі з безпеки і гігієни праці в Берліні відбулася презентація Європейської школи керування ризиками Джаннет Аршимової. Учасникам конгресу розповіли про її діяльність, про учнів, які, попри віроломний напад рф, продовжували навчання навіть в окупованих містах, про стійкість і мужність українців. Після завершення презентації, розказала Джаннет, увесь зал підвівся й оплесками вітав народ України. Школа, запевнила вона, вже заслужила визнання за кордоном і підтримку з боку міжнародних організацій.

Чому навчання за програмою «Risk management в умовах війни в Україні» вирішено було сфокусувати саме на згаданих вище чотирьох основних напрямах? За словами Віталія Цопи, він ознайомився з Рамковою стратегією ЄС із БЗР на 2021–2027 роки та дійшов висновку, що в країнах ЄС формується нова гуманістична модель БЗР. У ній, зокрема, з’явилося нове для країн пострадянського простору поняття «добробут на роботі» з такими головними складниками, як безпечне робоче середовище, задоволення основних потреб працівників у гідних, комфортних і здорових умовах праці, турбота про їхнє ментальне здоров’я та психосоціальний клімат на роботі. Отже, потрібно вчитися керувати не лише професійними, але й психосоціальними, ергономічними та іншими ризиками. Ці європейські тенденції також враховані в програмі навчання.

Наше завтра до нас прийде, і ми вже будемо до нього готові

На думку Сергія Росса, фахівець з охорони праці сьогодні має поєднувати в собі hard skills (англ. «жорсткі навички») і soft skills («м’які навички»). Жорсткі професійні навички – ті, яких можна навчити і які можна виміряти: знання законодавства, інструкцій, документів, іноземної мови, комп’ютерних програм тощо. Тоді як soft skills – універсальні компе­тенції, які виміряти складно. До них можна віднести вміння спілкува­тися, переконувати, керувати людьми, креативно та критично мислити, працювати в команді, приймати відповідальні рішення, діяти в кризових ситуаціях. Традиційно спе­ціаліст з ОП вважався «хард скілом» – знавцем інструкцій, нор­мативки, законодавчих вимог, який діє за усталеною схемою. Сучасний світ вимагає від фахівця з ОП широкого діапазону навичок і здібностей, зокрема soft skills. Школа, упевнений Сергій Росс, дає розуміння цього і налаштовує саме на таку роботу над собою.

Сьогодні, зазначив він, багато розмов навколо впровадження системи оцінювання ризиків. Проте мало хто запитує себе, якою є її результативність, як її розвивати, куди спрямувати обмежений фінансовий, часовий, людський ресурс, щоб отримати очікуваний результат. Адже керування ризиками – процес динамічний, творчий. Щоб розвивати цей напрям, фахівець з БЗР має володіти належними знаннями, компетенціями, навичками, невпинно їх підвищувати й удосконалювати.

Допомогти йому в цьому – одне із завдань Школи. Тут ви дізнаєтеся, з чого починати, як планувати роботу, які інструменти та процеси використовувати для впровадження системи. Як ідентифікувати ризики, як залучити до їх оцінювання працівників, як реагувати на інциденти. Зрештою, як досягти реальних результатів, а не просто накопичувати нікому не потрібні документи про оцінювання ризиків. Європейська школа не визнає навчання за класичною схемою «викладач   – студент», вона функ­ціонує як ком’юніті зі спільними цінностями та інтересами, учасники якої не лише отримують знання, а й діляться власним практичним досвідом і знаннями.

Щоб упровадити європейські стандарти у своїй організації, не потрібно очікувати, коли закінчиться війна, коли Верховна Рада схвалить новий Закон про БЗР, коли хтось згори спустить відповідне розпорядження, коли нас приймуть у ЄС та іншого. Працівники щодня стикаються з викликами, небезпеками, ризиками. І працювати з ними слід вчитися сьогодні, бо від цього залежить життя і здоров’я людей. На завершення Сергій Росс порадив: «Хто справді має бажання вчитися – не гайте часу. Наше завтра до нас прийде, і ми вже будемо до нього готові».

Випускники про Школу

Ліана Кузьменко,

заступник начальника служби охорони праці:

– Ми були першими учнями Школи, навчалися до та під час війни, зокрема в період блекаутів, коли доводилося «ловити» світло, щоб виконати домашні завдання, часом вночі. Школа нас об’єднала, заохочувала до знань, зігрівала душу спілкуванням. Навчання не було легкою прогулянкою. Проте воно було надзвичайно цікавим, насиченим, змістовним, корисним для професійного зростання і практичного використання. Школа дуже потужна, тому навчання в ній можна сприймати як щасливий квиток у країну сучасних знань.

Олена Потапова,

фахівець з охорони праці:

– Коли я записувалась на курси, здогадувалась, що треба буде попрацювати, але не уявляла, що доведеться добряче постаратись, аби все встигати. Було важко, але славно, як у студентські роки. А головне, що знання і досвід, який ми отримали під час навчання, справді стали в пригоді!

Приєднуйтеся до Європейської школи керування ризиками Джаннет Аршимової за посиланням

Журналіст Фандєєв Олександр