Фандєєв Олександр

Безпека праці – англійською

29.02.2024

А почалося все з ідеї нетривіального, дуже особливого новорічного подарунка під ялиночку для фахівців з безпеки праці і здоров’я. Оригінального, витонченого й корисного. І назву ми йому вишукану придумали – Health and Safety English Speaking Club (HSE-SC).

Бажання створити Англійський розмовний клуб з безпеки праці визрівало в Європейського співтовариства з охорони праці та журналу «Охорона праці» давно. Бо ж процес європейської інтеграції України, зближення, співпраці, адаптації до європейських і міжнародних стандартів і цінностей, зокрема у сфері БЗР, уже не зупинити. А про яке зближення може йтися, якщо не володієш мовою, якою спілкуються наші партнери та колеги з дружніх країн ЄС.

Чому кваліфікованому спеціалісту з БЗР важливо знати англійську? Вона об’єднує безліч людей цивілізованого світу, допомагає вільно спілкуватися з іноземними партнерами, отримувати знання з багатьох джерел інформації, брати участь в англомовних тренінгах, міжнародних асоціаціях, з нею комфортно та надійно почуваєшся в бізнесі, під час навчання, подорожей, відпочинку за кордоном, знайомств.

Так ось, дуже вже хотілося на початку року здивувати та порадувати нинішніх і потенційних читачів журналу унікальною пропозицією вивчення англійської, орієнтованою саме на фахівців з БЗР. Зізнаємось, що, зважаючи на умови воєнного стану, важкі часи та деяку інертність, властиву працеохоронному середовищу, ніхто не очікував на шалений успіх нового проєкту. У результаті здивовані, ба більше – приголомшені були його ініціатори. Бо, як вже повідомлялося у соцмережах, проєкт просто вибухнув популярністю – заявок ми отримали втричі більше, ніж очікували! І ніхто з охочих навчатися і практикуватися в англійській не казав: «Ну, знаєте, я ще подумаю…» Навпаки – переконували у стовідсотковій готовності до занять у Speaking Club, ще й запитували: «А можна я своїх колег також запишу?» Тож замість двох груп по 12 учасників ми зорганізували чотири.

Не будемо приховувати – перед стартом організатори трішки хвилювалися. Бо ж, самі розумієте, потрібно було підібрати потужну команду талановитих досвідчених тренерів, скласти зручний для всіх графік занять, вирішити купу технічних питань, отже, відповідальність неабияка. Проте вже після першого заняття з групою поглибленого рівня, яке віртуозно провів Дмитро Григоренко, та ще трьох занять, які не менш фахово провела Ольга Богданова для спеціалістів з охорони праці, які тільки починають свою мандрівку в англомовний світ Health and Safety, стало зрозуміло, що перший млинець – не нанівець.

Щодо вартості навчання. Приказку про безкоштовний сир усі знають, між іншим, англійською вона звучить «There’s no such thing as a free lunch». Нічого не вдієш, безкоштовних «англійських млинців» також не буває. Щоб клуб працював, потрібні кошти на його технічне забезпечення. Та оскільки HSE-SC створювався не заради грошей, то «prices» – абсолютно демократичні. Для тих, хто навчається за повною програмою, за вісім занять, практичних вправ і навичок розмовної англійської у сфері БЗР – 390 грн на місяць. Для відвідувачів лише занять-вебінарів – 120 грн на місяць. Для передплатників журналу передбачено знижку. Принагідно нагадуємо, що передплатити наше видання ніколи не пізно. До того ж якщо вже заплатив свої кревні, то є залізна мотивація твердо рухатись дорогою знань.

Заняття Speaking Club кілька разів на тиждень проводять в онлайн-класах, окрім вже згаданих профі, такі знавці практичної англійської у сфері БЗР: Катерина Гнатишак, Валентина Забеліна, Михайло Сьомін, Віталій Єрмоленко, Леся Перев’язко, Анатолій Алексєєв. На учасників HSE-SC чекають також уроки англійської від міжнародних експертів, носіїв мови. А заразом – обмін досвідом та професійне зростання.

Отже, запрошуємо до захопливої тривалої (орієнтовно 1–2 роки) подорожі у світ Health and Safety. Не обіцяємо, що дорога до знань буде встелена пелюстками троянд, проте вона точно наповнить ваше життя цікавими зустрічами, змістовним спілкуванням, несподіваними відкриттями, подоланням мовних бар’єрів, успіхами та перемогами!

Журналіст Фандєєв Олександр