Редакція журналу «Охорона праці»

Чи безпечний Wi-Fi роутер?

22.06.2023

Wi-Fi роутери стали невід'ємною частиною нашого життя. Їх встановлено в квартирах, офісах, школах і навіть на вулицях. Це істотно розширює можливості виходу в мережу, але виникає запитання – чи шкідливий роутер для здоров'я і як він впливає на наше самопочуття?

Wi-Fi роутери поширюють електромагнітне та радіочастотне випромінювання. Тому такі пристрої у спальні ліпше не встановлювати. Інакше ви будете постійно піддаватися надмірному впливу електромагнітного та радіочастотного випромінювання. Небезпека від нього тим більша, чим апарат ближче до ліжка.

Сигнал Wi-Fi – це форма радіочастотного випромінювання, іноді також його називають мікрохвильовим. Хоча це хвиля з відносно низькою енергією і технічно є формою «неіонізуючого випромінювання», це не означає, що вона потенційно не є небезпечною.

Незалежні дослідження пов'язали електромагнітне випромінювання від Wi-Fі з низкою проблем зі здоров'ям: порушення метаболізму глюкози в головному мозку, підвищена проникність гематоенцефалічного бар'єру, порушення клітинного метаболізму, розриви в ланцюжках ДНК.

Ще одна можлива проблема – тінітус, який ще називається дзвоном у вухах. Тінітус насправді визначається як уловлювання будь-якого послідовного звуку без фактичної присутності зовнішнього джерела. І це найчастіше буває у людей з EHS (гіперчутливість до електромережі).

Можуть спостерігатись проблеми з пам'яттю. Збільшується кількість експертів, які вважають, що недавнє підвищення захворюваності на хворобу Альцгеймера може бути принаймні частково пов'язане зі збільшенням радіаційного впливу ЕМП.

Вплив будь-якого виду електромагнітного випромінювання негативно впливає на сон. Вчені дослідили, що ЕМП від Wi-Fi-випромінювання перешкоджає здатності нашого організму виробляти мелатонін, який є гормоном, що регулює наш сон. Вчені виявили, що наші тіла схильні інтерпретувати електричну природу випромінювання ЕМП так само, як світло.

Тому краще зберігати безпечну відстань від маршрутизатора Wi-Fi: 8-12 метрів, залежно від його потужності.

Якщо ви хочете мінімізувати шкоду від роутера, можна відмовитися від нього, перейти на кабельний інтернет. Та якщо ви не готові на такий крок, можна вибрати інші варіанти: встановіть пристрій у якомусь далекому кутку, не ставте біля себе. В офісному приміщенні ліпше встановити один потужний прилад, ніж декілька слабших. Якщо ви не використовуєте приймач, або лягаєте відпочивати, його краще вимикати. А вмикати тільки тоді, коли це потрібно.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»