Редакція журналу «Охорона праці»

Небезпечні ігри

20.01.2023

Інформаційні технології впливають на всі сфери нашого життя, на всіх і на кожного. Діти – не виняток, адже перебувають під впливом нескінченного потоку інформації, який лине з екранів телевізорів, комп`ютерів. Та обсяг цієї інформації перевищує можливості дітей сприймати її. Підраховано, що навіть п`ятирічні діти не відходять від телевізорів у середньому до п`яти годин на день. А що вже казати про старших! У їх розпорядженні не тільки телевізор, а ще й комп`ютер.

Діти з головою поринають в ігровий світ. А надмірне захоплення телевізором, інтернетом, комп`ютерними іграми призводить до втрати відчуття реальності. Це впливає на сприйняття цінності життя, розмиває межу між життям і смертю. Захоплюючись комп`ютерними іграми з безкінечною стріляниною, дитина-гравець ототожнює себе з віртуальними героями, вважаючи себе такою ж непереможною, невразливою та здатною до оживання після смертельного поранення чи загибелі.

Тому підлітки й не вбачають небезпеки у тих іграх, які останнім часом заполонили соціальні мережі. Йдеться про удушення.

Механізм гри полягає у затисканні сонної артерії на шиї, через що настає короткочасна непритомність та галюцинації, і гравець відчуває ейфорію. Такі забавки мають багато назв «На сьомому небі», «Космос», «Собачий кайф», «Блакитна мрія», «Космічний ковбой», «Гра у хустинку» тощо.

І хоч у назві гри фігурує хустинка, це не означає, що тільки її використовують підлітки для досягнення ейфорії. У хід ідуть також мотузки, ремені, шнурки, рушники, шарфи тощо. Тому батьки повинні звертати особливу увагу на місцезнаходження подібних речей.

На те, що дитина схильна до небезпечних розваг, також можуть вказувати:

  • ознаки замкнутості, безпорадності, відчаю, дратівливості, пригніченості;
  • поява девіантних друзів або проблемної компанії;
  • розсіяна увага, втрата концентрації, уповільнення рухів і реакції;
  • зниження успішності у навчанні;
  • почервонілі білки очей, хворобливий рум’янець;
  • сліди на шиї;
  • скарги на головний біль, слабкість тощо.

З`ясувати причини виникнення таких ознак може лише фахівець, тому батьки повинні негайно проконсультуватися з лікарем.

Крім того, потрібно оточити дитину увагою, турботою і любов`ю. Адже відомо, що сучасні батьки мало спілкуються зі своїми дітьми. Часто підлітків «виховує» вулиця, сумнівна компанія. Варто зазначити, що підлітки особливо чутливі до того, як сприймають їх однолітки. І для багатьох із них важливе визнання цінності їх особистості в очах однолітків. А потреба у самоствердженні настільки сильна, що заради визнання однолітками підліток здатний на будь-які вчинки. То ж як не долучитися до гри із шарфом на шиї, коли на тебе дивиться вся компанія?

Підлітки прагнуть отримати насолоду від гри не тільки в групах, а й на самоті.

Однак незалежно від місця проведення розваг і кількості учасників такі маніпуляції є вкрай небезпечними для здоров`я та життя. Медики попереджають, що за миттєвою насолодою може настати інсульт або навіть смерть. Трагічний випадок стався із семикласником, котрий так і не прийшов до тями під час небезпечної гри вдома.

Шановні батьки! Не зайве буде з’ясувати, наскільки ваші діти обізнані із загрозами інформаційного середовища. Будьте особливо пильними, дбайте про безпеку своїх дітей. Частіше спілкуйтеся з ними, обговорюйте їхні досягнення та невдачі, пропонуйте свою допомогу. Не стійте осторонь переживань і проблем своїх дітей, із розумінням ставтесь до їхніх бажань. Оточуйте їх увагою і турботою. Адже дитині так важливо  почуватися потрібною, улюбленою і захищеною від усіляких негараздів.

Підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»