Редакція журналу «Охорона праці»

Обережно, амброзія!

22.06.2022

Серед небезпечних для здоров’я людини чинників, що спричиняють алергію, значне місце належить рослинам, які ростуть біля наших домівок. Однією з найбільш алергенних вважають амброзію полинолисту. Сходи амброзії полинолистої з’являються наприкінці квітня – на початку травня, цвітіння починається в червні, квітковий пилок в період цвітіння (із середини серпня до жовтня), має надзвичайно високу алергенну дію на організм людини.

Амброзія полинолиста – однодомна рослина з родини айстрових (складноцвітих). Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листя довжиною 4–15 см. Верхній бік листової пластинки темно-зелений, нижній – сірий, опушений. Амброзія полинолиста – надзвичайно небезпечний бур’ян. Засмічує польові, овочеві, плодові культури, виноград, пасовища, зарості чагарників. Вона росте на узбіччях доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і річок та інших необроблюваних землях. Ця рослина завдає великої шкоди як сільському господарству, так і здоров’ю людини.

Прояви алергії

Зазвичай алергічна реакція на пилок амброзії нічим не відрізняється від алергії на будь-яку іншу рослину. Алергени, що містяться в пилку, руйнують захисний бар’єр слизових оболонок носа та очей, спричиняючи чхання, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, першіння в горлі, свербіж та почервоніння шкіри, підвищення температури тіла. В окремих випадках може бути набряк легень, ускладнення нападів бронхіальної астми та хронічних астматичних бронхітів. Дуже рідко пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

Діагностика захворювання

Якщо помітив у себе ці неприємні ознаки, слід звернутися в лікувально-профілактичну установу до лікаря для уточнення діагнозу.

Подолати алергію

Як боротися з алергією на амброзію? Найважливішим кроком є усунення контакту з алергеном. Без цієї умови не допоможуть навіть найсильніші таблетки від алергії. Тому важливо знищити всю амброзію біля свого житла (зробити це потрібно ще до цвітіння, найбільш ефективний спосіб – вирвати рослини з коренем). Вдома потрібно регулярно проводити вологе прибирання, вичищаючи м’які меблі, килими та м’які іграшки, на яких може осідати пилок. У період цвітіння рослини не слід тримати вікна і кватирки прочиненими; білизну не слід сушити на вулиці; після прогулянки слід помитися, а одяг – регулярно прати.

Боротьба з бур’яном

Амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах потрібно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру.

На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів і територіях, прилеглих до присадибних ділянок, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути регулярним протягом тривалого часу.

Для боротьби з амброзією поза межами населених пунктів можливе використання хімікатів – гербіцидів.

Матеріал підготувала Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету
(БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»