Редакція журналу «Охорона праці»

Події & Realities – 2022

16.03.2023

2022 рік докорінно й безповоротно змінив нас усіх. Згадаємо найбільш значущі події цього трагічного й героїчного для України року.

Війна

24 лютого 2022 року о 3:40 росія за підтримки білорусі розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Ракетних ударів зазнали десятки міст по всій країні.

24 лютого, у день вторгнення, рашистські окупанти захопили Чорнобильську АЕС, яку покинули через три тижні; а 4 березня – Запорізьку АЕС, яку досі використовують для ядерного шантажу.

6 березня звання «Місто-герой України» присвоєно Харкову, Чернігову, Маріуполю, Херсону, Гостомелю, Волновасі, а також Ірпеню, Бучі, Миколаєву та Охтирці.

6 березня внаслідок авіаудару російської авіації в драмтеатрі в Маріуполі загинуло не менше ніж 600 людей.

18 березня почалися бої за «Азовсталь». Українські бійці полку «Азов» закликали владу деблокувати Маріуполь.

2 квітня ЗСУ звільнили від окупантів населені пункти Київщини та Чернігівщини, зокрема Бучу, Мотижин, Ірпінь… Світ дізнається про жахливі воєнні злочини російської армії.

13 квітня українські військові завдали удару по російському ракетному крейсеру «москва». Унаслідок влучання двох ракет протикорабельного комплексу «Нептун» флагман Чорноморського флоту рф – знаменитий «російський військовий корабель», який атакував острів Зміїний, – пішов за відомою адресою.

16–17 травня бійці «Азова» за наказом верховного командування вийшли із заводу «Азовсталь» та потрапили в полон до росіян.

23 червня на саміті в Брюсселі Європейська Рада затвердила рішення Європейської комісії надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ у Європейський Союз.

30 червня ЗСУ повернули під контроль острів Зміїний.

22–23 липня Україна за посередництвом Туреччини й ООН підписала зернові угоди щодо гарантій безпечного вивезення з українських морських портів зерна на експорт. Станом на грудень від моменту запуску Чорноморської зернової іні­ціативи з України експортували понад 15 млн тонн продовольства до країн, які цього потребують.

У ніч на 29 липня черговим злочинним актом тер­ористичної росії стала трагедія в Оленівці: росіяни вбили понад 50 військовополонених «азовців».

9 серпня перша «бавовна» в Криму – вибухи на аеродромі в Новофедорівці. Московити пакують валізи: «Так душевна била, по-дамашнєму…»

12 серпня ЗСУ завдають чергового потужного удару по Антонівському мосту на Херсонщині, через який рф перекидала техніку для підкріплення.

Станом на 12 вересня українські військові відвоювали майже всю Харківську область у швидкому контрнаступі.

21 вересня відбувся історичний обмін полоненими: 215 військовополонених, серед яких 108 бійців «Азова», обміняли на Віктора Медведчука та 55 полонених військових рф.

1–5 жовтня ЗСУ звільняють Лиман (Донецька область), Греківку (Луганська область). Починається деокупація населених пунктів Херсонської області.

8 жовтня стався вибух на Кримському мосту, унаслідок якого міст зазнав значних руйнувань.

10 жовтня – масований ракетний удар по всій території України. Загинули 19 людей. Понад 3500 населених пунктів залишилися знеструмленими.

10 жовтня, у день масованої ракетної атаки рф по Ук­раїні, українці спільно із Сергієм Притулою та Сергієм Стерненком зібрали 352 млн грн за добу на придбання дронів-камі­кадзе з наземними станціями.

12 жовтня 143 держави зі 193 проголосували за резолюцію Генасамблеї ООН на підтримку територіальної цілісності України. Проти проголосували росія, білорусь, сирія, північна корея та нікарагуа.

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи визнала російський режим терористичним та передбачила створення міжнародного трибуналу.

Станом на 19 жовтня рашисти масованими обстрілами пошкодили близько 40% енергетичної інфраструктури.

11 листопада ЗСУ звільнили від окупантів місто Херсон.

Станом на 29 листопада внаслідок ракетних ударів окупантів по енергетичній інфраструктурі було пошкоджено 592 об’єкти теплопостачання. 

31 грудня московія водинадцяте завдала масованого ракетного удару по Україні, переважно по житлових будинках та інших цивільних об’єктах.

Факти

Станом на грудень майже 5 млн українців стали переселенцями в межах своєї країни. Понад 7 млн осіб, або 20% населення держави, виїхали за кордон.

У листопаді в Україні зареєстровано 239 тисяч безробітних громадян, що є найнижчим показником із 2003 року.

За прогнозами МОЗ, через війну близько 15 млн українців потребуватимуть психологічної допомоги, з них приблизно 3–4 млн – медикаментозного лікування.

Станом на грудень 174 тис. км2 території України внаслідок агресії рф забруднено мінами й боєприпасами, що не розірвалися.

На кінець грудня, за даними ДСНС, від початку російської агресії в Україні від мін загинули 185 людей, 404 – дістали травми.

Понад 2 млн українців рф депортувала до росії. Офіційно зафіксовано понад 400 випадків зґвалтувань.

За офіційними даними, кількість дітей, яких убили російські окупанти, становить 453, поранених – понад 880, зниклими безвісти вважаються 337, депортовано 13 899.

За даними Генштабу ЗСУ, загальні бойові втрати росіян від початку вторгнення в Україну становлять:

  • особового складу – близько 114 130 осіб;
  • танків – 3098;
  • бойових броньованих машин (ББМ) – 6167;
  • артилерійських систем – 2086;
  • реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – 437;
  • засобів протиповітряної оборони – 218;
  • літаків – 286;
  • гелікоптерів – 276;
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня – 1865;
  • крилатих ракет – 723;
  • катерів/кораблів – 17;
  • автомобільної техніки і цистерн з паливом – 4833;
  • спеціальної техніки – 184.

На кінець року близько 3,4 тис. українських військовослужбовців перебували в полоні рф, ще 15 тис. людей зникли безвісти. З ворожого полону повернули 1596 людей.

Від початку агресії рф 24 лютого відбулося 850 міжнародних заходів за участю Президента України Володимира Зеленського.

Станом на 30 грудня, за повідомленням Офісу Генерального прокурора України, задокументовано злочини, вчинені в період широкомасштабної агресії рф проти України, з них:

  • 60 680 воєнних злочинів,
  • 17 410 злочинів проти національної безпеки України.

 Міжнародний кримінальний суд у Гаазі почав розслідування воєнних злочинів рф в Україні. 

Упродовж 2022 року оголошено близько 14 870 повітряних тривог.

Станом на кінець грудня: з початку повномасштабного вторгнення рф за мужність і героїзм під час боротьби із загарбниками рф державні нагороди отримали близько 29 тис. військових, 160 – присвоєно звання Героя України.

З початку вторгнення рф українські військовослужбовці звільнили від російських окупантів 1884 населених пункти.

Символи та цитати року

  • 25 лютого ворог на ракетному крейсері «москва» підійшов до острова Зміїний з вимогою до українських військових здатися. На це один із прикордонників відповів словами, що облетіли весь світ і стали символом стійкості українців та національним гаслом у боротьбі за свободу та незалежність: «Русский военный корабль, иди на х*й!» І вже 13 квітня крейсер пішов за вказаним українцями курсом.
  • «Привид Києва» – символ мужності та героїзму українських пілотів, які несподівано з’являються і знищують ворогів у небі над Україною. Легенда народилася в перші 30 годин війни, коли стало відомо про збиття відразу шести ворожих літаків у небі над столицею. За офіційними ­даними, «Привид Києва» – узагальнений образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил. 
  • Знаменитий джек-рассел-тер’єр Патрон служить у загоні піротехніків ДСНС і допомагає розміновувати території Чернігівської області. Песик став справжньою зіркою соцмереж, героєм муралів і отримав вже не одну нагороду, зокрема й медаль «За віддану службу» від Президента України.
  • Руда кішка персидської породи Глорія (її ще називають Шафа) стала знаменитою після того, як її врятували, знявши із сьомого поверху зруйнованого будинку в Боро­дянці, де вона просиділа голодна й самотня майже два місяці. Своє прі­звисько вона отримала на честь кухонної шафки, що чудом уціліла на стіні в тому ж будинку.
  • Ще одним символом витримки й незламності українців стала та сама згадана вище кухонна шафка з керамічним півником васильківської майоліки, що вціліла на стіні одного зі зруйнованих будинків Бородянки після авіаудару.
  • Пісня «Доброго вечора, ми з України» з’явилася ще у 2021 році, проте всенародної популярності набула саме під час війни. Музична композиція стала не просто хітом, але й справжнім мемом.
  • «Ой у лузі червона калина»  – народна пісня і давній гімн українських січових стрільців. Набула шаленої по­пулярності і стала однією з візитівок України після того, як її заспівав на Софійській ­площі лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк.
  • Село Чорнобаївка на Херсонщині увійшло в історію війни як символ тупості й бездарності ­керівництва армії рф. Сподіваючись на те, що снаряд в одну вирву двічі не влучає, ворог багато разів розміщував на чорнобаївському аеродромі велику кількість техніки, яку разом з особовим складом, командними пунктами й генералами ­щоразу знищували ЗСУ.
  • Викраденого з Херсонсь­кого зоо­парку єнота російські окупанти «зарахували» до ­самопроголошеного «государственного университета» в Мелітополі. Єнот «подався» на два факультети: «лісова справа» та «факультет інформаційної безпеки».
  • Про ударні безпілотники «Байрактар» турець­кої компанії Baykar Makina українці складають пісні, малюють меми, їх вишивають на сорочках. Бойові дрони з першого дня повномасштабного вторгнення рф в Україну знищують командні та опорні пункти ворога, вражають засоби протиповітряної оборони, завдають ударів по місцях скупчення противника.
  • На початку військової агресії рф соцмережами поширювали історію про те, як жінка збила дрон банкою огірків. Як виявилося, це не воєнна байка, і вигадкою були лише огірки, бо насправді в банці були... консервовані помідори. Киянка вхопила перше, що трапилося під руку, жбурнула її з балкона й поцілила у ворожого розвідника.
  • «Паляниця» і «полуниця» – ці схожі за вимовою слова стали своєрідним паролем, що допомагав українцям виявляти російські диверсійно-розвідувальні групи. Правильно вимовити ці слова «російськомовна щелепа» не здатна.
  • Американська реактивна артилерійська система HIMARS змінила хід війни. Головний вплив HIMARS та її аналогів на війну – точні удари по критично важливих для рф об’єктах, які раніше були недоступні ЗСУ.
  • «Бавовна» – символічне слово, що дуже радує та надихає українців. Мовою ворога вибух – то такий собі «хлопок», що українською перекладається як назва тканини рослинного походження: «бавовна».

Законодавство та нормативні акти

Закон України від 03.03.2022 р. № 2108-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність». Передбачено покарання за публічне заперечення збройної агресії та підтримку дій держави-агресора, а також за пропаганду збройної агресії в навчальному закладі.

Закон України від 03.03.2022 р. № 2114-IX «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України». Визначено умови участі громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які отримали вогнепальну зброю та боєприпаси до неї, у відсічі та стримуванні збройної агресії рф та/або інших держав.

Закон України від 03.03.2022р № 2117-IX «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство». Ідеться, зокрема, про посилення відповідальності за крадіжку, грабіж, вимагання, привласнення, розтрату майна в умовах воєнного або надзвичайного стану, викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поранених (мародерство).

Постанова КМУ від 03.03.2022 р. № 194 «Деякі питання бронювання війсь­ковозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану». Визначено умови анулювання відстрочки від призову, а також строк дії відстрочки.

Закон України від 14.03.2022 р. № 7160 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Спрощено порядок оформлення, переведення та звільнення працівника, зміни істотних умов праці, надання відпусток, запроваджено призупинення трудових відносин.

Наказ Міністерства оборони України від 07.03.2022 р. № 84. Затверджено форми контракту та посвідчення добровольця територіальної оборони.

Постанова КМУ від 08.03.2022 р. № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України». Визначено можливість встановлення інвалідності заочно.

Постанова КМУ від 13.03.2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану». Дозволено здійснення лише позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах.

Постанова КМУ від 18.03.2022 р. № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану». На період воєнного стану продовжено дію строкових ліцензій, документів дозвільного характеру, а також затверджено перелік видів господарської діяльності, які в цих умовах не можуть провадитися на підставі подання декларації.

Постанова КМУ від 19.03.2022 р. № 334. Внесено зміни до порядків реєстрації, перереєстрації безробітних, ведення обліку осіб, які шукають роботу, нарахування та виплати допомоги по безробіттю на період дії воєнного стану.

Постанова КМУ від 20.03.2022 р. № 331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні». Визначено поняття внутрішньо переміщеної особи та умови виплат за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО.

Постанова КМУ від 24.03.2022 р. № 357 «Деякі питання виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки на період дії воєнного стану». Продовжено дію документів дозвільного характеру на експлуатацію машин, механізмів, устатковання та на виконання робіт підвищеної небезпеки на період воєнного стану. Частина обладнання  /  робіт підвищеної небезпеки, на експлуатацію/виконання яких потрібно отримувати дозвіл, на час війни експлуатується/виконується на підставі декларації. Не пізніше ніж через один місяць після припинення чи скасування воєнного стану суб’єкти господарювання повинні отримати дозвільні документи в порядку, передбаченому для мирного часу.

Постанова КМУ від 30.03.2022 р. № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану». Передбачено перенесення строку повторного огляду, якщо такий строк припав на період воєнного стану.

Постанова КМУ від 12.04.2022 р. № 434 «Про внесення змін до Порядку відомчої реєстрації та зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів». Визначено процедуру тимчасової реєстрації сільськогосподарських машин у період дії ­воєнного чи надзвичайного стану (за згодою сторін може проводитися реєстрація на загальних умовах).

Закон України від 21.04.2022 р. № 2215 «Про дерадянізацію законодавства України». Визначено, що на території України більше не застосовуватимуться 1185 законодавчих актів часів СРСР.

Наказ Міністерства охорони здоров’я від 18.04.2022 р. № 651 «Про затвердження Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин». Затверджено порядок проведення психіатричних оглядів, три форми первинної облікової документації та інструкції щодо їх заповнення. Втратила чинність Інструкція, затверджена наказом МОЗ від 17.01.2002 р. № 12.

Закон України від 12.05.2022 р. № 2253-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників». Урегульовано питання щодо недопущення дискримінації у сфері праці, передбачено укладення колективного договору ФОП.

Постанова КМУ від 21.06.2022 р. № 702 «Про затвердження Порядку надання допомоги по частковому безробіттю». Передбачено часткову компенсацію працівникам і підприємцям втрати частини зарплати (доходу) у зв’язку зі скороченням виробництв.

Закон України від 01.07.2022 р. № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин». Внесено зміни щодо строків звернення до суду за вирішенням трудових спорів, надання та оплати відпусток; строк відпустки без збереження заробітної плати обмежено 90 календарними днями.

Закон ­України від 18.07.2022  р. № 2421-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом». Запроваджено трудовий договір з нефіксованим робочим часом (менше ніж 40 годин на тиждень). Кількість таких укладених договорів у одного роботодавця не може перевищувати 10% від загальної кількості трудових ­договорів.

Закон України від 19.07.2022 р. № 2434-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність». Пом’якшено положення трудового законодавства для суб’єктів малого та середнього підприємництва (за умови взаємної згоди сторін договору). Роботодавець та працівник можуть домовлятися про індивідуальні умови праці.

Постанова КМУ від 19.08.2022 р. № 928 «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. № 338 і постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236». Продовжено карантин на всій території України до 31 грудня 2022 року.

Закон України від 21.09.2022 р. № 2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страху­вання” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”». З 1 січня 2023 р. Фонд соціального страхування України (ФССУ) приєднано до Пенсійного фонду України (ПФУ).

Закон України № 2655-ІХ від 06.10.2022 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності». Суб’єктів господарювання звільнено від перевірок за умови наявності договору страхування.

Наказ Міністерства економіки України від 26.10.2022 р. № 4179. Затверджено Примірну форму трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Закон України від 03.11.2022 р. № 2710-ІХ «Про Державний бюджет України на 2023 рік». Установлено мінімальну заробітну плату:

  • у місячному розмірі з 1 січня 2023 р. – 6700 грн (у 2022 році: з 1 січня – 6500 грн, з 1 жовтня –6700 грн);
  • у погодинному розмірі з 1 січня 2023 р. – 40,46 грн (у 2022 році: з 1 січня – 39,26 грн, з 1 жовтня – 40,46 грн).

Закон України від 16.11.2022 р. № 2750-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони». З 01.01.2023 р. з’являється ще одна категорія працівників – члени пожежно-рятувальних підрозділів, за якими на період залучення до гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт зберігається місце роботи (посада) та середня заробітна плата за основним місцем роботи.

Закон України від 16.11.2022 р. від № 2759-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)» КЗпП України доповнено статтею 22 «Заборона мобінгу (цькування)».

Закон України від 01.12.2022 від № 2806-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)». КУпАП доповнено статтею, яка передбачає відповідальність за вчинення мобінгу (цькування).

Указ Президента України від 09.12.2022 № 854/2022 «Про День прав людини». Визна­чено 10 грудня Днем прав людини.

Розпорядження КМУ від 16.12.2022   р. №   1148-р «Про затвердження плану заходів з опрацювання нормативно-правових актів Союзу РСР та Української РСР (Української СРР) з метою визначення положень, які доцільно інкорпорувати до законодавства України». ЦОВВ зобов’язано розробити проєкт Трудового кодексу України до 1 квітня 2023 р.; подати до КМУ впродовж 2023 р. проєкти актів щодо інкорпорування нормативно-правових актів СРСР та УРСР до законодавства України у сфері праці, зайнятості населення, трудових відносин, соціального діалогу.

Постанова КМУ від 20.12.2022 р. № 1414. Спрощено порядок оформлення дозвільних документів Держпраці: заява на отримання дозволу подається в­електронній формі через Портал електронних сервісів Мінекономіки або Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Форма дозволу передбачає використання QR-коду та електронного підпису.

Діяльність Держпраці

На початку січня Кабінет Міністрів ухвалив рішення про реформу регіональної структури Держпраці шляхом ліквідації 22 обласних територіальних органів та утворення нових міжрегіональних територіальних органів, юрисдикція яких буде поширюватися на територію кількох областей. У грудні нові територіальні підрозділи Служби розпочали здійснення своїх повноважень та функцій:

  • Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (Волинська, Закарпатська, Львівська та Рівненська обл.);
  • Південно-Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (Івано-Франківська, Тернопільська та Чернівецька обл.);
  • Центрально-Західне міжрегіональне уп­равління Державної служби з питань праці (Житомирська, Хмельницька та ­Вінницька обл.);
  • Центральне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (Чернігівська, Київська, Черкаська обл. та місто Київ);
  • Північно-Східне міжрегіональне уп­­­рав­ління Державної служби з питань праці (Сумська, Полтавська та Харків­ська обл.);
  • Південно-Східне міжрегіональне уп­рав­ління Державної служби з питань праці (Кіровоградська, Дніпропетровська та Запорізька обл.);
  • Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (Одеська, Миколаївська, Херсонська обл., Автономна Республіка Крим та місто Севастополь).

За підтримки Проєкту ЄС-МОП в Україні «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці» (далі – Проєкт ЄС-МОП в Україні) розроб­лено комунікаційну стратегію Держпраці на 2023–2026 роки.

За сприяння Проєкту ЄС-МОП в Україні започатковано кампанію з інформаційної та консультаційної підтримки працівників і роботодавців від Держпраці «Україна працює!».

Держпраці запустила в межах інформаційної кампанії «Україна працює!» портал, на якому роботодавці та працівники можуть проконсультуватися з питань, актуальних в умовах воєнного часу. На сайті www.dsp.gov.ua створено новий розділ про трудові відносини в умовах воєнного стану. 

За підтримки МОП Держпраці розпочала новий етап інформаційної кампанії зі скорочення незадекларованої праці «Виходь на світло!». Матеріали адаптовані до умов війни. 

Проєкти журналу

Упродовж року журнал організував 28 онлайн-вебінарів, більшість з яких присвячені темі безпеки під час війни. Добровільні внески учасників вебінарів спрямовано на допомогу ЗСУ.

28 квітня з нагоди Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі, який в Україні відзначали під гаслом «Діймо разом заради миру і безпеки в Україні», у режимі ZOOM відбувся круглий стіл на тему «Захист та адаптація працівників в екстремальних умовах».

30 червня відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей» – 2022.

24–25 жовтня в онлайн-режимі відбулася ІХ Між­народна науково-практична конференція «Охорона праці – 2022: євроінтеграція та інновації».

У вересні стартував відеопідкаст журналу «Безпека праці – безпека країни».

У листопаді розпочався черговий курс Європейської школи керування ризиками Джаннет Аршимової. Програма курсу адаптована до реалій воєнного часу і складається з чотирьох модулів: «Лідерство», «Системне управління», «Керування ризиками», «Ментальне ­здоров’я».

Проєкт ЄС-МОП в Україні «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці»

Девізом Все­світ­нього дня безпеки та здоров’я на роботі – 2022 став заклик «Діймо разом для розбудови позитивної культури в галузі безпеки та здоров’я на роботі».

У межах програми «Психосоціальна підтримка на робочому місці в умовах воєнного і післявоєнного часу» сотні інспекторів праці та соціальних партнерів пройшли навчання з основ психосоціальної підтримки та адвокації програм підтримки на робочому місці.

Розроблено Настанови з БЗР у воєнний та післявоєнний час за участі експертів Європейського співтовариства з охорони праці (ЄСОП), журналу «Охорона праці» та Держ­праці.

З метою запобігання примусовій праці та торгівлі людьми серед переміщених осіб в Україні та Молдові поширено видання «Боротьба з примусовою працею: посібник для роботодавців і бізнесу». Надано рекомендації для інспекцій праці країн ЄС щодо підтримки переміщених осіб з України.

Надано п’ятий пакет технічних рекомендацій до проєкту Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі».

Підготовлено посібник МОП із розроблення законодавства з питань БЗР для підтримання консультаційного процесу.

Поширено серед партнерів публікацію МОП «Інспекція праці: введення в професію».

Опубліковано брошуру «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип і основне право у світі праці». 

Надано технічні рекомендації до проєктів нормативно-правових актів: про мінімальні вимоги до БЗР у робочих зонах; про використання робочого обладнання; про використання ЗІЗ; про будівельні майданчики; про знаки безпеки та здоров’я на роботі.

Підготували Олександр Фандєєв та Зінаїда Якименко

Цю статтю ви також можете прочитати в Кабінеті охорони праці та в журналі № 2/2023

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»