Редакція журналу «Охорона праці»

Пожежа в авто

02.12.2021

За пожежну безпеку автомобіля відповідає водій. Однією з важливих вимог безпечної експлуатації автомобілів є дотримання водієм вимог пожежної безпеки. Причинами пожеж в автомобілях є брак знань щодо пожежної безпеки окремих вузлів, агрегатів, невиконання та недотримання правил пожежної безпеки під час технічної експлуатації автомобілів, несвоєчасне та не в повному обсязі технічне обслуговування.

Пожежі в автомобілях дуже швидко поширюються та становлять велику небезпеку для водіїв і пасажирів. Електрообладнання та синтетична обшивка салону у разі пожежі виділяють велику кількість токсичних газів.

Найчастіше пожежа трапляється через замикання електромережі, витік і займання бензину (мастила) внаслідок аварії або через необережне поводження з вогнем у салоні. Легковик може повністю вигоріти за 3–4 хвилини. Перші ознаки загоряння – запах диму або горілої гуми.

Якщо сталася пожежа, не панікуйте:

  • потрібно з’їхати на узбіччя, зупинити автомобіль і вимкнути двигун;
  • забезпечити швидку евакуацію пасажирів з автомобіля, забрати документи, цінні речі;
  • викликати пожежно-рятувальну службу за телефоном 101;
  • за змоги розпочати гасіння пожежі за допомогою вогнегасника;
  • пальне, у разі його витоку чи пролиття, слід гасити якнайшвидше;
  • під час гасіння пожежі в підкапотному просторі необхідно відкрити замки капоту, направити вогнегасник одразу, адже інтенсивність горіння після відкривання посилюється;
  • за змоги залучити до гасіння кількох водіїв з вогнегасниками;
  • одночасно із застосуванням вогнегасників закидати полум’я піском, снігом, землею, заливати водою, накрити кошмою.
  • якщо пожежу погасити не вдається, відійти від палаючого автомобіля на 10-15 м, щоб не постраждати від можливого вибуху паливного бака.

Головним засобом пожежогасіння для автомобіля є вогнегасник. За Правилами пожежної безпеки України ними повинні бути обладнані всі автомобілі, незалежно від марки і функціонального призначення. Через те, що транспортні засоби мають внутрішні електромережі та використовують паливно-мастильні матеріали, застосування водних та пінних вогнегасників неприпустимо. Автомобільні вогнегасники повинні містити в якості гасячої речовини порошок або суміш газів. Вогнегасник повинен бути надійним та справним.

Також можна возити із собою щільне полотно з несинтетичних матеріалів. Його слід накинути зверху на вогнище загоряння та припинити доступ повітря до вогню.

Важливо стежити за справним станом електропроводки. Магнітолу, сигналізацію або передпусковий підігрівач двигуна встановлюйте лише у спеціалізованих центрах.

Не використовуйте як утеплювач двигуна ковдру. В умовах високої температури під час роботи мотора вона може спалахнути.

Шановні автомобілісти! Кожен може в будь-який момент опинитися на місці водія, що потрапив у біду. Поспішайте йому на допомогу! Із собою захопіть вогнегасник та медичну аптечку. Тільки дотримуючись правил пожежної безпеки та допомагаючи один одному у разі небезпеки, ви збережете не лише автомобіль, а й життя учасників дорожнього руху.

Підготувала Альона Петрунь, методист кабінету навчального НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»