Фандєєв Олександр

Пожежникам допомагає ШІ

28.11.2023

У Каліфорнії (США) пожежники для боротьби з лісовими пожежами використовують нову систему моніторингу на основі ШІ. Щороку в Каліфорнії спалахують тисячі пожеж, які за останнє десятиліття забрали понад 200 життів і знищили тисячі будинків і підприємств. Спочатку пожежники послугувалися мережею з 1038 камер для спостереження за можливими осередками виникнення пожеж, а з кінця червня 2023 р. їм допомагає у цьому і ШІ.

Ідеться, зокрема, про програму ALERTCalifornia AI, яка показала хороші результати. Нещодавно камера помітила пожежу, що спалахнула о 3.00 за місцевим часом у віддаленому, зарослому чагарником національному лісі Клівленда. Тоді ШІ попередив капітана пожежної служби, який викликав близько 60 пожежників. Пожежу було ліквідовано через 45 хв.

Платформа, розроблена інженерами Каліфорнійського університету в Сан-Дієго з використанням ШІ від DigitalPath, оснащена камерами, здатними обертатися на 360 градусів. Вони встановлені різними державними установами та енергокомпаніями в усьому штаті. Окрім відеоспостереження, платформа збирає величезну кількість додаткової інформації, такої як аерофотографування для кількісного визначення рослинності, де можуть виникнути майбутні пожежі, і картографування поверхні Землі. Літаки та безпілотники також збирають інфрачервоні дані та дані з інших довжин хвиль, які недоступні людському зору. Взимку платформа здатна вимірювати атмосферні річки та сніговий покрив.

За матеріалами ЗМІ

Журналіст Фандєєв Олександр