Редакція журналу «Охорона праці»

Пустощі з вогнем

02.06.2023

У нашій країні кожна сьома пожежа виникає через пустощі дітей, через їхнє невміле, необережне поводження з вогнем. Тож дуже важливо проводити бесіди з дітьми молодшого та шкільного віку про небезпеку вогню та дії у разі пожежі. Тут потрібні спільні скоординовані та цілеспрямовані зусилля батьків, вихователів і вчителів.

Часто в сім’ї обмежуться заборонами: газ не включай, сірники не чіпай! Саме частка «не» інколи виступає стимулом до дії. Найчастіше це закінчується трагедією. Просто заборонити дітям торкатися небезпечних речей або ховати їх – не наліпший метод. Набагато результативніше навчити їх правильно користуватися побутовими предметами. Батькам потрібно не тільки нагадувати дітям про заходи пожежної безпеки, а й самим неухильно дотримуватись правил. Не показуйте дітям поганий приклад: не куріть при них, не кидайте недопалки куди попало, не запалюйте папір для освітлення темних приміщень. Не слід залишати на видних місцях сірники, запальнички. Не можна тримати удома та користуватися несправними або саморобними електроприладами, потрібно стежити за ступенем зношеності ізоляції електрошнурів. Слід також зберігати в недоступних місцях ємності з хімікатами і горючими речовинами і т. п.

Батьки повинні частіше проводити бесіди з дітьми про те, як їм поводитися у разі надзвичайних ситуацій, адже головна причина травмування та загибелі дітей під час пожежі – невміння діяти в критичних ситуаціях. Під час пожежі у маленьких дітей спрацьовує інстинкт: дитина намагається до чогось притулитися, кудись сховатися – під ліжко, стіл. Там її біда і наздоганяє. Важливо навчити дитину не панікувати і не ховатися у разі пожежі.

Практичне закріплення знань і навичок з пожежної безпеки потрібно відпрацьовувати з раннього дитинства, а дотримання правил безпеки повинно стати звичкою кожного.

Якщо в квартирі або приватному будинку виникла пожежа і поруч немає дорослих, дітям слід дотримуватися таких правил. 

  • Не панікувати, постаратися бути зібраним і уважним. 
  • Викликати пожежну службу за телефоном 101.
  • Повідомити своє прізвище, точну адресу, поверх, сказати, що і де горить.
  • Якщо можливо, повідомити про пожежу сусідам.
  • Невелике загоряння можна спробувати загасити підручними засобами. Якщо в будинку немає вогнегасника, то, крім води, яку необхідно набирати, підійде мокра тканина (простирадла, рушник), щільна ковдра, пісок або земля.
  • Не намагайтеся загасити сильну пожежу самостійно.
  • Не можна ховатися під ліжко, в шафи, у ванну кімнату, краще швидше покинути квартиру.
  • Якщо в приміщенні дим, потрібно закрити ніс і рот вологою хусткою або будь-якою тканиною, лягти на підлогу і поповзом пробиратися до виходу – внизу диму менше.
  • Якщо сталася пожежа в побутовому електроприладі, потрібно спробувати висмикнути вилку з розетки або знеструмити через електрощит. Якщо загорівся телевізор, його необхідно знеструмити, накрити щільною тканиною. Якщо він продовжує горіти, можна спробувати залити воду, через отвір в задній стінці, тільки потрібно стояти збоку, бо екран може вибухнути.
  • Якщо пожежею охоплена одна з кімнат, потрібно щільно закрити двері палаючої кімнати і постаратися ущільнити двері змоченими у воді ганчірками, там, де є щілини, щоб не проходив дим.
  • Якщо горить сусідня квартира, і в тамбурі, і на сходовому майданчику вогонь, і немає змоги вийти на вулицю, необхідно ущільнити вхідні двері в квартиру і поливати її водою до приїзду пожежної бригади.
  • Якщо доведеться пробиратися через приміщення, охоплене вогнем, потрібно облити себе водою, намочити ковдру або покривало, накритися ним, набрати в легені повітря, постаратися затримати дихання і якомога швидше подолати небезпечне місце.
  • Якщо немає змоги вибратися з палаючої квартири, треба вийти на балкон, щільно закривши за собою двері. Ліпше не спускатися з балкона за допомогою простирадла або мотузки – це дуже небезпечно.
  • Під час пожежі не можна користуватися ліфтом. 

Шановні батьки! Не залишайте без нагляду своїх дітей. Такі небезпечні предмети, як сірники та запальнички, зберігайте лише в місцях, недоступних для малечі. Не дозволяйте їм користуватися електронагрівальними та газовими приладами, стежити за розпаленими печами. Пояснюйте дітям небезпеку і наслідки гри з вогнем. Зробіть усе, щоб ігри з вогнем стали неможливими.

Інна Ільницька, методист обласного методичного кабінету (БЖД населення)

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»