Ільницька Інна

Ротавірусна інфекція: симптоми та профілактика

02.02.2024

Ротавірусна інфекція – одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини.

Переважно виникає в холодну пору року, за статистикою, найбільшу кількість хворих реєструють з листопада по квітень. Це захворювання може мати епідемічний характер.

Найчастіше хворіють діти віком від 6 місяців до 5 років. Можуть хворіти й дорослі, у них захворювання зазвичай протікає в легкій формі зі стертими симптомами.

Інкубаційний період триває до 5 діб (в середньому – 2 –3 доби).

Ротавірус отримав свою назву від латинського слова «rota» – колесо, саме на нього схожий цей вірус, якщо розглядати його під мікроскопом.

Ротавірусну інфекцію можна класифікувати за такими  ознаками:

  • за типом – типові (гастроентеритична, ентеритична, гастритична) та атипові (стерта, субклінічна) форми;
  • за тяжкістю –легка, середньотяжка, тяжка;
  • за перебігом –гостра, ускладнена та неускладнена.

Для ротавірусної інфекції характерним є гострий початок: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Може з'являтись нежить, почервоніння в горлі, біль під час ковтання.

Ротавірусну інфекцію часто плутають з ГРВІ. Різниця в тому, що вірус грипу може розмножуватися і розвиватися тільки на слизовій оболонці дихальних шляхів, а ротавірус – кишкова інфекція. Для підтвердження діагнозу потрібно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу.

Захворювання дуже заразне, належить до «хвороб брудних рук». Джерелом ротавірусів є хвора людина. Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (контакт з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями – іграшки, меблі, одяг, підлога) або під час вживання інфікованих ротавірусом продуктів.

Найбільшу небезпеку становить зневоднення організму, що відбувається внаслідок блювання та діареї. Симптоми ротавірусної інфекції можуть бути дуже схожі на ознаки інших інфекційних захворювань (сальмонельозу та холери). У разі появи перших ознак захворювання, особливо у маленьких дітей, слід негайно звернутися до лікаря!

Щодо профілактики ротавірусної інфекції, єдиний ефективний шлях – вакцинація. Вакцинуватися потрібно у віці від 6 до 32 тижнів. Вакцина вводиться через рот двічі, з інтервалом не менше як місяць.

Щоб вберегтися від ротавірусу, потрібно часто мити руки, особливо після прогулянки та перед їдою.

Люди, які доглядають хворих, повинні після миття рук обробляти їх антисептиком. Забрудненні іграшки та поверхні мити з милом, а обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус та запобігає подальшій його передачі.

Будьте пильні, бережіть своє здоров'я та здоров'я ваших дітей!

Автор Ільницька Інна