Редакція журналу «Охорона праці»

Що робити, якщо загорілася розетка

16.02.2023

За статистикою, саме загоряння електроприладів найчастіше стає причиною пожеж у квартирах і будинках. Спалахнути розетка може через замикання, перевантаження проводки, старіння контактів і проводів, потрапляння в неї рідини або металевих сторонніх предметів. Отже, більшість небезпечних ситуацій виникає через неправильну експлуатацію розетки.

У разі займання розетки насамперед слід вимкнути напругу. Розетку під напругою можна гасити вуглекислотними, порошковими і повітряно-емульсійними вогнегасниками. Під час використання вуглекислотного вогнегасника не тримайте його голими руками за металеві частини. Адже під час зниження тиску вуглекислоти різко знижується температура, і можна обморозити руки. Не можна гасити розетку водою – ви ризикуєте дістати ураження електрострумом.

Кілька правил допоможуть вам не потрапити в таку «гарячу» ситуацію.

  • Не забувайте, що кожна розетка має свій номінальний струм. Зазвичай розетки виготовляються на струм 6А, що підходить для приладів потужністю 1,3 кВт. Є розетки на 10, 16 і 25А. До них можна підключати потужніші прилади. Але їх потужність все одно не повинна перевищувати номінального струму розетки.
  • Розетка повинна бути міцно закріплена. В іншому разі під час кожного її використання дроти зазнаватимуть деформації, швидко зламаються і контакт буде поганий.
  • Не вставляйте в розетки вилки більшого діаметра. Це призводить до деформації контактної частини вилки і розетки. І контакти нагріватимуться.
  • Пам'ятайте! Чим вище опір провідника, тим більше він виділяє тепла під час протікання струму. А чим вище температура будь-якого провідника, тим більше його опір. Виходить, що чим більше нагрітий дріт, тим менший струм він може нормально пропускати. Тому перегрітий провід під час подальшої експлуатації обов'язково перегорить.
  • Якщо на вилці або розетці видно сліди підгортання, то обов'язково зніміть з неї напругу і почистіть. А ліпше не користуйтеся нею та зверніться до електрика.

Що робити у разі займання?

  • оцініть масштаби лиха. Якщо розетка просто задимілася і заіскрилася, негайно відключіть електроприлад. Не можна тягнути за шнур або торкатися оголених дротів, не користуйтеся нею та викличте електрика;
  • відключіть електроживлення квартири/будинку на електрощиті;
  • якщо є невелике полум'я, загасити його можна землею, піском або пінним вогнегасником. Можна спробувати збити полум'я ковдрою чи ганчіркою з натуральної тканини;
  • якщо спалах сильний, не намагайтеся щось зробити самостійно. Викликайте пожежну службу та виводьте мешканців з приміщення. Якщо живете в багатоквартирному будинку, попередьте про пожежу сусідів.

Матеріал підготувала Альона Петрунь, методист кабінету навчального НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»