Фандєєв Олександр

Швидко й прозоро

04.12.2023

Міністерство цифрової трансформації України повідомило про перший успішний бета-тест кабінету моряка.

Вахтовий механік подав заяву через портал «Дія», пройшов перевірку, отримав сповіщення про готовність та підтвердження кваліфікації онлайн. Електронний образ документів він бачить зараз на порталі в особистому кабінеті, а фізично отримає його через довірену особу після повернення з рейсу.

У Мінцифри зауважують, що раніше близько 150 млн дол. потрапляли щороку в кишені хабарників і корупціонерів через те, що державний реєстр моряків перебував у приватних руках. Щоб скласти іспит, оформити документ чи пройти медкомісію, моряк був вимушений давати хабаря від трьох до восьми тисяч дол.

«Підтвердження кваліфікації моряка – складна, бюрократична й корумпована процедура. Вона створює білі плями в нашому бюджеті. Щоб змінити ситуацію, запускаємо оформлення документів онлайн у Дії. На порталі буде доступний повний перелік послуг – від отримання кваліфікаційного документа, запису на іспит CES 6.0. до можливості подати апеляцію в разі відмови у видачі», – поінформували у міністерстві.

Наразі триває фінальний етап перед запуском послуги. Фахівці допрацьовують технологію та вже незабаром запустять її для всіх українців. Електронні послуги для моряків на порталі «Дія» реалізують Мінвідновлення та Адміністрація судноплавства у співпраці з Мінцифрою за підтримки USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

За матеріалами ЗМІ

Журналіст Фандєєв Олександр