Матвійчук Дмитро

Унікальна подія 2022 року

14.11.2022

ІХ Міжнародна науково-практична конференція «Охорона праці – 2022: євроінтеграція та інновації», яка відбулась онлайн 24–25 жовтня 2022 року, спершу здавалася наче й не на часі. Проте формат її проведення, склад учасників, зміст обговорення актуальних питань підтвердили: зусилля організаторів заходу – редакції журналу «Охорона праці» та Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH) були зовсім не марними. Сприяла цьому й активна підтримка з боку Проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні».

Попри нібито традиційність, адже конференція відбулася вже вдев’яте, захід став без перебільшення унікальною подією року-2022. Очевидно, що війна загострила усвідомлення всіма причетними до працеохоронної сфери потреби прискорення впровадження змін до законодавства. На це націлює нас і кандидатство України в ЄС.

Агресор на плечах «руского міра» приніс убивства українців, фізичне спустошення сотень населених пунктів та знищення підприємств, особливо критичної інфраструктури, прагнучи стерти Україну з карти світу. Усупереч задумам ворога нові ризики, загрози та небезпеки лише згуртували українське суспільство. Цвіт нації, працівники підприємств стали до лав ЗСУ, тероборони, розгорнувся небачений волонтерський рух, турбота про переселених осіб, релокація бізнесу в безпечні регіони. Ризикуючи життям, фахівці відновлюють життєво важливі об’єкти.

Світова спільнота повірила в Україну і всебічно підтримує нас, захищаючи цінності демократії та міжнародного права. Перед роботодавцями і фахівцями з охорони праці постало першочергове завдання – оволодіти знаннями та навичками надання домедичної допомоги потерпілим на виробництві і в побуті. Як показали суворі будні війни, психологічна допомога стала найголовнішим інструментом профілактики нещасних випадків на виробництві.

Тож ця тематика була в центрі обговорення впродовж двох цікавих, емоційних, насичених корисною інформацією днів конференції в умовах відключення електроенергії та повітряних тривог.

Уперше на нашому заході зібралося так багато міжнародних експертів і представників працеохоронних інституцій Європейського Союзу. До того ж не просто звичайних фахівців, а керівників напрямів, очільників установ. Європейське агентство з безпеки та гігієни праці (EU-OSHA), Інститут управління ризиками та безпекою (FIIRSM) (Велика Британія), Інститут безпеки та гігієни праці IOSH (Велика Британія), Європейська мережа професійних організацій з безпеки, здоров’я та захисту довкілля (ENSHPO), Асоціація страхування відповідальності роботодавців будівельної промисловості (Німеччина).

У кожному виступі – підтримка та захоплення Україною. Нам допомагають і готові далі ділитися своїм досвідом та знаннями – як побудувати ефективні системи управління безпекою та здоров’ям на роботі, знизити рівень травматизму та професійних захворювань, зробити умови праці в Україні безпечними та здоровими. Як переорієнтувати базове законодавство з охорони праці на європейський лад. Щоб Україна мала шанс якомога швидше стати рівноправним членом європейської спільноти.

Прикро, але щорічне зібрання вітчизняних та іноземних фахівців у галузі охорони праці не зацікавило безпосередньо керівників державних інституцій, на які покладено завдання з реформування у сфері охорони праці та виконання вимог ЄС щодо вступу України до Європейського Союзу. Може, і так: державі… не до охорони праці…

Ні, державі є діло до охорони праці. Бо держава – це передусім ми з вами. Не чиновники та можновладці. Без законодавчого поштовху та без допомоги урядовців ми, громадяни і громадськість, робимо свою справу – пропагуємо безпечну працю, запозичуємо та поширюємо передовий досвід у цій царині й будемо робити це далі. Ще ніколи звичні слова не лунали так переконливо, чутливо і відповідально: життя та здоров’я наших громадян – найцінніше, що є в України.

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

Головний редактор Матвійчук Дмитро