Фандєєв Олександр

В офісі МОП у Женеві є малюнок з нашого конкурсу

29.04.2024

XIIІ Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей – 2024» відбувся! Переможців конкурсу 18 квітня визначило журі, до складу якого увійшли художники, фахівці з безпеки праці, освітяни, представники Федерації профспілок України, Київської держадміністрації.

Урочисте оголошення результатів конкурсу, презентація малюнків переможців, нагород, призів і подарунків від редакції журналу, партнерів і спонсорів конкурсу, інтерв’ю з переможцями відбулися у переддень Всесвітнього дня охорони праці, який відзначають 28 квітня.

День пам’яті про загиблих на виробництві працеохоронна спільнота України вшанувала оригінально й по сучасному. 26 квітня відбувся онлайн-флешмоб «Мої правила безпеки», який ініціювали редакція журналу «Охорона праці» та Європейське співтовариство з охорони праці (ESOSH). Захід, участь у якому взяли понад 200 осіб, почався з хвилини мовчання і вшанування пам’яті загиблих на роботі. Минулого року на роботі в Україні загинули 472 працівники, із них 164 смертельних випадки пов’язані з воєнними діями.

Своїм баченням сьогодення сфери безпеки праці і здоров’я на роботі в Україні та головних завдань, які стоять перед працеохоронною спільнотою, поділилися Сергій Савчук, національний координатор МОП в Україні, Олексій Мірошниченко, президент Конфедерації роботодавців України, Григорій Осовий, голова Федерації профспілок України, Ігор Дядюра, заступник міністра економіки у 2021–2022 роках та інші спікери.

За словами Сергія Савчука, відзначаючи Всесвітній день охорони праці, Міжнародна організація праці формує певний тематичний фокус. Цього року такою темою є кліматичні зміни, що мають, зокрема, глобальний вплив на сферу праці. Фактично йдеться про те, яку планету ми залишаємо нашим дітям.

Можемо сказати, зазначив він, що день охорони праці став в Україні каталізатором комплексу заходів, які працівники сфери охорони праці впроваджують протягом року. Найбільш ефективними з них є ті, що не залишають людей байдужими, несуть потужну енергетику. Саме до таких належить конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей». Одну з робіт конкурсу, розповів Сергій Савчук, він помітив на стіні кабінету свого колеги у Женеві – як нагадування про важливість щоденних справ у сфері безпеки та здоров’я на роботі. Незважаючи на війну, в Україні створено офіс МОП, який, за словами національного координатора, буде розширювати свою присутність, діяльність та технічну допомогу в нашій державі. Його мета – консолідувати сили потужного експертного середовища, яке опікується питаннями БЗР, та разом працювати над поліпшенням стану охорони праці і здоров’я.

Спільно з соціальними партнерами та урядом офіс МОП прийняв дворічну стратегію співпраці. Її основні напрями: інвестиція в людей і підтримка їх під час війни; допомога підприємствам, зокрема у створенні безпечних і здорових умов праці; реформування ринку праці на основі засад належного врядування, зокрема через соціальний діалог, і підтримка вступу України до ЄС.

Григорій Осовий подякував за сприяння в організації конкурсу профспілці працівників освіти і науки, члени якої одразу активно взялися до роботи на регіональному рівні. Він повідомив, що ФПУ приготувала спеціальні подарунки для авторів малюнків, які не ввійшли до зіркової дев’ятки переможців, проте заслуговують на відзнаку. Їм профспілки подарують сертифікати, на які діти можуть придбати в інтернет-магазині те, що вподобають. Профспілки, запевнив він, завжди підтримують громадські ініціативи та робитимуть це надалі.

Мені дуже сподобався, продовжив розмову Олексій Мірошниченко, вислів «Роби локально, думай стратегічно!». Він зазначив, що навчання з охорони праці, формування поваги до життя має починатися з дитинства та продовжуватися системно через мережу професійної й вищої освіти, інших навчальних закладів. Сьогодні з цим є проблеми, і вирішувати питання навчання з безпекових напрямків потрібно на законодавчому рівні. Президент Конфедерації роботодавців України зазначив також, що Україні має бути соромно за те, що ми досі не прийняли закон про безпеку та здоров’я на роботі, Трудовий кодекс, що ми відстаємо від країн ЄС і надто повільно змінюємо, осучаснюємо та адаптуємо національне законодавство до міжнародного. Треба активізувати цей процес.

Родзинкою заходу став флешмоб «Золоте правило безпеки». Ідея його така. З робіт, що надійшли на конкурс дитячого малюнка, фахівці з безпеки праці обрали для себе одну. Той малюнок, що привернув увагу, запав у душу, надихнув на те, щоб сформулювати у короткому 30-секундному відеоролику своє золоте правило безпеки. У результаті вийшла надзвичайно повчальна відеозбірка золотих правил від провідних фахівців з БЗР. Переглянувши 10-хвилинний відеофлешмоб, учасники заходу експромтом доповнили його власними правилами.

До сліз розчулив учасників зустрічі продемонстрований під час флешмобу чудовий фільм (режисери Євгенія Півоварова та Іван Савчук) про конкурс дитячого малюнка. Окрім цього, свої знання з безпеки праці усі охочі могли перевірити за допомогою вікторини, яку організувала компанія INSIGHT.

Програма заходу була настільки насиченою, захопливою, що її учасники, вочевидь, встановили своєрідний рекорд серед усіх заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці – флешмоб тривав майже вдвічі довше (понад три години), ніж запланували організатори. Це означає, що всім було дуже цікаво, і що тема охорони праці – не вгасає!

Фото автора

Журналіст Фандєєв Олександр