Якименко (Купира) Зінаїда

Індивідуальні трудові спори можна розв’язувати без суду

12.10.2021

Чи є на вашому підприємстві комісія по трудових спорах і як часто до неї звертаються працівники? Якщо така комісія є, поділіться з нашим журналом своїм досвідом розв’язання спорів з питань охорони праці. Якщо ні – радимо прочитати цю статтю та скористатися можливістю врегульовувати спірні трудові питання за допомогою незалежного, обраного колективом підприємства органу.

У статті 221 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпПУ) зазначено, що трудові спори розглядаються комісіями по трудових спорах та районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами. Проте пізніше статтею 124 Конституції України було передбачено, що правосуддя в Україні здійснюється виключно судами, делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються, а юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Тобто раніше, до прийняття згаданої конституційної норми, для вирішення трудового спору працівник спочатку мав звертатися до відповідної комісії на підприємстві, а вже якщо спірне питання вирішувалося не на його користь, ішов до суду. Тепер цю процедуру спро­щено: у працівника є можливість відразу звертатися з проблемою до суду. Тож він сам вирішує, як йому діяти.

Отже, сьогодні працівник має право звернутися до суду за захистом своїх порушених прав, зокрема й трудових, без попереднього звернення до будь-яких посадових осіб, органів чи інстанцій, серед іншого й до комісії, навіть якщо вона створена та діє на підприємстві.

Якщо є можливість вирішити спір на підприємстві, то це, звісно, значно краще та економніше для працівника. Адже зазвичай, щоб звернутися до суду, потрібно скористатися професійною правовою допомогою адвоката і сплатити судовий збір. У разі звернення до комісії по трудових спорах збір не сплачується, а заяву з викладенням проблеми можна оформити самому або за сприяння профспілкового органу, якщо такий функціонує на підприємстві.

Статтю повністю читайте в журналі № 10/2021

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда