Федоренко Микола

Нормативні вимоги до захисних споруд цивільного захисту

13.05.2022

Українці вже не з кінофільмів про війну, а з власного досвіду знають, що таке бомбосховище. Утримувати такі споруди – завдання не лише центральної й місцевої влади, а й підприємств.

Захисні споруди цивільного захисту (далі – захисні споруди) – інженерні споруди, призначені для захисту населення від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів (ч. 14 п. 1 статті 2 Кодексу цивільного захисту України від 02.10.2012 № 5403-VI; п. 3.1 ДБН А.3.1-9:2015 «Захисні споруди цивільного захисту. Експлуатаційна придатність закінчених будівництвом об’єктів»). Захисні споруди є основним засобом колективного захисту населення. Для вирішення питань щодо укриття населення у захисних спорудах створюється фонд таких споруд.

Суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечувати дотримання вимог законодавства щодо створення, зберігання, утримання, використання та реконструкції захисних споруд цивільного захисту (ч. 15 статті 20 Кодексу цивільного захисту України). Захисні споруди державної та комунальної власності не підлягають приватизації (відчуженню) (ч. 12 статті 32 Кодексу цивільного захисту України).

 НОРМАТИВНА БАЗА

Загальний механізм створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку визначає Порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку, затверджений постановою КМУ від 10.03.2017 № 138 (далі – Постанова № 138).

Організацію експлуатації захисних споруд конкретизують накази Міністерства внутрішніх справ України, а саме:

1. Наказ МВС від 10.03.2017 № 138 «Деякі питання використання захисних споруд цивільного захисту», яким затверджено такі нормативні документи:

  • Порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку.
    Конкретизовано механізм створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, зокрема споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів, та ведення їх обліку.
  • Порядок використання у мирний час захисних споруд цивільного захисту для господарських, культурних і побутових потреб.
    Конкретизовано механізм використання в мирний час захисних споруд цивільного захисту для господарських, культурних і побутових потреб.
  • Типовий договір оренди захисних споруд цивільного захисту.
    ​Конкретизовано форму договору між Орендарем та Орендодавцем. Договір містить 45 позицій, до договору додатково додається:
    • розрахунок орендної плати;
    • акт приймання-передавання захисної споруди;
    • копія паспорта захисної споруди (сховища, протирадіаційного укриття);
    • звіт про оцінку / акт оцінки захисної споруди (у разі потреби);
    • копія документа, що відповідно до закону засвідчує державну реєстрацію права користування нерухомим майном (у разі потреби).

2. Наказ МВС України від 09.07.2018 № 579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту»:

  • Вимоги щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту.
    ​Конкретизовано питання утримання та експлуатації захисних споруд, зокрема організації:
    • інформаційного забезпечення захисної споруди (зразки табличок позначення захисних споруд та покажчиків маршруту до них; перелік документації; форми Акт оцінки стану готов­ності захисної споруди та Журналу перевірки сховища (протирадіаційного укриття); План приведення захисної споруди у готовність до використання за призначенням;
    • технічного обслуговування захисних конструкцій та окремих пристроїв (примірний перелік робіт; способи виявлення та усунення несправностей (дефектів, недоліків) систем життєзабезпечення сховищ (зокрема, забезпечення герметичності, гідроізоляції та температурно-вологісного режиму); таблиці періодичності проведення планових оглядів і перевірок, технічного обслуговування і ремонтів основного обладнання; технологічні карти перевірки на герметичність, регулювання та ремонту основного обладнання; зразок оформлення плану ремонту захисних споруд);
    • формувань з обслуговування захисної споруди (примірні схеми формувань; норми оснащення формувань);
    • комплектування майна (перелік майна захисної споруди, у тому числі лікарських засобів та медичних виробів);
    • консервації систем життєзабезпечення сховищ (план консервації та збереження інженерних мереж і спеціального обладнання).
  • Вимоги щодо забезпечення нумерації та здійснення обліку фонду захисних споруд цивільного захисту.
    Конкретизовано систему нумерації (присвоєння облікових номерів) захисних споруд цивільного захисту та визначено зразки облікових документів паперового обліку фонду захисних споруд (паспорта захисної споруди, облікової картки захисної споруди, книги обліку захисних споруд і книги обліку споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів).
  • Вимоги щодо визначення критеріїв неможливості подальшого утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, оформлення документів, що підтверджують таку неможливість (далі – Вимоги щодо неможливості утримання № 579).
    Конкретизовано критерії неможливості подальшого утримання та експлуатації захисних споруд, оформлення документів, що підтверджують таку неможливість (Акта про подальше використання сховища (протирадіаційного укриття); Довідки щодо потреби у захисній споруді цивільного захисту).

Матеріал повністю читайте у Додатку до журналу № 4/2022 або в КАБІНЕТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Передплати КАБІНЕТ ОХОРОНИ ПРАЦІ або Електронну версію журналу "Охорона праці" та підтримай бійців ЗСУ

З кожної передплати ми перерахуємо 20% на допомогу бійцям ЗСУ та тероборони.

Обирай свій продукт та період від 1 до 12 місяців,

сплачуй та відстежуй на нашому сайті звіти про СВОЮ допомогу ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ.

Обрати продукт

З яких продуктів ми перераховуємо допомогу:

Журнал «Охорона праці» та додаток «На допомогу спеціалісту з охорони праці» електронна версія 

КАБІНЕТ ОХОРОНИ ПРАЦІ 

Замовити

Як це буде організовано

1. Ви замовляєте та передплачуєте ЖУРНАЛ або КАБІНЕТ за рахунком, що ми надаємо.

2. Ми відправляємо 20% від сплаченої суми без ПДВ на рахунок благодійного фонду «Ветеран Богунівець».

Реквізити фонду
Найменування організації: БО «ВЕТЕРАН-БОГУНІВЕЦЬ» БФ
Код отримувача: 38807934
Назва банку: АТ КБ «ПРИВАТБАНК»
Рахунок отримувача у форматі IBAN: UA813052990000026005016218431

3. Отриману суму фонд буде спрямовувати на рахунки підтримки військових та тероборони в регіони, де йдуть бойові дії.

4. Звіти про перераховані кошти ми будемо публікувати на нашому сайті

Передплатит

Автор Федоренко Микола