Єрмолова Юлія

Постковідний синдром: лікарі попереджають, роботодавці враховують

09.04.2021

Хто переносить коронавірусну хворобу легше, хто тяжче. Після лікування та закриття лікарняного листка працівнику потрібно ставати до роботи. Але працездатності, яка була до захворювання на COVID-19, не завжди вдається досягти. І цьому є медичне пояснення.

Нині лікарі масово почали отримувати від людей, які перехворіли на цю вірусну недугу, скарги на швидку втомлюваність, погіршення концентрації уваги, пам’яті, тривалий кашель, задишку, біль у м’язах, суглобах, порушення сну тощо.

Це підтверджують численні міжнародні спостереження та дослідження останніх місяців: більше
як 70% тих, хто перехворів на COVID-19, відчувають ті чи інші симптоми захворювання протягом трьох і більше місяців після одужання. Особливо докучають м’язова слабкість, утома, головний, м’язовий біль, утрата або зниження нюху та смакових відчуттів.

У грудні 2020 року британський Національний інститут охорони здоров’я та вдосконалення медичної допомоги (National Institute for Health and Care Excellence) класифікував такі стани залежно від тривалості симптомів і наявності в організмі коронавірусу:

  • гостре захворювання на COVID-19 – лабораторно підтверждено наявність вірусу в організмі та  наявність симптомів COVID-19 протягом місяця;
  • тривале (затяжне) захворювання на COVID-19 – лабораторно підтверджено наявність вірусу в організмі та є симптоми COVID-19 від одного до трьох місяців;
  • постковідний синдром – немає вірусу в організмі, але є симптоми COVID-19, що почали розвиватися під час або  після гострого захворювання на COVID-19 і тривають понад три місяці та які не можна пояснити наявністю інших захворювань в організмі.
    Статтю повністю читайте в журналі № 4/2021
Експерт Єрмолова Юлія