Якименко (Купира) Зінаїда

Винні є, а життя підлітка не повернути

12.10.2023

Ігнорування відповідальними особами вимог законодавства про охорону праці на одному з підприємств Житомирщини призвело до трагічної події – загибелі неповнолітньої дівчини. Директор деревообробного підприємства готується до суду, йому загрожує позбавлення волі на строк від 2 до 10 років.

Права неповнолітніх на працю                                                             

Бажання дитини працювати й самостійно заробляти свої перші гроші, особливо влітку, під час канікул, коли в учнів та студентів є вдосталь вільного часу і робота не відволікає від навчання, я цілком схвалюю. Проте роботодавець, приймаючи на роботу неповнолітніх, повинен дотримуватися вимог законодавства щодо особливостей їх працевлаштування та виконання ними роботи.

З-поміж таких вимог зазначимо насамперед заборони щодо:

  • застосування праці неповнолітніх на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах;
  • залучення неповнолітніх до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні.

Законодавчо це закріплено у ст. 43 Конституції України, ст. 11 Закону України «Про охорону праці» (далі – Закон № 2694-XII), статтях 190, 192 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпПУ), а також у Граничних нормах підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22.03.1996 № 59.

Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, про що сказано у ст. 6 Сімейного кодексу України, ст. 32 Цивільного кодексу України, ст. 3 Кримінального процесуального кодексу України. Але на роботу можна приймати осіб, які досягли шістнадцяти років, а за згодою батьків – осіб, які досягли п’ятнадцяти років. Також закон дозволяє для підготовки молоді до продуктивної праці приймати на роботу здобувачів освіти закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) чи вищої освіти, які здобувають у будь-якій формі освіту, для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків (ст. 188 КЗпПУ).

Для забезпечення належного фізичного та психологічного розвитку молоді встановлено обмеження робочого часу, який має становити не більше ніж 7 годин на день та 35 годин на тиждень.

Як передбачено ст. 187 КЗпПУ, неповнолітні у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами. Роботодавець має вести спеціальний облік неповнолітніх працівників.

Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла 18 років (повноліття). Цивільна дієздатність фізичної особи – здатність особи своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов’язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір’ю або батьком дитини. Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.

Статті 30, 34, 35 Цивільного кодексу України

Трагедія на Житомирщині

На жаль, життя не завжди йде за правилами, прописаними в законах. І трапляється так, що роботодавці залучають до роботи неповнолітніх осіб без належного оформлення трудових відносин. Але, як то кажуть, усе таємне стає явним.

Трагічна історія сталась у Житомирській області на підприємстві фізичної особи – підприємця (далі – ФОП), основним видом діяльності якого є лісопильне та стругальне виробництво. У вересні 2022 року на деревообробному підприємстві в Харитонівській територіальній громаді Житомирського району області загинула 16-річна дівчина А., з якою не було оформлено трудовий договір. Під час закидання деревини у двометровий шредер-подрібнювач (далі – шредер) дівчину затягнуло до подрібнювача. Отримані нею травми виявилися смертельними. Відповідно до висновку судово-медичної експертизи смерть настала через тупу сукупну травму тіла – відкритий перелом кісток черепа та травматичну ампутацію лівої руки. Важливо зауважити: до використовуваного обладнання було внесено конструктивні зміни, і це обмежило його захисні функції та створило потенційне джерело травмування.

Статтю повністю читайте в журналі № 9/2023 та Кабінеті охорони праці

Передплати Кабінет охорони праці та отримай доступ до понад 3000 актуальних матеріалів

Передплатити

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда